Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Xmas, όλες οι γλυκές τάσεις!
Xmas, όλες οι γλυκές τάσεις!

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια σπουδαία ευκαρία για να αυξήσετε τις πωλήσεις της επιχείρησής σας. Για το λόγο αυτό συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο ενδιαφέρουσες τάσεις των φετινών γιορτών, ώστε να ανακαλύψετε εκείνες που ταιριάζουν στο στιλ του δικού σας αρτοζαχαροπλαστείου... Χριστούγεννα! Η αγαπημένη γιορτή των μικρών αλλά και μεγάλων... παιδιών είναι πλέον προ των πυλών και, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ήρθε η ώρα να προετοιμαστείτε κατάλληλα... Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο καλύτερος τρόπος είναι να γεμίσετε το αρτοζαχαροπλαστείο σας με εορταστικές λιχουδιές, στολίζοντάς το ταυτόχρονα στο κλίμα των ημερών. Χωρίς αμφιβολία, τα πιο... σίγουρα χαρτιά είναι τα παραδοσιακά γλυκά της εποχής -μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες- και γι' αυτό το λόγο, δεν πρέπει να λείπουν από την γκάμα των προϊόντων σας. Επειδή όμως οι εποχές αλλάζουν, η μόδα και οι τάσεις εξελίσσονται, οι καταναλωτές ενημερώνονται και... απαιτούν το καινούργιο, το αλλιώτικο και το πρωτότυπο, καλό θα ήταν να προσθέσετε κι εσείς στο κατάστημά σας όλες τις φρέσκιες προτάσεις που μας έρχονται απευθείας από αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα καταστήματα και στην Ελλάδα που ήδη τις έχουν υιοθετήσει τολμώντας να βγάλουν προς τα έξω ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τα παραδοσιακά ελληνικά αρτοζαχαροπλαστεία. Δείτε στη συνέχεια, μία - μία τις τάσεις που συγκεντρώσαμε για εσάς, ώστε φέτος, να γίνετε πιο επίκαιροι και πιο ανταγωνιστικοί από ποτέ! Οι προτάσεις που σας παρουσιάζουμε έχουν να κάνουν τόσο με την ποικιλία και το στιλ των δημιουργιών όσο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προβολής αυτών, ώστε να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές για το καταναλωτικό κοινό.

Απλή βιτρίνα με... λαχταριστά στολίδια!

Σε δύσκολες εποχές όπως αυτές που ζούμε τον τελευταίο καιρό, η υπερβολική διακόσμηση πιθανόν να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα... Έτσι, επενδύστε στην απλότητα προσδίδοντάς της κομψά και κυρίως, λαχταριστά στοιχεία. Στερεώστε σε ένα κομμάτι ξύλο σε φυσικό χρώμα ένα κλαδί έλατου. Στη συνέχεια, περάστε σε κορδόνια σε χριστουγεννιάτικα στολίδια και μπισκότα διακοσμημένα με εορταστικά μοτίβα. Κρεμάστε τα μπισκότα και τα στολίδια εναλλάξ από το κλαδί, αφήνοντας επίτηδες διαφορετικά μήκη και δέστε σε μεγάλους φιόγκους!

Διακοσμήστε με γλυκά το χώρο...

Αφού λοιπόν, επιλέξετε τα γλυκά που θα παρασκευάσετε τις φετινές γιορτές και δημιουργήσετε μια μεγάλη ποικιλία από γεύσεις και προτάσεις σε διάφορα σχήματα, κάντε τα μέρος της διακόσμησης του χώρου! Πώς; τοποθετήστε τα, όχι σε... σωρούς αλλά μέσα σε πιατέλες ή δίσκους, δίνοντας ύψος και φροντίζοντας ώστε να αναδεικνύονται οι λεπτομέρειες της τέχνης σας. Τα γλυκά αυτά, βεβαίως, δεν θα είναι προς πώληση αλλά θα αποτελούν έναν έξυπνο τρόπο να προωθήσετε τα προϊόντα σας. Έτσι, οι πελάτες σας θα παίρνουν έμπρακτα την ιδέα του πώς να παρουσιάσουν τις δημιουργίες σας στο δικό τους εορταστικό τραπέζι.

Πρωτότυπα στεφάνια από... cookies

Χαρακτηριστικό στοιχείο των γιορτών των Χριστουγέννων είναι το στεφάνι που κοσμεί σχεδόν κάθε σπίτι. Συνήθως, είναι κατασκευασμένο από κλαδιά και φύλλα -αληθινά ή ψεύτικα- και στολισμένο με μπάλες, φιόγκους και άλλα διακοσμητικά που παραπέμπουν αμέσως στο πνεύμα της γιορτής. Φέτος, πρωτοτυπήστε, δημιουργώντας ένα... αλλιώτικο στεφάνι φτιαγμένο από μοναδικά, πολύχρωμα και... άκρως χριστουγεννιάτικα cookies. Διαλέξτε ένα μοτίβο, όπως είναι τα αστέρια και τοποθετήστε τα σε μια βάση, κατάλληλη για τρόφιμα, δίνοντάς της κυκλικό σχήμα. Κλείστε τον... κύκλο με ένα πλούσιο φιόγκο και είναι έτοιμο να το κρεμάσετε. Φτιάξτε περισσότερα από ένα για να διακοσμήσετε διάφορες γωνιές του καταστήματος και διόλου απίθανο, οι πελάτες σας να σας το ζητήσουν!

