Γλώσσες

NEA

A  A  A +
Πίσω
Διευκρινίσεις για την υποχρεωτική αυτοαπογραφή
Διευκρινίσεις για την υποχρεωτική αυτοαπογραφή

Μετά την υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική αυτοαπογραφή, δεν ήταν λίγες οι απορίες που δημιουργήθηκαν στους επαγγελματίες. Έτσι, ζητήσαμε από τον φοροτεχνικό-συνεργάτη της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων, Αντώνη Φειδοπιάστη να επισημάνει τα σημαντικότερα σημεία της διευκρινιστικής εγκυκλίου για την αυτοαπαγραφή των επιχειρήσεων. 

Πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο επί της υπουργικής απόφασης Κ1-941/2012 (ΦΕΚ 1468 Β’/3-5-12) όπως τροποποιήθηκε από την Κ1-1136/2012 (ΦΕΚ 1766 Β΄/30-5-12), που αφορά στον καθορισμό του τρόπου, των διαδικασιών και στις προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ).

Έτσι, υποχρέωση αυτοαπογραφής έχουν συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα σε συγκεκριμένες προθεσμίες, όπως αυτές φαίνονται αναλυτικά στον πίνακα. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι όσες εταιρείες συστάθηκαν μετά τις 4/4/2011 έχουν Αρ. Γ.Ε.ΜΗ., τον οποίο έλαβαν κατά τη διαδικασία της σύστασης.

 

Η διαδικασία είναι η εξής:

α) Ο χρήστης μπαίνει στην ιστοσελίδα του Γ.Ε.ΜΗ., επιλέγει «αυτοαπογραφή εταιρειών» και πληκτρολογεί τους κωδικούς TAXIS.

β) Στις σχετικές φόρμες ορισμένα από τα πεδία θα είναι προσυμπληρωμένα. Ο χρήστης τα ελέγχει, διορθώνει τυχόν ανακριβή στοιχεία και συμπληρώνει τα κενά. Σε ορισμένα πεδία, ο χρήστης δεν έχει δικαίωμα παρεμβολής. Εάν ωστόσο κάποιο από αυτά είναι λανθασμένο, ο χρήστης ανακοινώνοντας το πρόβλημα στην Υπηρεσία, θα μπορεί να προχωρεί κανονικά.

γ) Ο χρήστης οφείλει επίσης να αναρτήσει τα έγγραφα που απαιτούνται ενώ ο τελικός έλεγχος (αντιπαραβολή) θα γίνει από την αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.

δ) Ακόμα και στην περίπτωση που η ανάρτηση των ψηφιακών αντιγράφων ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, εξακολουθεί να υπάρχει υποχρέωση για αποστολή ή προσκόμιση των πρωτότυπων εγγράφων ή επικυρωμένων αντιγράφων στην αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. μέσα σε 5 μήνες (είτε με συστημένη επιστολή είτε από τον υπόχρεο).

ε) Στο τέλος της «ηλεκτρονικής» αυτοαπογραφής, το σύστημα θα εκδίδει εκτυπώσιμη βεβαίωση με τον Αρ. Γ.Ε.ΜΗ. του υπόχρεου και την αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.

 

Εναλλακτική διαδικασία

α) Αν ο υπόχρεος δεν επιλέξει την ηλεκτρονική διαδικασία, οφείλει να την υποβάλει στα γραφεία της καθ' ύλη και κατά τόπο αρμόδιας Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

β) Ως Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. κάθε επιχείρησης ορίζεται για όσες εταιρείες είναι υπόχρεες εγγραφής σε Εμποροβιομηχανικά, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου το οποίο είναι κατά τόπον και καθ' ύλην αρμόδιο για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

γ) Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση, θα καταβάλει τέλος καταχώρισης Γ.Ε.ΜΗ. ύψους 10 ευρώ για κάθε καταχώριση πράξης (Παράρτημα της Κ1-941οικ/2012).

δ) Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσω της Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ του Επιμελητηρίου, ο απογραφόμενος θα εφοδιάζεται με σχετική βεβαίωση με τον Αρ.Γ.Ε.ΜΗ του.

Για υπόχρεους σε κατάσταση πτώχευσης ή σε διαδικασία συνδιαλλαγής ή άλλης συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών του, καθώς και όσων νομικών προσώπων έχει επέλθει η λύση και βρίσκονται σε εκκαθάριση, η διαδικασία υλοποιείται από τα πρόσωπα που έχουν για την εταιρεία την ευθύνη υποβολής στοιχείων στο Taxis.

Δυνατότητα προαιρετικής αυτοαπογραφής έχουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι έμποροι και διαθέτουν επαγγελματική κατοικία ή εγκατάσταση ή ασκούν εμπορία μέσω κύριας ή δευτερεύουσας εγκατάστασης στην ημεδαπή, οι ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρείες (Κανονισμός 1435/2003/ΕΚ (EEEK L. 207) και έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή. Για τους δυνητικά υπόχρεους η διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά είτε μέσω στην αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. από 01/11/2012 έως και 31/12/2012.

Αν υπόχρεος παραλείψει την εγγραφή του στο Γ.Ε.ΜΗ. ή υποβάλει ανακριβή στοιχεία εντός της προθεσμίας, του επιβάλλεται πρόστιμο από 600€ έως 30.000 ευρώ, με την επιφύλαξη περαιτέρω κυρώσεων.

Άρθρο: Αντώνης Φειδοπιάστης Λογιστής-Φοροτεχνικός, e-mail: andfidop@otenet.gr

Από το τεύχος 98 (ΣΕΠ-ΟΚΤ 2012) του περιοδικού Α-Ζ