Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Νικόλαος Χατζηευφραιμίδης, «O αγώνας των αρτοποιών είναι κοινός, χωρίς στρατόπεδα!»
Νικόλαος Χατζηευφραιμίδης, «O αγώνας των αρτοποιών είναι κοινός, χωρίς στρατόπεδα!»

Οι τελευταίες εκλογές στη Συντεχνία Αρτοποιών του νομού Κιλκίς «Ο Προφήτης Ηλίας» ανέδειξαν στη θέση του προέδρου τον κ. Νικόλαο Χατζηευφραιμίδη, ο οποίος υπηρετεί την τάξη των αρτοποιών μέσα από τα συνδικαλιστικά δρώμενα εδώ και μία οκταετία με την ίδια συνέπεια και αγάπη. Στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό μας, μιλά για τα προβλήματα του κλάδου σε τοπικό επίπεδο και την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί με στόχο την προάσπιση της βιοτεχνικής αρτοποιίας...

Πώς προέκυψε η απόφασή σας να ασχοληθείτε ενεργά με τον συνδικαλισμό στον τομέα της βιοτεχνικής αρτοποιίας; Πείτε μας δύο λόγια για τη Συντεχνία του Κιλκίς.

Όταν ήρθα το 2004 στο Κιλκίς από τη Θεσσαλονίκη ως αρτοποιός, οι συνάδελφοι με υποδέχθηκαν με πολλή αγάπη, καθώς με γνώριζαν από προηγούμενες συνεργασίες (με την ιδιότητα του πωλητή). Με προτροπή του κ. Χρ. Τσανασίδη, αποφάσισα να συμμετάσχω ενεργά στον συνδικαλισμό. Έτσι, τη χρονιά εκείνη εξελέγην για πρώτη φορά, μέλος της Συντεχνίας και φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2011, όταν ανέλαβα την προεδρία. Το Σωματείο μας έχει δυναμική παρουσία όλα τα χρόνια που λειτουργεί (από το 1979 που ιδρύθηκε επί προέδρου Ι. Τσακωρίδη), αριθμεί σήμερα 52 μέλη ενώ έχει αντιπροσώπους στην ΟΑΕ τον αν. ταμία κ. Χρ. Τσανασίδη και τον κ. Γ. Τσαχουρίδη.

Τι σημαίνει για τον Νικόλαο Χατζηευφραιμίδη η θέση του Προέδρου της Συντεχνίας;

Η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι συνάδελφοι στο πρόσωπό μου με γεμίζει με μεγάλες ευθύνες, γιατί τα προβλήματα στο νομό μας είναι πολλά. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι να μπορέσουμε να ενώσουμε όλους τους αρτοποιούς σε μία γροθιά, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κλάδου πιο αποτελεσματικά και να εξαλείψουμε τις αντιδικίες μεταξύ μας.

Αναφέρετε κάποιες από τις πρωτοβουλίες που έχετε ήδη πάρει κατά τους πρώτους μήνες της θητείας σας.

Aπό την αρχή της θητείας μας σαν νέο Δ.Σ., καλέσαμε όλους τους αρτοποιούς να παίρνουν μέρος στα Συμβούλιά μας, είτε είναι μέλη του είτε όχι. Κάνουμε ανοικτά συμβούλια ώστε να μπορέσει ο καθένας να μας πει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και εμείς να τον βοηθήσουμε να τα αντιμετωπίσει. Αυτή η κίνηση έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στους συναδέλφους. Επιπλέον, πρόσφατα διοργανώσαμε ημερίδα για την κοστολόγηση των προϊόντων του αρτοποιείου, στην οποία σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών. Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο και λύθηκαν πολλές απορίες.

Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα των αρτοποιών του Νομού, που έχετε ήδη εντοπίσει όλα αυτά τα χρόνια;

Δυστυχώς έρχονται «αρτοποιοί- αλεξιπτωτιστές» από άλλους νομούς και διαθέτουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές τα ψωμιά τους σε τοπικά σούπερ μάρκετ. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να βρούμε μία φόρμουλα να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Αναφορικά με την είσοδο ψωμιού από τα Σκόπια είναι υπαρκτό πρόβλημα αλλά, μέχρι στιγμής δεν γίνεται διακίνηση από επαγγελματίες αλλά από ιδιώτες. Δυστυχώς οι έλεγχοι στα σύνορα δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον Δήμο Παιωνείας και τον Αντιπεριφερειάρχη, ώστε να πιέσουν τους αρμόδιους των τελωνείων για να γίνουν ακόμα πιο εντατικοί έλεγχοι.

Εν μέσω μίας βαθιάς οικονομικής κρίσης, ποιο είναι το «αντίδοτο» κατά τη γνώμη σας;

Προτείνω στους συναδέλφους να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Να κρατήσουμε τις τιμές μας σταθερές, να βγάζουμε σωστά προϊόντα και να μην ξεχνάμε ότι πάντα οι αρτοποιοί ήταν δίπλα στο λαό. Ζούμε στην ίδια κοινωνία με τους καταναλωτές και οφείλουμε να στεκόμαστε στο πλάι των συνανθρώπων μας. Οι αρτοποιοί του Κιλκίς προσέχουμε το ψωμί που βγάζουμε...

Toν Οκτώβριο βρεθήκατε στο 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε και ποια θεωρείτε ως ενδεδειγμένη τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΟΑΕ στο μέλλον;

Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε Πανελλήνιο Συνέδριο με την ιδιότητα του Προέδρου. Θεωρώ ότι έγινε ένα πολύ οργανωμένο συνέδριο από όλες τις απόψεις. Τα θέματα που τέθηκαν ήταν άκρως ενδιαφέροντα και όλοι οι συνάδελφοι συμμετείχαν ενεργά. Η επανεκλογή του κ. Μούσιου ήταν σωστή διότι πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει σήμερα ο κλάδος, πάντα όμως σε συνεργασία με όλους τους αρτοποιούς. Μην ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «στρατόπεδα» ανάμεσά μας, αλλά ο αγώνας μας να είναι κοινός. Βέβαια, κάποιες φορές χρειάζεται να εφαρμόζουμε την τακτική «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», γιατί μόνο με το διάλογο δεν πετυχαίνεις πάντα αυτό που θέλεις...

Who is who

Ο Νικόλαος Χατζηευφραιμίδης γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1963 στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Στο Κιλκίς βρέθηκε το 1997 σαν αντιπρόσωπος - πωλητής αλεύρων. Σαν επαγγελματίας αρτοποιός ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 2004. Αρτοποιός τρίτης γενιάς, άνοιξε αρχικά αρτοποιείο στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια του αδερφού του Στράτου. Στο Κιλκίς διατηρεί εδώ και μία οκταετία, κατάστημα στην περιοχή της Ποντοηράκλειας, που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Πιπερίδου.

 

Συνέντευξη: Τάκης Κορμπάκης

Από το τεύχος 95 (ΜΑΡ/ΑΠΡ 2012) του περιοδικού Α-Ζ