Πιο... χριστουγεννιάτικα δεν γίνεται!

Εκτός από τα κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, μεγάλη ζήτηση μέσα στις γιορτές έχουν οι τούρτες, οι κορμοί και γενικότερα τα γλυκά που μπορούν να καταναλωθούν ως επιδόρπιο μετά το εορταστικό τραπέζι. Φέτος εντυπωσιάστε τους πελάτες σας με μοναδικές δημιουργίες που, χωρίς να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές στην προετοιμασία τους, μαγεύουν ως τελικό αποτέλεσμα! Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να επενδύσετε σε χριστουγεννιάτικα βρώσιμα και μη διακοσμητικά, που κοινό παρανομαστή θα έχουν την πολυτέλεια. Ακόμα και ο πιο απλός σοκολατένιος κορμός μεταμορφώνεται με τα κατάλληλα διακοσμητικά ενώ τα στικς που ανάβουν κάνουν το γλυκό... υπερθέαμα! Φροντίστε τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε στο γαρνίρισμα να ταιριάζουν με το υπόλοιπο ύφος του γλυκού και για τελευταία πινελιά, κοσκινήστε άχνη ζάχαρη -και μάλιστα, μπόλικη- πάνω από το γλυκό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα χρυσού, διάφορες σκόνες για γυαλάδα σε μεταλλικές αποχρώσεις κ.ά. Και βέβαια, μην υποτιμάτε τα φρέσκα φρούτα όπως οι φράουλες.

Απαραίτητη Α' ύλη, η ζωηρή φαντασία...

Το έχουμε πει πολλές φορές και είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό συστατικό... Ο λόγος για τη φαντασία που πρέπει να διακρίνει το δημιουργό, όπως ακριβώς στη συγκεκριμένη τάση που επιλέξαμε να σας δείξουμε. Ενώ πρόκειται για ένα απλό γλυκό, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σταθερό κωδικό, ο ζαχαροπλάστης εδώ έκανε τη διαφορά δημιουργώντας σκούφους του Άγιου Βασίλη με δυο απλές κινήσεις... Δοκιμάστε το και εσείς, σε γλυκά όπως σοκολατόπιτες, μπράουνις κ.ά.

 

Δωρο-ιδέες!

Όπως υπάρχουν πολλοί που οργανώνουν τις αγορές τους, έτσι υπάρχουν... περισσότεροι που αφήνουν τα δώρα κυριολεκτικά για την τελευταία στιγμή... Αξιοποιήστε το, και δημιουργήστε μικρά δωράκια που θα βγάλουν τους πελάτες σας από τη δύσκολη θέση... Μια καλή ιδέα είναι να γεμίσετε χριστουγεννιάτικες κούπες με cookies, γλειφιτζούρια και αρκετά διακοσμητικά... Μπορείτε, να παίξετε αντίστοιχα με κουτιά ή ό,τι άλλο αντικείμενο γεμίζει. Βάλτε τα σε περίοπτη θέση και σίγουρα θα γίνουν ανάρπαστα!

 

Ολόφρεσκη τάση, τα γαλάζια Χριστούγεννα

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα χρώματα της μεγάλης γιορτής (κόκκινο και πράσινο), η φετινή τάση πάει σε κάτι πιο παλ, το ανοιχτό γαλάζιο. Τολμήστε το και δώστε μια άλλη διάσταση στις δημιουργίες σας! Το γαλάζιο δένει μοναδικά με το λευκό αλλά και με το ασημί, οπότε μη διστάσετε να δημιουργήσετε συνδυασμούς που παραπέμπουν στις αποχρώσεις του πάγου. Ιδανικά για μικρά γλυκά, όπως είναι τα muffins και τα cupcakes, η διακόσμηση με γαλάζιο χρώμα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους...

 

Τα κόκκινα φρούτα κάνουν τη... διαφορά!

Για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα κατακόκκινα φρούτα, αυτά που ονομάζονται και φρούτα του δάσους, είναι η πινελιά που κάνει τη διαφορά... Η τάση αυτή ξεκίνησε από το εξωτερικό, όπου τα εν λόγω φρούτα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και όπως είναι λογικό, έφτασε και στη χώρα μας. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε και φρέσκα αλλά και σε κονσέρβα ή αποξηραμένα και είτε να τα χρησιμοποιήσετε ως υλικό στις δημιουργίες σας, είτε να στολίσετε το γλυκό σας δίνοντάς του χρώμα και κάτι από... φύση. Από ζαχαροπλαστικής άποψης και μόνο, να πούμε ότι τα φρούτα αυτά έχουν ελαφρώς υπόξινη γεύση και για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστης εκπλήξεως, καλό θα ήταν να κάνετε δοκιμές στη συνταγή σας. Τέλος, και από διατροφικής πλευράς, αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, κάτι που θα πρέπει να τονίσετε στην προώθηση του γλυκού, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία στη δημιουργία σας.

