Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Φούρνοι “Αγάθης”: Μια οικογενειακή επιχείρηση με μέλλον...
Φούρνοι “Αγάθης”: Μια οικογενειακή επιχείρηση με μέλλον...

Πέρα από τη μεγάλη ποικιλία γευστικών προτάσεων, την υπομονή και τα αβίαστα χαμόγελα του ανθρώπινου δυναμικού του ένατου κατά σειρά καταστήματος της οικογένειας Αγάθη, αξιοσημείωτη είναι και η εικόνα του ίδιου του αρτοζαχαροπλαστείου. Η συνολική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο χώρο του Γαλατσίου τον καθιστά υπερσύγχρονο, καλαίσθητο και συνάμα ζεστό και φιλικό.

Τρίτη πρωί στο τελευταίο απόκτημα των Φούρνων «Αγάθης» και η κίνηση της πελατείας μοιάζει να μη σταματάει ποτέ. Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής μας στο κατάστημα θα παρελάσουν από εδώ... οι γενεές πάσες.

Ηλικιωμένοι φανερά ικανοποιημένοι που άνοιξε κοντά τους ένας φούρνος με αρτοσκευάσματα άριστης ποιότητας, κυρίες που χαμογελούν αντικρίζοντας και πάλι το αγαπημένο τους «ρετρό» γλύκισμα, τη «γλώσσα», αλλά που επιζητούν και τα μπατόν σαλέ και την κις λορέν τους, φασαριόζοι μαθητές από το γειτονικό 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου που δυσκολεύονται να διαλέξουν μεταξύ της μεγάλης ποικιλίας σε είδη σφολιάτας και σάντουιτς, αλλά και καλλίγραμες δεσποινίδες που αγοράζουν κριτσίνια και αλμυρά ταρτάκια για το γραφείο.

Αρμονική συνέργεια προσιτής πολυτέλειας και οικειότητας

Το ευρύχωρο, ψητοτάβανο και ευήλιο αρτοζαχαροπλαστείο «Αγάθης» κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Οι ζαχαρί μαρμάρινες επιφάνειες και η λευκή λάκα βρίσκονται σε ισορροπημένη αντίθεση με τις σκούρες ξύλινες επενδύσεις, ενώ οι εντυπωσιακές γυάλινες προθήκες και οι inox λεπτομέρειες συνιστούν εκμοντερνιστικά στοιχεία που ενισχύουν την αίσθηση καθαριότητας αλλά και διακριτικής πολυτέλειας που αντανακλά ο χώρος.

Σημαντική ώθηση στην ενίσχυση της χρωματικής παλέτας του καταστήματος –όπως και στην επιζητούμενη αίσθηση οικειότητας– εξασφαλίζει η ευφυής επιλογή των θερμών αποχρώσεων του ζωηρού κόκκινου και της γήινης τερακότα για το σύνολο των τοίχων. Τις επιλογές της αρχιτεκτόνισσας κ. Μπάστα (ΒΑSTA TEAM) και της εταιρείας ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN AEBE δικαιώνει με τη σειρά του ο φροντισμένος φωτισμός και τα vintage νοοτροπίας φωτιστικά.

Στοιχείο-έκπληξη αποτελούν οι ευμεγέθεις ασπρόμαυρες εκτυπώσεις που κοσμούν το αρτοζαχαροπλαστείο και που δεν απεικονίζουν δύο τυχαίες φιγούρες, αλλά τον παππού και τη γιαγιά Αγάθη επί τω έργω, να ζυμώνουν δηλαδή με τον παραδοσιακό τρόπο το φημισμένο ψωμί με προζύμι «Αγάθη».

Εύστοχη, τέλος, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η απόφαση της εταιρείας για την επένδυση του χώρου με τζαμαρίες. Έτσι, από δεξιά το κατάστημα είναι «ανοιχτό» στην επαφή με τους περαστικούς, ενώ τα μεγάλα γυάλινα παράθυρα της αριστερής πλευράς επιτρέπουν στους καταναλωτές τη θέαση όσων συμβαίνουν στα παρασκευαστήρια.

Στις φωτογραφίες: 1. Εξωτερική άποψη του μοντέρνου καταστήματος του Γαλατσίου. 2. Οι εκπρόσωποι των τριών γενιών της οικογένειας έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν! 3. Η ασπρόμαυρη απεικόνιση του παππού και της γιαγιάς Αγάθη διακοσμεί καλόγουστα το κατάστημα. 4. Το χειροποίητο ψωμί με προζύμι καταγράφεται ως το «καμάρι» της επιχείρησης. 5. Η επιμελημένη εμφάνιση και τα ζεστά χαμόγελα των υπαλλήλων συμβάλλουν στην επιτυχία.

Τρεις γενιές οικογενειακής επιχειρηματικότητας

Όλα ξεκίνησαν το 1971, με το πρώτο κατάστημα «Αγάθης» στο Σχιστό Κορυδαλλού, που εγκαινίασε ο «πατριάρχης» της οικογένειας, κ. Γιώργος Αγάθης. Η λειτουργία του φούρνου αυτού αποτέλεσε και τη «μαγιά» της άκρως επιτυχημένης συνέχειας, που υπήρξε αποτέλεσμα, όπως λέει με φανερή περηφάνια ο παππούς Γιώργος, «της μεγάλης προσπάθειας και της σκληρής δουλειάς των παιδιών και εγγονιών της οικογένειας».

