Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Πάσχα, η άνοιξη στη βιτρίνα σας
Πάσχα, η άνοιξη στη βιτρίνα σας

Μια γιορτή γεμάτη νοσταλγία και παιδικές μνήμες, ταυτισμένη με την ελληνική ύπαιθρο, τα χρώματα και τη διάθεση της άνοιξης, δεν θα μπορούσε παρά να αντλεί έμπνευση απ’ αυτά. Η διακοσμήτρια κα Τζένη Καπλανίδη, μαζί με τις προτάσεις της για την πασχαλινή βιτρίνα του αρτοζαχαροπλαστείου, μοιράζεται μαζί σας μυστικά και τάσεις που θα κάνουν την εικόνα του καταστήματός σας ακαταμάχητη! Θυμηθείτε ότι Πάσχα σημαίνει εξοχή και η εξοχή μπορεί να μπει στο κατάστημα με τη μορφή γρασιδιού, ανοιξιάτικων λουλουδιών, αλλά και ζώων, όπως κοτούλες, λαγοί κλπ. Οι κανόνες της διακόσμησης για φέτος, απαιτούν παιχνίδι με τα χρώματα. Η χαρούμενη πολυφωνία των ανοιξιάτικων χρωμάτων, καλό θα είναι να κινείται σε παστέλ αποχρώσεις, χωρίς να αποκλείονται και μια δυο πιο έντονες, πάνω στις οποίες θα στήσετε το πασxαλινό σας σκηνικό. Για την καλύτερη προβολή των προϊόντων σας φροντίστε να προμηθευτείτε κουτιά, γυάλες, τουρτιέρες και καλάθια, τα οποία θα βρουν τη θέση τους ανάμεσα στα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία. Η βιτρίνα μπορεί να ξεκινάει από το δάπεδο, ή να περιορίζεται σ’ έναν μεγάλο πάγκο, ο οποίος θα πρέπει να υπακούει σε κάποιους κανόνες ισορροπίας: Πρώτα τοποθετούμε τα μεγαλύτερα στοιχεία, φροντίζοντας ώστε τα ψηλότερα να μπαίνουν πίσω και τα χαμηλότερα μπροστά και στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με τις μικρότερες διακοσμητικές πινελιές. Μια εξαιρετική δημιουργία, όπως ένα περίτεχνα στολισμένο αβγό θα πρέπει να μπαίνει στο κέντρο της βιτρίνας για να κερδίζει το μάτι. Τέλος, αν η βιτρίνα σας είναι μπροστά στο τζάμι του καταστήματος, θα πρέπει να φροντίσετε να δείχνει εξίσου όμορφη τόσο από την έξω όσο και από τη μέσα πλευρά. Αν πάλι στηθεί σε έναν τοίχο, τότε θα έχει μόνο μια όψη, ενώ ο τοίχος πίσω της θα μπορούσε να ντυθεί με μια όμορφη ταπετσαρία σε χρώμα που να αναδεικνύει τα υπόλοιπα στοιχεία της βιτρίνας σας.

Προτιμήστε τις παστέλ αποχρώσεις

Το Πάσχα θέλει χρώμα! Απορρίψτε όμως τα σκληρά, έντονα χρώματα και προτιμήστε τις τρυφερές παστέλ αποχρώσεις που ταιριάζουν τόσο πολύ με το πνεύμα της άνοιξης. Χρησιμοποιήστε φυσικά ή τεχνητά λουλούδια και όμορφες φιγούρες σε κίτρινες, ροζ, φυστικί, σιέλ και λιλά αποχρώσεις όπως αυτή του λαγού της φωτογραφίας. Μια ισχυρή τάση για το φετινό Πάσχα είναι τα vintage υφασμάτινα αυγά, που ανοιγοκλείνουν, κρύβοντας μέσα τους υπέροχες εκπλήξεις, όπως μια σειρά από χειροποίητα σοκολατάκια που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο!

Παιδικές φιγούρες

Τα πασχαλινά προϊόντα του αρτοζαχαροπλαστείου, απευθύνονται κυρίως σε μικρά παιδιά ή και σε μεγάλους καταναλωτές που όμως θέλουν να νιώσουν έστω και για λίγο παιδιά! Για να δημιουργήσετε αυτή τη χαρούμενη, «παιδική» ατμόσφαιρα, επιστρατεύστε χαριτωμένες φιγούρες ζώων, με πρωταγωνιστή το σήμα κατατεθέν του Πάσχα που δεν είναι άλλο από το λαγό! Το μεγάλο ζευγάρι λαγών που χρησιμοποιήθηκε στη φωτογράφιση μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό στοιχείο, δίπλα και γύρω από το οποίο θα τοποθετήσετε τις γυάλες με τα πασχαλινά κουλουράκια σας, τα σοκολατένια αβγά και τα μυρωδάτα τσουρέκια. Εκτός από τους λαγούς βέβαια, μπορείτε με την ίδια επιτυχία να χρησιμοποιήσετε και κοτοπουλάκια, πασχαλίτσες, πεταλούδες κ.λπ.