 

Home sweet... cookie home!

Η τάση του μπισκοτόσπιτου δεν έχει πολύ καιρό που έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας, ενώ στο εξωτερικό αποτελεί ήδη καθεστώς...

Φτιαγμένο από υλικά όπως ακριβώς και τα μπισκότα, δεν είναι δύσκολο στη δημιουργία του και σας δίνει τη δυνατότητα να πρωτοτυπήσετε με τις φιγούρες και τη διακόσμηση που θα επιλέξετε. Χρησιμοποιείστε ζαχαρόπαστα και άλλα πολλά υλικά, ώστε να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό, που φέτος, αναμένεται ιδιαίτερα δυνατός σε αυτόν τον τομέα. Μην ξεχνάτε ότι τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά και, ποιο παιδί μπορεί να αντισταθεί σε ένα χαριτωμένο και λαχταριστό σπιτάκι;

 

Όχι ακόμα μια βασιλόπιτα...

Χωρις αμφιβολία, η βασίλισσα των γιορτών είναι η βασιλόπιτα, το γλυκό που κανείς δεν παραλείπει να αγοράσει... Κάθε χρόνο όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που απογοητεύονται από την έλλειψη πρωτοτυπίας και τη συνεχή επανάληψη των ίδιων και των ίδιων σχεδίων και μοτίβων. Φέτος κάντε την ανατροπή, προτείνοντας όχι απλώς βασιλόπιτες, αλλά πραγματικά έργα τέχνης. Ο τρόπος απλός αλλά ιδιαίτερα καλαίσθητος. Αφού ολοκληρώσετε τη δημιουργία σας, χρησιμοποιήστε τα ειδικά στένσιλ και σχέδια και φτιάξτε στην επιφάνεια της πίτας πρωτότυπα σχέδια, όπως αστέρι, κορώνες, μπαρόκ στοιχεία και οτιδήποτε ξεφεύγει από τα συνηθισμένα...

 

 

Η επιστροφή του λευκού γλάσου

Ενώ τη ζάχαρη πολλοί μπορεί να εμίσησαν, το γλάσο ζάχαρης αυτή την εποχή περνάει μεγάλες δόξες... Αυτή η λευκή, γλυκιά και απόλυτα φυσική επικάλυψη δε συναντά καμιά αντίσταση και κάνει κάθε δημιουργία ακόμα πιο λαχταριστή. Η τεχνική του γλασαρίσματος δεν είναι κάτι καινούργιο, η μανία όμως που έχει καταλάβει την Ευρώπη και την Αμερική με το γλάσο ζάχαρης είναι σίγουρα κάτι το πρωτόγνωρο... Φτιάξτε λοιπόν, μεγάλες ποσότητες γλάσου και δοκιμάστε να επικαλύψετε με αυτό τα... πάντα! Από κέικς, βασιλόπιτες, μπισκότα και πάστες, μέχρι ακόμα και τα... μελομακάρονα μπορούν να σηκώσουν γευστικά το γλάσο. Το άλλο καταπληκτικό της υπόθεσης με το γλάσο ζάχαρης είναι ότι παραπέμπει απευθείας σε... χιόνι και κατά συνέπεια Χριστούγεννα, οπότε αξιοποιήστε το όσο καλύτερα μπορείτε!

 

Στολίδια για δώρα -και όχι μόνο!

Η συσκευασία δώρου έχει την τιμητική της μέσα στην περίοδο των γιορτών και ενώ πρόκειται ουσιαστικά για κάτι απλό, μπορεί πραγματικά να δώσει αλλιώτικο ύφος και στο πιο απλό κουτί γλυκών. Πέρα από τους συνηθισμένους φιόγκους, κορδέλες, χαρτιά περιτυλίγματος, σκεφτείτε την πιθανότητα να συμπεριλάβετε στο πακέτο του... δώρου και ένα πρωτότυπο διακοσμητικό. Εκτός από την πολυτελή εμφάνιση της συσκευασίας, θα αποτελέσει και ένα σημαντικό λόγο για να αγοράσει ο κόσμος περισσότερα... δώρα από τα μαγαζί σας, αφού το ίδιο το διακοσμητικό είναι ένα πραγματικό στολίδι που θα μείνει στον αποδέκτη του κουτιού. Επιλέξτε από μια τεράστια γκάμα προϊόντων που θα βρείτε στην αγορά και μάλιστα, έχοντας διαφορετικά στολίδια στο... οπλοστάσιό σας, δημιουργήστε συσκευασίες που θα αφήσουν εποχή!

 

Κείμενο: Ελένη Μανίκα

Από το τεύχος 99 (ΝΟΕ-ΔΕΚ 2012) του περιοδικού Α-Ζ