Η συζήτηση, όπως και η αρτοποιητική παράδοση Αγάθη, συνεχίζεται με τον εκπρόσωπο της δεύτερης γενιάς, τον Βαγγέλη, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 1982 πετυχαίνοντας, με τη συμβολή της αδερφής, της συζύγου και των παιδιών του ένα σπάνιο άθλο: την ευρεία επέκταση της επιχείρησης, η οποία περιλαμβάνει ένα δίκτυο δέκα σύγχρονων καταστημάτων, απασχολεί 70 άτομα και τροφοδοτεί αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αρκετά πρατήρια και σημαντικές επιχειρήσεις όπως η Γευσήνους, τα Ελληνικά Πετρέλαια και το νοσοκομείο Ιασώ.

«Παράλληλα», επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Αγάθης, «οι δραστηριότητες έχουν επεκταθεί στην κουλουροποιία, ενώ από το 2003 παράγουμε και παραδοσιακό χειροποίητο γλυκό», καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η αρτοποιία, αναγκαστικά πλέον, εκσυγχρονίζεται, εξελίσσεται, προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας κι αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα θετικά επακόλουθα της οικονομικής κρίσης».

Τελευταίοι στη συζήτηση συμμετέχουν και οι βενιαμίν της τρίτης γενιάς, Γιώργος και Ελευθερία, με τη δεύτερη να τονίζει με ασιοδοξία πως, παρά τις δυσκολίες του επαγγέλματος και την αδιαφορία της Πολιτείας για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αποζημιώνεται με το παραπάνω «από τη σταθερή εμπιστοσύνη των πελατών».

Σταθερή η δέσμευση στην πιστοποιημένη «ελληνικότητα» 

Δύο είναι οι σταθερές αξίες των Φούρνων «Αγάθης»: η έμφαση στις χειροποίητες δημιουργίες και η προτίμηση ελληνικών πρώτων υλών. Έτσι, παρασκευάζουν οι ίδιοι στο εργαστήρι τη συντριπτική πλειοψηφία των κωδικών που προσφέρουν, ικανοποιώντας κατά αυτό τον τρόπο τόσο την ανάγκη του κοινού για ποικιλία όσο και την απαίτηση για εγγυημένης ποιότητας ψωμί, αρτοσκευάσματα όπως κουλούρια και κριτσίνια, αλλά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Η ποιότητα σηματοδοτείται άλλωστε και από τη συνεργασία με τις προμηθευτικές εταιρείες που κατονομάζει εν συντομία ο κ. Β. Αγάθης: «Άλευρα προμηθευόμαστε από τους μύλους ΜΑΡΑ, ΣΤΑΜΑΤΗ και ΜΑΡΙΝΟΥ, σοκολάτα από την ΙΟΝ, ενώ πρώτες ύλες προμηθευόμαστε και από τις εταιρείες PURATOS και SEFCO ZEELANDIA. Χαρά όμως μας προκαλεί και η διάθεση στο κοινό γιαουρτιού από τον τόπο καταγωγής μας, τα Δερβενοχώρια. Αυτό που σε κάθε περίπτωση μετράει είναι η ποιότητα να συνοδεύεται και από την ανάλογη πιστοποίηση.

Στις φωτογραφίες: 1. Η θέαση στα παρασκευαστήρια ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. 2. Η μέριμνα για το ποιοτικό ψωμί είναι εμφανής σε κάθε στάδιο της παραγωγής. 3. Τις εντυπώσεις κλέβουν και τα ιδιαίτερα γλυκά «Αγάθη». 4. Πλούσια γκάμα αλμυρών και γλυκών προτάσεων για κάθε γούστο και βαλάντιο! 5. Ο καλός καφές είναι μία ακόμη υπηρεσία προς τον πελάτη!

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της παράδοσης

«Προσφέρουμε καθημερινά δεκαέξι είδη ψωμιού. Προσέξτε: δεκαέξι διαφορετικά ζυμάρια εννοώ, όχι σχήματα! Στην κορυφή βρίσκεται το προζύμι “Αγάθη”, το πιο αγαπητό μας ψωμί, ενώ εξαιρετικό είναι και το αγιορείτικο με προζύμι, το ψωμί του πετρόμυλου, το μοναστηριακό, αποκλειστικά με αλεύρι ολικής άλεσης, και το ζέας, το οποίο στην περιοχή αυτή είναι αρκετά δημοφιλές» μας ενημερώνει ο υπεύθυνος αρτοποίησης, κ. Αλέξανδρος Κριτσαντώνης. Στην προσπάθεια συμβάλλει, αναμφίβολα, και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός, που προέρχεται ως επί το πλείστον από τις εταιρείες ΛΑΠΠΑΣ ΑΕ και ΜΠΑΣΑΣ ΑΕ. 

Κείμενο: Δήμητρα Αρβανιτάκη

Φωτό: Δημήτρης Κολιός

Από το τεύχος 112 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Α-Ζ.