Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ζεστή σοκολάτα: Δυνατό comeback το 2015
Ζεστή σοκολάτα: Δυνατό comeback το 2015

Η ζεστή σοκολάτα γνώρισε δόξες αλλά και απαξίωση, καταλήγοντας μάλιστα να θεωρείται «πασέ» ή ρετρό. Φέτος, ωστόσο, έκανε δυναμική επανεμφάνιση, ενώ διεθνείς trend setters της γαστρονομίας επιμένουν πως το 2015 θα είναι, οπωσδήποτε, η χρονιά της!

Tο αγαπημένο ρόφημα του χειμώνα απαντάται σε μυριάδες παραλλαγές. Ένας είναι ωστόσο ο βασικός διαχωρισμός και αφορά τη βάση του ροφήματος: θα χρησιμοποιήσουμε κακάο σε σκόνη από το οποίο έχει απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του βούτυρου κακάο, κομμάτια στέρεης σοκολάτας ή σοκολάτα σε σκόνη, κακάο δηλαδή ενισχυμένο με λίπη, ζάχαρη και άλλα; Οι επιλογές πολλές, αλλά αναφερόμενοι στη ζεστή σοκολάτα, οι ειδικοί επιμένουν: επιλέξτε μια πολύ καλή κουβερτούρα και... κάντε την κομμάτια!

Το comfort drink του χειμώνα

Η καθιέρωση των comfort foods ως των απόλυτων τροφών που «καθησυχάζουν» σώμα και πνεύμα δεν θα ήταν πλήρης αν δεν συνοδευόταν και από τα αντίστοιχα ροφήματα. Και τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο κατευναστικό, αλλά συνάμα και δυναμωτικό, από μια ζεστή, βελούδινη, νόστιμη ζεστή σοκολάτα... Έτσι, μετά από το παρ' ολίγον πέρασμά της στη λήθη και την αποτίναξη της εικόνας που την ήθελε να αποτελεί ρόφημα συνδεδεμένο αποκλειστικά με τα παιδιά και ηλικιωμένους, βγαίνει και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο, κατακτώντας νέες δόξες και ξεσηκώνοντας και πάλι τους απανταχού chocolatiers, mixologists και, φυσικά, chocaholics.

Έμφαση στους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών & γεύσεων

Σημαντικό ρόλο στην αναθέρμανση της σχέσης της ζεστής σοκολάτας με το πλατύ κοινό διαδραμάτισε σίγουρα η επανεκτίμηση της αξίας της από μεγάλες αλυσίδες καφεστίασης. Tη σκυτάλη πήραν γνωστά καφέ, που προσέφεραν στους πελάτες τους specialty δημιουργίες και τόλμησαν να την αναγεννήσουν από τις στάχτες της συνδυάζοντάς την με ασυνήθιστα υλικά όπως η αλμυρή καραμέλα, ο δυόσμος, το φιστικοβούτυρο ή προσδίδοντάς της λίγη από την κάψα του μαύρου πιπεριού, του καγιέν ή του τσίλι.

Μια άλλη παράμετρος που επίσης συνέτεινε στην ανοδική της πορεία είναι σίγουρα η εξάπλωση των σοκολατερί, που μαζί με τα χειροποίητα σοκολατάκια έκαναν πάλι μόδα την αχνιστή σοκολάτα, σερβιρισμένη πλέον σε μεγάλες κούπες και στολισμένη όχι τόσο με σαντιγί αλλά με αστεροειδείς γλυκάνισους, ξύλα κανέλας, θρυμματισμένα κομμάτια λευκής ή μαύρης σοκολάτας, ινδοκάρυδο, μαρσμέλοους, τρίμμα ξηρών καρπών και ό,τι άλλο επιτάσσει η φαντασία.

Ρευστή υπερτροφή

Στους παράγοντες που την έχρισαν και πάλι πρωταγωνίστρια θα πρέπει βέβαια να συμπεριλάβουμε και τις επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων, που απέδειξαν πως η σοκολάτα εκτός από υδατάνθρακες και λίπος περιέχει αρκετά μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, αλλά και καφεΐνη – εξού και η ενέργεια που μας δίνει. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του αμερικάνικου πανεπιστημίου Columbia, περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και φλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τη μνήμη.

Tips για ζεστή σοκολάτα... αξιώσεων

Προτιμήστε πρώτης ποιότητας κουβερτούρα, υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, και καλής ποιότητας φρέσκο πλήρες γάλα.

Αποφύγετε την κρέμα γάλακτος γιατί προσθέτει πολλές θερμίδες και κάνει το ρόφημα βαρύτερο από ό,τι χρειάζεται. 

Παρασκευάστε τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Το γάλα θα πρέπει απλώς να ζεσταθεί πριν  προσθέσετε τη σοκολάτα. Αν έχει βράσει, υπάρχει κίνδυνος να «κόψει» η σοκολάτα.

Όταν η σοκολάτα έρθει σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να βράσει, ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρει την επιθυμητή παχύρρευστη μορφή.

Πειραματιστείτε: λίγο κρασί  Vinsanto ή ελάχιστες σταγόνες από ένα καλό μπέρμπον, για παράδειγμα, συνδυάζονται ιδανικά με μια ζεστή bitter σοκολάτα.

Το ελιξίριο του Μοντεζούμα...

Λέγεται πως ο πρώτος που σκέφτηκε να ανακατέψει την πικρή σκόνη του κακάο με γάλα και ζάχαρη προκειμένου να βελτιώσει τη γεύση ήταν ο γιατρός Hans Sloane (1660-1753), ο οποίος κι έσπευσε να κατοχυρώσει την ιδέα του. Έως τότε το ρόφημα που έμελλε να εξελιχτεί στη σύγχρονη ζεστή σοκολάτα ήταν αρκετά διαφορετικό. Οι μαρτυρίες της εποχής αποκαλύπτουν πως ο τελευταίος αυτοκράτορας των Αζτέκων Μοντεζούμα, έχοντας εκτιμήσει στα 1500 μ.Χ. τις πολύτιμες ιδιότητές του, κατάναλωνε μανιωδώς ένα «ελιξίριο» που είχε ως βάση τριμμένους σπόρους κακάο και νερό και ήταν καρυκευμένο με καυτερές πιπεριές τσίλι.

  Η συνταγή:   Αυθεντική μεξικάνικη σοκολάτα με τσίλι

Κείμενο: Δήμητρα Αρβανιτάκη

Από το τεύχος 111 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.