Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Συμεών Κώτσου, να διαφημίσουμε τα πλεονεκτήματα των αρτοποιείων μας στον καταναλωτή!
Συμεών Κώτσου, να διαφημίσουμε τα πλεονεκτήματα των αρτοποιείων μας στον καταναλωτή!

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Φλώρινας, Συμεών Κώτσου είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο επάγγελμα αλλά και στο συνδικαλισμό. Μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μπορούμε να δούμε τα προβλήματα του βιοτέχνη αρτοποιού στη Φλώρινα καθώς και τις δράσεις του Σωματείου για την αντιμετώπισή τους...

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών της Φλώρινας, κ. Συμεών Κώτσου ξεκίνησε να ασχολείται με την αρτοποιία από πολύ μικρή ηλικία, μαθαίνοντας την τέχνη δίπλα στον πατέρα του. Η αγάπη του για το επάγγελμα τον οδήγησε στην ενασχόληση με το συνδικαλισμό και από το 2008 είναι στη θέση του προέδρου του Σωματείου. Αν και προβληματίζεται για το μέλλον του κλάδου, παραμένει αισιόδοξος για την τύχη του "Φούρνου της Γειτονιάς" ενώ ως επικεφαλής ενός δραστήριου Σωματείου κάνει ό,τι μπορεί για την επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων του.

Mιλήστε μας για τη συνδικαλιστική σας παρουσία στο Σωματείο.

Αρχικά να επισημάνω ότι το Σωματείο Αρτοποιών Φλώρινας είναι το παλαιότερο του νομού και ιδρύθηκε το 1924. Σε όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι από τη θέση του προέδρου και κατάφεραν να το συντηρήσουν και να το ενδυναμώσουν. Έζησα για 23 χρόνια, από τότε που μπήκα στο επάγγελμα, δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και έμαθα να προσπαθώ μαζί τους για το κοινό καλό. Eίμαι στο Σωματείο από το 1990, ενώ εκλέχθηκα πρόεδρος στις εκλογές του 2008 και σε αυτές του 2011, με παράλληλη εκλογή και στην αντιπροσωπεία της Φλώρινας στην ΟΑΕ. Στην προσπάθειά μου να προσφέρω γενικότερα, έχω επιλέξει να είμαι και στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Φλώρινας.

Πόσο ικανοποιημένος είστε από την μέχρι τώρα θητεία σας ως Πρόεδρος;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα πράγματα καθότι τα μέλη του Σωματείου δεν είναι όσο ενεργά θα έπρεπε. Στα χρόνια που είμαι στην κεφαλή του Σωματείου, έχουμε πραγματοποιήσει σεμινάρια με θέματα όπως: «Υπεύθυνος Αρτοποιίας», «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (του ΕΦΕΤ) ενώ αναμένουμε μέσα στο χρόνο να υλοποιηθεί σεμινάριο επιδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, προσπαθούμε να φέρνουμε κοντά τα μέλη με διάφορες κινήσεις (εκδρομές, συνεστιάσεις, κ.λπ), όταν βέβαια το επιτρέπουν τα οικονομικά μας.

Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που θεωρείτε ότι αντιμετωπίζει σήμερα η βιοτεχνική αρτοποιία στη Φλώρινα;

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η πώληση άρτου από τα super market και τα πρατήρια που ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» και πωλούν ασυσκεύαστα προϊόντα. Επίσης ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η εισαγωγή ψωμιού από τη FYROM. Για αυτό το θέμα, έχουμε κάνει διάφορες κινήσεις ως Σωματείο Αρτοποιών και μέσω του Επιμελητηρίου, αλλά δεν έχει δοθεί κάποια ουσιαστική λύση.

Έχετε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες και άλλους φορείς του νομού σας;

Έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους φορείς του νομού μας όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν βρίσκουμε πάντα λύσεις στα κλαδικά μας προβλήματα.

Πόσο έχει επηρεάσει τη δουλειά σας η οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε;

Σίγουρα με τα σημερινά δεδομένα, οι καταναλωτές αγοράζουν πρώτα το ψωμί τους και λιγότερα τα υπόλοιπα είδη του αρτοποιείου με αποτέλεσμα να πέφτει ο τζίρος. Οπωσδήποτε το μέλλον και του δικού μας επαγγέλματος είναι θολό. Μέχρι στιγμής όμως, καταφέρνουμε να έχουμε ένα σταθερό εισόδημα, γεγονός που μας δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι άλλων κλάδων.

Θα προτείνατε σε νέους αρτοποιούς να ασχοληθούν με τα κοινά;

Αναμφισβήτητα θα πρότεινα σε όσους νέους ανθρώπους έχουν όρεξη και διάθεση να ασχοληθούν με τον συνδικαλισμό στον κλάδο μας, αλλά πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και όχι το προσωπικό. Ίσως η σημερινή εποχή, «αναγκάζει» τους νέους να ψάχνονται περισσότερο από ότι στο παρελθόν, γεγονός ελπιδοφόρο καθότι χρειάζονται νέες ιδέες στο χώρο μας.

Διατηρείτε καλή σχέση ως Σωματείο με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος;

Προσωπικά με τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο, διατηρώ μία πολύ καλή σχέση και συνεργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όποτε ζητήσαμε ως Σωματείο Φλώρινας τη βοήθεια και τη συνδρομή του στην αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων, μας την έδωσε απλόχερα. Συνολικά, θα έλεγα ότι η Ομοσπονδία κινείται άμεσα και με σωστή τακτική στα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου μας.

Who is who: O κ. Συμεών Κώτσου γεννήθηκε στη Φλώρινα στις 12 Απριλίου του 1966 και μεγάλωσε στο χωριό Πρώτη. Παντρεμένος με την κα. Ευθαλία Θεοδωράκη με την οποία έχουν δύο παιδιά: Τον Παντελή (20 ετών- σπουδαστής του τμήματος Ιστορικό- Αρχαιολογικό, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και την μικρότερη Ιωάννα (14 ετών- μαθήτρια Γυμνασίου). Η σύζυγός του Ευθαλία, αρτοποιός εδώ και 14 χρόνια περίπου, είναι το «δεξί του χέρι» στην επιχείρηση που διατηρούν στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 54 στην Φλώρινα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό αρτοποιείο με φούρνο χτιστό με τούβλο, από την εποχή της Τουρκοκρατίας, που βγάζει ένα μοναδικό ψωμί σε γεύση, άρωμα, ποιότητα και όψη.

Συνέντευξη: Τάκης Κορμπάκης

Από το τεύχος 99 (ΝΟΕ-ΔΕΚ 2012) του περιοδικού Α-Ζ