Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Σμυρναίικη Vs. Πολίτικη Βασιλόπιτα
Σμυρναίικη Vs. Πολίτικη Βασιλόπιτα

Φαινομενικά έχουν πολλά κοινά, όμως οι διαφορές τους είναι πολλές και ουσιαστικές. Ο λόγος για τις δυο πιο γνωστές βασιλόπιτες, τη σμυρναίικη και την πολίτικη, που διχάζουν το κοινό για το ποιά είναι η καλύτερη. Εμείς σας παρουσιάζουμε και τις δυο και συγκρίνουμε τις διαφορές τους, ώστε να μπορέσετε με τη σειρά σας να συμβουλέψετε τους αναποφάσιστους πελάτες!

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και βέβαια... βασιλόπιτα! Αυτές είναι οι δημιουργίες που αποτελούν τους τέσσερις γλυκούς ακρογωνιαίους λίθους της ζαχαροπλαστικής ελληνικής παράδοσης και δε λείπουν ποτέ από κανένα ζαχαροπλαστείο κατά την περίοδο των γιορτών. Ειδικά η βασιλόπιτα αγοράζεται ακόμα και από εκείνους που δεν είναι φίλοι των γλυκών, γιατί χωρίς υπερβολή δεν υπάρχει σπίτι όπου να μην κόβεται μία, "για το καλό" όπως συνηθίζεται να λέγεται από το λαό μας.

Έτσι αποτελεί μια δημιουργία πραγματική πρόκληση για τον αρτοποιό γιατί μέσα στην απλότητά της πρέπει να είναι τέλεια, αν πρόκειται για μία από τις κλασικές συνταγές ή απόλυτα διαφορετική αν προσεγγιστεί με δημιουργική διάθεση. Οι πιο ευρέως διαδεδομένες παραλλαγές της βασιλόπιτας είναι η πολίτικη και η σμυρναίικη και οι δυο με φανατικούς οπαδούς.

Ας δούμε στη συνέχεια τις κλασικές συνταγές από τον pastry chef Νίκο Κουτσούκο και μια ενδιαφέρουσα μεταξύ τους σύγκριση ως προς τη δομή, τη γεύση και το άρωμα, την εμφάνιση και την ευελιξία για  παραλλαγές και αλλιώτικες προτάσεις.

  Οι συνταγές: 

Σμυρναίικη βασιλόπιτα 

Πολίτικη βασιλόπιτα

 

  Οι διαφορές:   Bασιλόπιτα Σμυρναίικη Vs. Bασιλόπιτα Πολίτικη

Επιμέλεια: Ελένη Μανικά, Λία Παπαναστασίου

Φωτό: Φώτης Καραπιπέρης, "Studio Verve"

Από το τεύχος 111 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.