Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Salon du Chocolat, το διεθνές ραντεβού του κόσμου της σοκολάτας
Salon du Chocolat, το διεθνές ραντεβού του κόσμου της σοκολάτας

Το Salon du Chocolat είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως γεγονός γύρω από τη σοκολάτα, τη μαγική πρώτη ύλη που λατρεύεται από εκατομμύρια καταναλωτές. Στην ουσία δεν πρόκειται απλά για μια μεγάλη έκθεση εμπορικού χαρακτήρα, αλλά για ένα πολυσχιδές γεγονός που περιλαμβάνει ξεχωριστή έκθεση για το καταναλωτικό κοινό (30 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου), έκθεση για τους επαγγελματίες (28 – 30 Οκτωβρίου) και πολλές, εξαιρετικές στη σύλληψη αλλά και τη διοργάνωσή τους, παράλληλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των πιο τρανταχτών ονομάτων της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής σκηνής! Φέτος, είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο Παρίσι, καλεσμένοι της εταιρίας Cacao Barry και να ζήσουμε από κοντά τη μαγική, όσο και δημιουργική ατμόσφαιρα του Salon du Chocolat στο εκθεσιακό κέντρο της Porte de Versailles!

19ο διεθνές Salon du Chocolat για το κοινό

H 19η διοργάνωση της έκθεσης ξεπέρασε κάθε προηγούμενη φτάνοντας τα 20.000 τ.μ., με ξεχωριστό κομμάτι αφιερωμένο στην κλασική γαλλική confiserie. Φαντασμαγορικά περίπτερα από τους γνωστότερους παγκοσμίως οίκους σοκολάτας, σεμινάρια και επιδείξεις από -πάνω από 40- παγκοσμίου φήμης chocolatiers και pastry chefs, καθώς και η πολυαναμενόμενη πλέον επίδειξη μόδας με ρούχα φτιαγμένα από σοκολάτα, λειτούργησαν σαν μαγνήτης για το κοινό που κατέκλυσε την έκθεση. Το εν λόγω ντεφιλέ με το οποίο παραδοσιακά εγκαινιάζεται η έκθεση, ήταν ανεπανάληπτο! Οι καλύτεροι chocolatiers σε συνεργασία με σχεδιαστές μόδας, δημιούργησαν ένα show που η φήμη του έκανε το γύρο του κόσμου και που συνδύαζε την haute couture με την haute gastronomie! Εφέτος, τα φορέματα φόρεσαν γνωστές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και τον αθλητικό χώρο.

4ο Salon du Chocolat για τους επαγγελματίες

H 4η διοργάνωση του Salon du Chocolat για τους επαγγελματίες φιλοξενήθηκε σε ξεχωριστό Hall. Εταιρείες πρώτων υλών, μηχανήματα, εργαλεία, φόρμες και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας επαγγελματίας chocolatier παρουσιάστηκαν στο πολυπληθές κοινό της έκθεσης που παράλληλα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Το κέντρο του ενδιαφέροντος ωστόσο μονοπώλησε το περίπτερο της Cacao Barry με τις πρωτοεμφανιζόμενες κουβερτούρες Ocoa, Inaya και Alunga, καθώς και με το μεγάλο τελικό του διαγωνισμού World Chocolate Masters.

1. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού World Chocolate Masters, 2. To γλυπτό από σοκολάτα του Ιταλού Davide Comaschi, 3. O Davide Comaschi με το τρόπαιο στο χέρι πανηγυρίζει τη νίκη του.

Το κορυφαίο ραντεβού των chocolatiers!

Ο διαγωνισμός World Chocolate Masters συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των chocolatiers απ’ όλο τον κόσμο. Μέγας χορηγός και εμπνευστής του διαγωνισμού, η εταιρία Cacao Barry, Barry Callebaut και Carma που φέτος ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε επίπεδο διοργάνωσης παρουσιάζοντας ένα μοναδικό event. Είκοσι συνολικά διαγωνιζόμενοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με θέμα “Η αρχιτεκτονική της γεύσης”. Η 26μελής κριτική επιτροπή, από κορυφαίους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες αξιολόγησε τα έργα (masterpiece – γλυπτό, τούρτα, dessert, βουτηχτά και καλουπωτά σοκολατάκια και καλλιτεχνική σύνθεση σε μίνι υδρόγειο σφαίρα) με βάση την έμπνευση, την αισθητική, την πρωτοτυπία, τους συδυασμούς γεύσεων, καθώς και την τεχνική των διαγωνιζομένων.Ο διαγωνισμός διήρκεσε δυο μέρες (29 & 30 Οκτωβρίου) και το πολύτιμο τρόπαιο κατέκτησε ο ιταλός Davide Comaschi. Τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα κατέκτησαν η ολλανδέζα Marike Van Beurden και ο αυστραλός Denise Karaca.   

Απόστολή: Λία Παπαναστασίου

Από το τεύχος 105 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.