Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Πασχαλινό τσουρέκι, παραδοσιακό και σύγχρονο!
Πασχαλινό τσουρέκι, παραδοσιακό και σύγχρονο!

Το τσουρέκι αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της πασχαλινής περιόδου. Πρόκειται για αφράτο αρτοδημιούργημα με γλυκιά γεύση, το οποίο αν και οι επαγγελματίες παρασκευάζουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, την περίοδο του Πάσχα έχει την τιμητική του. Στις μέρες μας, το τσουρέκι έχει αποκτήσει έναν ακόμα πιο... ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς -εκτός από την κλασική εκδοχή του- κυκλοφορεί πλέον σε γευστικούς συνδυασμούς και παραλλαγές που εντυπωσιάζουν!

Η ονομασία "τσουρέκι" έχει τις ρίζες της στην τουρκική λέξη «corek», καθιερώθηκε κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής και χαρακτήριζε τα είδη ψωμιού που παρασκευάζονταν από ζύμη με μαγιά. Στις μέρες μας, το τσουρέκι αποτελεί τον εξελιγμένο τύπο της παραδοσιακής λαμπροκουλούρας, καταναλώνεται όλο το χρόνο, όμως αναμφισβήτητα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πασχαλινής περιόδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επαγγελματίες αρτοποιοί παρασκευάζουν πλέον ποικίλες εκδοχές του συγκεκριμένου αρτοποιήματος, εισάγοντας τις δικές τους... μικρές πρωτότυπες πινελιές, για να εντυπωσιάσουν το καταναλωτικό κοινό. Ορισμένα από τα πιο... εναλλακτικά είδη, τα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει στα αρτοποιεία και τα αρτοζαχαροπλαστεία ειναι το γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα, βανίλια ή φρούτα, καθώς και εκείνο σε σχέδια που διαφέρουν από την πασίγνωστη πλεξίδα.

Τσουρέκι... το συμβολικό!

Σε κάθε περιοχή, το τσουρέκι κατείχε πάντα ένα ιδιαίτερα συμβολικό ρόλο, γιατί αντιπροσώπευε την ανάσταση του Χριστού. Σύμφωνα μάλιστα με τη χριστιανική θρησκεία, το αλεύρι "ζωντάνευε" και μεταμορφωνόταν σε ψωμί, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο την αισιοδοξία και τη χαρά της ζωής. Στοιχεία της παράδοσης αναφέρουν πως οι άνθρωποι πρόσφεραν τσουρέκι και κόκκινα αβγά στους τάφους των αγαπημένων τους κατά την πασχαλινή περίοδο. Επιπλέον, παλιά οι αγρότες τοποθετούσαν κομμάτια τσουρεκιού και τσόφλια αβγών στα χωράφιγια να γίνει η γη τους πιο... καρπερή!

Τολμήστε να ξεχωρίσετε!

Ανάλογα λοιπόν, με την παράδοση και την ιστορία κάθε τόπου, διαφέρουν και τα είδη των τσουρεκιών, τόσο στο σχήμα και το μέγεθος όσο και στα συστατικά της συνταγής τους. Τα πιο συνηθισμένα συστατικά του τσουρεκιού πάντως, είναι η μαστίχα, το μαχλέπι, οι φλούδες πορτοκαλιού και η βανίλια.

Όσο για το σχήμα, η πλεξίδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό, θεωρείται η πιο γνωστή εκδοχή ενώ και το μέγεθος (βάρος) ποικίλει.

Και ενώ το παραδοσιακό τσουρέκι δε λείπει από κανένα αρτοζαχαροπλαστείο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες λανσάρουν πιο σύγχρονες εκδοχές.

Πρωτότυποι γευστικοί και αρωματικοί συνδυασμοί στη ζύμη, επικαλύψεις με σοκολάτα (σκούρα ή λευκή), γεμίσεις με ξηρούς καρπούς, φρούτα, κρέμες κ.ά., συνθέτουν μια νέα εικόνα ενός αγαπημένου από την πλειοψηφία των Ελλήνων προϊόντος.

Ειδικά μάλιστα κατά την πασχαλινή εορταστική περίοδο που η κατανάλωση του εν λόγω προϊόντος αυξάνεται κατακόρυφα, η δημιουργία πρωτότυπων κωδικών τσουρεκιού θα φρεσκάρει την εικόνα της επιχείρησής σας και θα ανεβάσει τις πωλήσεις σας.

Μικρά... μυστικά επιτυχίας!

➤ Αν κάνετε τσουρέκι με μαλακή ζύμη, προτιμήστε το πλέξιμο με τέσσερα ή έξι κορδόνια, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η ζύμη δεν θα απλωθεί σωστά.

➤ Φροντίστε ώστε τα κορδόνια για το πλέξιμο να είναι ισομεγέθη, ώστε το φούσκωμα να είναι ομοιόμορφο.

➤ Μην τοποθετείτε το αβγό από την αρχή στο τσουρέκι, αλλά αφού το βγάλετε από το φούρνο. Τότε, το τελικό προϊόν είναι πολύ μαλακό και το αβγό ενσωματώνεται στο σημείο που επιθυμείτε να το βάλετε.

➤ Για το ψήσιμο, προτιμήστε τα αλουμινένια ταψιά, γιατί οι λαμαρίνες του φούρνου κρατούν περισσότερη θερμότητα και καίνε τα τσουρέκια στο κάτω μέρος τους.

Πασχαλινά τσουρέκια αλλιώτικα από τα άλλα!

Κάθε Πάσχα τα αρτοποιεία γεμίζουν με λαχταριστά τσουρέκια που μαζί με τα κουλουράκια, σηματοδοτούν γευστικά τη μεγάλη γιορτή! Τι θα λέγατε όμως φέτος, εκτός απο τις παραδοσιακές συνταγές, να πρωτοτυπήσετε με τις προτάσεις του συνεργάτη μας Ότμαρ Φρίκερ; Οι γευστικοί συνδυασμοί και η μοναδική τους εμφάνιση θα κλέψουν την παράσταση!

Με κρέμα πορτοκάλι & σοκολάτα

Black & white

Γεμιστό με χαλούμι και μέλι

 

Κείμενο: Ελένη Μανίκα

Από το τεύχος 95 (ΜΑΡ/ΑΠΡ 2012) του περιοδικού Α-Ζ