Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Καλτσούνια με αμύγδαλο & άρωμα Κρήτης!
Καλτσούνια με αμύγδαλο & άρωμα Κρήτης!

Ποιος είπε ότι η νηστεία δεν μπορεί να είναι... απολαυστική; Δοκιμάστε τα σαρακοστιανά καλτσουνάκια που σας συστήνουμε σε δύο γλυκές εκδοχές και μυήστε την πελατεία σας στη «νοστιμάδα» και τα αρώματα της κρητικής παράδοσης! Οι ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής που προηγούνται της εορταστικής περιόδου του Πάσχα αποτελούν παραδοσιακά μια ευκαιρία για τους επαγγελματίες του κλάδου να πειραματιστούν, να καινοτομήσουν και να εντυπωσιάσουν, προτείνοντας νέες γευστικές εμπειρίες. Άλλωστε, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας απαγορεύονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ενώ πολλοί αποφεύγουν και την κατανάλωση λαδιού, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως οι πιστοί –ή κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το έθιμο της Σαρακοστοστής ως μια καλή ευκαιρία για την αποτοξίνωση του οργανισμού– επιδιώκουν παράλληλα τη στέρηση της απόλαυσης...

Το έθιμο της νηστείας

Η νηστεία δεν αποτελεί βέβαια μια ελληνορθόδοξη καινοτομία, αλλά αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας πολλών λαών που επιλέγουν την εκούσια περιοδική αποχή από ορισμένες τροφές, ιδίως για θρησκευτικούς λόγους.

Πρόκειται για μία παράδοση που ξεκίνησε, όπως λέγεται, από τους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι, όπως μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος, υποβάλλονταν σε νηστεία κυρίως στις μεγάλες εορτές της Ίσιδας και είναι εκείνοι που μετέδωσαν την ευεργετική αυτή συνήθεια στους Έλληνες και τους Εβραίους, από τους οποίους την παρέλαβαν αργότερα οι Χριστιανοί και οι Μωαμεθανοί.

Όσον αφορά, πάλι, στα καθ’ ημάς, η καθιέρωση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ως περιόδου νηστείας οφείλεται στην ανάγκη των πρώτων χριστιανών να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιησού, ο οποίος πριν αρχίσει τη δράση του προετοιμάστηκε στην έρημο με πολυήμερη νηστεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς του Σατανά!

Τα νόστιμα σαρακοστιανά καλτσούνια του Κιρκιμπολάκη

Αναζητώντας μια δοκιμασμένης επιτυχίας, γενικής αποδοχής κι εύκολης παρασκευής σαρακοστιανή πρόταση, δύσκολα θα προσπεράσει κανείς εύκολα τα καλτσούνια!

Το εξαιρετικό αυτό έδεσμα απαντάται με διάφορα «περιτυλίγματα» και ακόμα περισσότερες επιλογές αλμυρής ή γλυκιάς γέμισης σε αρκετούς τόπους της Ελλάδας, με τα κρητικά καλτσουνάκια –ή σκαλτσούνια– να είναι εκείνα, ωστόσο, που είτε ψητά είτε τηγανητά είτε με αμυγαλόπαστα έχουν το «όνομα» και αναμφίβολα πολλή από τη «χάρη» και την αντιπροσωπευτική νοστιμιά της εκλεκτής μεσογειακής διατροφής.

Και ποιος καταλληλότερος για να μας εισάγει στη μαγεία τους από το βέρο Κρητικό Νίκο Κιρκιμπολάκη, έναν αρτοζαχαροπλάστη που γνωρίζει σε βάθος και τιμάει ανελλιπώς τις παραδόσεις, τα ήθη και φυσικά τις γεύσεις του τόπου του: «H επιτυχία κάθε συνταγής έχει βέβαια να κάνει με τη μαστοριά, την υπομονή και το μεράκι του κάθε τεχνίτη, αλλά για μένα έχει άμεση σχέση και με την ποιότητα των υλικών. Ελάτε μαζί μου στην αποθήκη να σας δείξω...» επιμένει.

Οι προμήθειες του κ. Νίκου επιβεβαιώνουν τα όσα υποδηλώνουν εξ αρχής τα λόγια του: την ακλόνητη εμπιστοσύνη του στα προϊόντα του τόπου καταγωγής του. Η αποθήκη είναι γεμάτη από σακιά με αλεύρι που φέρουν τη σφραγίδα των Μύλων Κρήτης, ενώ, όπως μας διαβεβαιώνει, κρητική καταγωγή έχουν το ελαιόλαδο, πολλοί από τους ξηρούς καρπούς, κάποια τυριά και αρκετά ακόμη από τα προϊόντα που χρησιμοποιεί.

«Η επιμονή της οικογενειακής μας επιχείρησης στη χρήση όσο το δυνατόν περισσότερων κρητικών πρώτων υλών, επιβαρύνει, αναμφίβολα, το κόστος της παραγωγικής διαδικασίας. Παρόλα αυτά, το αφομοιώνουμε και συνεχίζουμε, καθώς τα προϊόντα που εμπιστευόμαστε για τη δική μας διατροφή είναι αυτά που προσφέρουμε και στην πελατεία μας, η οποία ίσως γι’ αυτό το λόγο μάς είναι και τόσο πιστή».

 

 Στις φωτογραφίες:  1. Ο Φ. Κιρκιμπολάκης με τον έμπειρο τεχνίτη, Α. Διακόπουλο. 2. Η πραλινομηχανή επί τω έργω. 3. Η άχνη και το αμύγδαλο είναι οι αδιαμφησβήτητοι πρωταγωνιστές. 4. Σύσσωμη η οικογένεια Κιρκιμπολάκη. 

100% κρητική επιχείρηση

Σε ένα αμιγώς κρητικό αρτοζαχαροπλαστείο, όπως το «Χρυσό στάχυ» της Αγίας Παρασκευής, τα καλτσούνια αποτελούν μία μόνο από τις πολυάριθμες προτάσεις, καθώς στην οικογενειακή επιχείρηση του κ. Ν. Κιρκιμπολάκη η αρμονική συνεργασία των μελών της αποδίδει «καρπούς» ...και μάλιστα πεντανόστιμους. Μεταξύ των κωδικών κρητικής προέλευσης ξεχωρίζουν τα λυχναράκια, τα ξεροτήγανα, οι κρητικές δίπλες που παρασκευάζονται χωρίς αβγό και περιέχουν τσικουδιά, τα αλμυρά καλτσουνάκια με ανθότυρο, ενώ αξιοσημείωτα είναι και κάποια ψωμιά, όπως το «χανιώτικο» –τρίκιλο καρβέλι σταρένιο ή ολικής άλεσης που πωλείται με το ζύγι– και το «ορεινό», ένα πυκνό ψωμί μακράς ωρίμανσης με ξινό προζύμι, που διακρίνεται για την πλούσια γεύση και τη μεγάλη του διατηρησιμότητα.

 Συνταγές για καλτσούνια: 

Με ξινόμηλο και καρύδι

Με ξηρούς καρπούς και σταφίδες

Κείμενο: Δήμητρα Αρβανιτάκη

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 112 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Α-Ζ.