Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Χιώτικα μασουράκια: Μεθυστικό άρωμα μαστίχας!
Χιώτικα μασουράκια: Μεθυστικό άρωμα μαστίχας!

Αρωματισμένα με το εμβληματικό προϊόν της Χίου, τη μαστίχα, τα μασουράκια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού, στενά δεμένο με τις παραδόσεις, αλλά και τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική του. Ο ζαχαροπλάστης και “φυλλαδόρος” του MELIARTOS Παντελής Αρβανιτάκης με καταγωγή από τη Χίο, μας περιγράφει βήμα – βήμα την αυθεντική συνταγή!

Η γαστρονομία της Χίου

Η Χίος είναι ένα νησί με ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση. Ένας ευλογημένος τόπος με εκλεκτά προϊόντα που η φαντασία των ντόπιων μετουσίωσε σε εκλεκτές συνταγές με πολλές ιδιαιτερότητες. Ειδικά στη ζαχαροπλαστική, η Χίος έχει να επιδείξει μια πλουσιότατη γκάμα συνταγών όπως τα περίφημα αμυγδαλωτά, τα γλυκά του κουταλιού, τη μαστίχα (το γνωστό υποβρύχιο), τα μαμούλια και φυσικά τα παραδοσιακά σιροπιαστά μασουράκια, τα οποία φτιάχνονται σε διάφορες παραλλαγές, αλλά πάντοτε με γέμιση αρωματισμένη με το πολύτιμο όσο και εμβληματικό προϊόν της Χίου: τη μαστίχα!

Τα χιώτικα μασουράκια

Τα μασουράκια είναι ένα χαρακτηριστικό χιώτικο γλυκό που οι νοικοκυρές του νησιού έφτιαχναν κατά παράδοση στους γάμους και τους αρραβώνες, αλλά και σε κάθε εορταστική περίσταση. Πρόκειται για ένα γλυκό ταψιού, που φτιάχνεται σε σχήμα που θυμίζει μασουράκι -όπως λέει και το όνομά του. Μέσα σε τραγανό φύλλο κρούστας τυλίγεται μια πλούσια γέμιση  από λεπτοτριμμένο αμύγδαλο και κιγιέ (μια μαρέγκα με πυκνό σιρόπι ζάχαρης).Τελευταία πινελιά, είναι η μαστίχα που προσφέρει αυτό τον ιδιαίτερο, αρωματικό χαρακτήρα στο προϊόν. Μετά το ψήσιμο σιροπιάζονται, ή πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία του νησιού, φτιάχνουν μασουράκια καθόλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία τα τιμούν με την προτίμησή τους τόσο οι ντόπιοι κάτοικοι της Χίου, όσο και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της.

 Ο τρίτης γενιάς Ζαχαροπλάστης Παντελής Αρβανιτάκης με καταγωγή από το νησί είναι ένας από τους πιο έμπειρους “φυλλαδόρους”, από τους λίγους πλέον που κατέχουν σε βάθος τα μυστικά του MAσωστού, χειροποίητου φύλλου κάθε είδους. Σήμερα, εργάζεται στο εργαστήριο του MELIARTOS σαν επικεφαλής παραγωγής. Με πολύ χαρά δέχτηκε να μας παρουσιάσει βήμα – βήμα την παρασκευή της αυθεντικής παραδοσιακής συνταγής για τα χιώτικα μασουράκια!

Η φιλοσοφία του ΜELIARTOS

Στην συμβολή των οδών Αιόλου και Ερμού, ο MELIARTOS λανσάρει μια πρωτοποριακή πρόταση στον τομέα της εστίασης. Είναι ένας πολυχώρος με γεύσεις από την ελληνική παράδοση που συνδυάζει τέσσερις διαφορετικές γωνιές: Το κουζινάκι, το Γαλακτοπωλείο, το Καφενείο και το Πιτοπωλείο. Χαρακτηριστικό του καταστήματος είναι ότι «παντρεύει» αρμονικά το παραδοσιακό στοιχείο με το μοντέρνο. Αυτό είναι εμφανές στη διακόσμηση και τον εξοπλισμό του καταστήματος, από την εταιρία Δ. Αντωνόπουλος ΑΒΕΕ. Η γκάμα των προϊόντων του βασίζεται σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας σε μία πιο μοντέρνα εκδοχή: Ρυζόγαλο με φυσική βανίλια ή με μαστίχα, κρέμα με μαύρη ζάχαρη, γαλακτομπούρεκο, χιώτικο (παραλλαγή του μελομακάρονου), εκμέκ πολίτικο, καρυδόπιτα, ρεβανί, σοκολατόπιτα, μωσαϊκό - κορμός, προφιτερόλ, χειροποίητες πίτες σε πολλές παραλλαγές, χειροποίητο παγωτό και πολλά άλλα. Η επιχείρηση, που φιλοδοξεί να επεκταθεί μέσα αλλά και έξω από την Ελλάδα, αποτελεί ένα συνεργατικό σχήμα με 9 μετόχους, ενώ πλέον απασχολεί 30 άτομα.

 

Το άνοιγμα του φύλλου κρούστας

1. Η αναλογία για τη ζύμη που θα χρησιμοποιηθεί στο άνοιγμα του φύλλου κρούστας είναι 1.000 γρ. αλεύρι, 500 γρ. νερό και 25 γρ. αλάτι

2. Αφού ζυμώσουμε τα υλικά στο ζυμωτήριο, σχηματίζουμε μπαλάκι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε πρώτα με τον πλάστη και συνεχίζουμε με το χέρι ανοίγοντας το φύλλο στον αέρα.

3, 4, 5. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το φύλλο σε πάγκο με πανί και το τραβάμε από τις άκρες να μεγαλώσει και να γίνει σχεδόν διάφανο.

6, 7, 8, 9, 10. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με νισεστέ για να μην κολλάει και το κόβουμε σε κομμάτια 50 Χ40 εκατοστά.

 Η συνταγή:  Χιώτικα Μασουράκια

Κείμενο: Λία Παπαναστασίου

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 107 (Μάρτιος/Απρίλιος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.