Τα προϊόντα σας σε πρώτο πλάνο!

Η βιτρίνα σας, θα πρέπει να συνδυάζει αρμονικά τα διακοσμητικά στοιχεία με τα προϊόντα σας. Ιδανικές γι’ αυτό το σκοπό είναι οι διάφανες γυάλες με καπάκι, τύπου «καμπάνας». Κάντε μια σύνθεση από γυάλες σε διαφορετικά μεγέθη, γεμίστε τις με κουλουράκια, σοκολατένια αβγουλάκια, μαρέγκες, ή μαρσμέλοους και γκοφρέ χαρτί σε χαρούμενα χρώματα και τοποθετήστε τις ψηλότερες πίσω και τις χαμηλότερες μπροστά.

Αβγό λουλούδι

Η πασχαλινή συσκευασία του σοκολατένιου αβγού, με απλές κινήσεις και καλόγουστα υλικά μεταμορφώνεται σε ανθισμένο λουλούδι και κλέβει τις εντυπώσεις!

ΥΛΙΚΑ 

100 cm πλαστικοποιημένο κόκκινο πουά ύφασμα               

70 cm καρό υφασμάτινη κορδέλα    

1 τμχ. μεταξωτό άνθος αμυγδαλιάς 

Ψαλίδι            

Σελοτέιπ         

Σοκολατένιο αβγό

Βάση για την τοποθέτηση του αβγού

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ          

1. Μετράμε το ύψος του αβγού μας. Προσθέτουμε 30 εκατοστά για να σχηματίσουμε το λουλούδι στην κορυφή και 10 εκατοστά για γύρισμα στη βάση του. Διπλασιάζουμε το άθροισμα που προκύπτει και κόβουμε το ύφασμα σ΄αυτή τη διάσταση.

2. Διπλώνουμε το ύφασμα κατά μήκος και αρχίζουμε να του κάνουμε πιέτες σε στιλ «ακορντεόν».

3. Στη μια άκρη του διπλωμένου υφάσματος σχηματίζουμε με το ψαλίδι τα πέταλα του λουλουδιού.

4, 5. Ανοίγουμε το ύφασμα και τυλίγουμε το αβγό. Κλείνουμε το ύφασμα στο κατω μέρος με σελοτέιπ.

6, 7. Δένουμε την κορδέλα από τη μεριά που είναι τα πέταλα και τα ανοίγουμε.

8. Στολίζουμε με το άνθος αμυγδαλιάς.

Τσουρέκι Δώρο

Το πασχαλινό τσουρέκι είναι μια έξυπνη ιδέα για δώρο, αρκεί να αμπαλαριστεί με καλόγουστο τρόπο και όμορφα υλικά σε ανοιξιάτικα χρώματα και σχέδια.Ακολουθείστε τα βήματα και... εντυπωσιάστε!

ΥΛΙΚΑ 

Τσουρέκι         1.000 γρ.

Ύφασμα οργάντζα      150 cm

Κορδέλα λινή 50 cm

Ταμπελάκι για ευχές

Μανταλάκι – πασχαλίτσα

Ψαλίδι            

Σελοτέιπ         

Συρραπτικό

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

1. Κόβουμε το ύφασμα σε διάσταση τετραπλάσια από το τσουρέκι μας και το διπλώνουμε στα τέσσερα. Κόβουμε το ύφασμα διαγώνια.

2. Ανοίγουμε το ύφασμα το οποίο πρέπει να έχει το σχήμα ρόμβου.

3. Στη μέση ακριβώς του ρόμβου τοποθετούμε από την ανάποδη πλευρά του το τσουρέκι. Προσέχουμε το μήκος του τσουρεκιού να ακολουθεί τις μεγαλύτερες γωνίες του ρόμβου.Τυλίγουμε τις δυο πιο μικρές γωνίες του ρόμβου γύρω από το τσουρέκι και στερεώνουμε το ύφασμα με σελοτέιπ.

4. Το αναποδογυρίζουμε κρατώντας καλά τις δυο μεγαλύτερες άκρες του υφάσματος

5. Δένουμε τις άκρες με απλό κόμπο.

6. Πάνω στον κόμπο του υφάσματος δένουμε τη λινή κορδέλα φιόγκο και στολίζουμε με το μανταλάκι - πασχαλίτσα και το ταμπελάκι. 

Σοκολατένια αυγά, ΜΠΑΦΑΤΑΚΗΣ. Μεταξωτά λουλούδια και λαγοί, LIANA FLOWERS.  Η φωτογράφιση έγινε στο Show Room του ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΗΡΙΟΝ CATERING. Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία.

Βιτρίνα-Συσκευασία: Τζένη Καπλανίδη

Κείμενα-Επιμέλεια: Λία Παπαναστασίου

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 107 (Μάρτιος/Απρίλιος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.