Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ένα γευστικό τριήμερο στο Αίγιο αφιερωμένο στο ψωμί του φούρνου της γειτονιάς!
Ένα γευστικό τριήμερο στο Αίγιο αφιερωμένο στο ψωμί του φούρνου της γειτονιάς!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού (16 Οκτωβρίου) διοργανώθηκε από τη Συντεχνία Αρτοποιών Αιγιαλείας μία εντυπωσιακή Γιορτή Ψωμιού (28-30/9). Η συμμετοχή στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Πλατείας Υψηλών Αλωνίων καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Μέσα από τη Γιορτή Ψωμιού, οι αρτοποιοί της περιοχής θέλησαν να επικοινωνήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το καταναλωτικό κοινό έτσι ώστε να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον αρτοποιό και το φούρνο της γειτονιάς. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου παρουσιάστηκε η αλυσίδα παραγωγής, από το σιτάρι έως το αλεύρι και το ψωμί ενώ χάρη στις επιτόπιες παρασκευές κουλουριών Θεσσαλονίκης και άλλων αρτοσκευασμάτων στον υπαίθριο φούρνο που στήθηκε ειδικά για την περίσταση, οι χιλιάδες επισκέπτες γεύτηκαν τις δημιουργίες που έχουν αγαπήσει μέσα από τους «φούρνους της γειτονιάς».

Ξεχωριστή μνεία αξίζει στη λειτουργία του Μουσείου Ψωμιού με παλιά αντικείμενα και εργαλεία της ελληνικής αρτοποιητικής παράδοσης, ενώ παράλληλες δραστηριότητες για τους εκατοντάδες μικρούς μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής πραγματοποιούνταν από το πρωί μέχρι το βράδυ! Συγκεκριμένα, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ψωμί και παράδοση, ψωμιά του κόσμου, ψωμί και θρησκεία», ενώ τα παιδιά παρακολούθησαν ομιλίες γύρω από τη σημασία του ψωμιού στην καθημερινή τους διατροφή, έπαιξαν με τα ζυμάρια και είδαν επιτόπου τον τρόπο παρασκευής ψωμιού από τους εθελοντές αρτοποιούς. Η Γιορτή Ψωμιού περιελάμβανε επίσης βραβεύσεις στους μαθητές που ξεχώρισαν στους αρτοδιαγωνισμούς, ενώ το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου παρουσίασε τραγούδια και χορούς που συνδέονται με τον άρτο και την παράδοση του τόπου μας...

Στα επίσημα εγκαίνια της Γιορτής, πέρα από την τοπική κοινωνία του Αιγίου, βρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος, o Mητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΟΑΕ αποτελούμενη από τους κ.κ. Μούσιο, Κούτσικο, Ζιάκα, Πρ. Τσουκαλά, Κεβρεκίδη, Γ. Τσουκαλά, συνδικαλιστές από τα Σωματεία της Αθήνας (οι κ.κ. Χ. Μάνος, Καπλάνης, Πάντος), Πειραιά (Ντούρας), Πάτρας ( Ντούβας, Δασoύκης, Τηλιγάδης, Λιαρής), Αγρινίου (Τσούνης, Ράπτης, Σάββας), Λάρισας (Γκούλιος), Φωκίδας (Αρβανιτάς) καθώς και πλήθος αρτοποιών του νομού.

Στις φωτογραφίες: 1. Στο χώρο της έκθεσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας σχετική με το ψωμί. 2. Οι επίδοξοι...φουρνάρηδες εν δράσει! 3. Οι μικροί μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ψωμιού. Στην κεντρική φωτό επάνω αριστερά, ο κ.Τηλιγάδης εξηγεί την παραγωγική διαδικασίσε μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής.

Οι χαιρετισμοί κατά τα εγκαίνια

Στα εγκαίνια ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αιγίου κ. Άρης Τηλιγάδης, επισήμανε: «Στόχος μας είναι να τιμήσουμε το ψωμί που παράγουμε. Να δείξουμε ειδικά στα μικρά παιδιά ότι η παραγωγική διαδικασία γίνεται μόνο στα πιστοποιημένα αρτοποιεία της χώρας με το σήμα της ΟΑΕ». Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θεοδωρακόπουλος επεσήμανε ότι τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν «ελπίδα και ανάσα για το σήμερα και το αύριο» ενώ ο πρόεδρος της ΟΑΕ κ. Μούσιος, ανέλυσε τις διαφορές στην παραγωγική διαδικασία του φρέσκου ψωμιού έναντι του κατεψυγμένου τονίζοντας: «Μέσα από την κρίση, ζητάμε καταναλωτές με κρίση!». Τέλος, η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος κα. Ιωάννα Ράπτη, μίλησε για την αξία του ψωμιού στην καθημερινή διατροφή.

 

Περιφερειακή σύσκεψη αρτοποιών

Στα πλαίσια της Γιορτής Ψωμιού, την Κυριακή 29/9, οι συνδικαλιστές αρτοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από το μέλλον του επαγγέλματος. Ο... οικοδεσπότης της εκδήλωσης, κ. Τηλιγάδης πρότεινε να δημιουργηθεί ένα κινητό αρτοποιείο σε μία πλατφόρμα που θα χρησιμοποιείται από τα σωματεία της περιφέρειας, ώστε να βλέπει ο καθένας πώς ζυμώνεται και πώς ψήνεται καθημερινά το ψωμί. Ο πρόεδρος της ΟΑΕ κ. Μούσιος αναφέρθηκε στη νέα γενιά, η οποία πρέπει να είναι ο στόχος των αρτοποιών σήμερα διότι «οι νέοι μεγαλώνουν με διαφορετικά βιώματα σε σχέση με τη γενιά μας. Πρέπει να μάθουν ότι το ψωμί βγαίνει από το φούρναρη και όχι από τα σούπερ μάρκετ.»

Από το Αγρίνιο ο πρόεδρος κ. Τσούνης στάθηκε στο ζήτημα της πληρέστερης ενημέρωσης τόσο του ίδιου του αρτοποιού όσο και του καταναλωτή, ενώ από την Πάτρα ο κ. Ντούβας αναφέρθηκε στην ανάγκη ο επαγγελματίας να γίνει ο ίδιος παραγωγός. Ο κ. Ράπτης (Αγρίνιο) μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας της Σχολής Αρτοποιίας ενώ ο κ. Κούτσικος (γ.γ. ΟΑΕ) υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας ώστε να προχωρήσει ο κλάδος με σωστά βήματα. Τέλος ο κ. Ντούρας (Πειραιάς) σημείωσε ότι η βιοτεχνική αρτοποιία χρειάζεται να αποκτήσει ένα εξωστρεφές πρόσωπο προς την κοινωνία και να κάνει το ψωμί... «μόδα»!

Χορηγοί της εκδήλωσης

Η Γιορτή Ψωμιού δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές αλλά και οι εταιρείες από τον προμηθευτικό κλάδο που συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση. Η Συντεχνία Αιγιαλείας ευχαρίστησε ιδιαίτερα: τον κ. Κόλλια για την παραχώρηση της αίθουσας του Μουσείου Ψωμιού, το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, το Μουσείο - Κέντρο Αχαϊκής Γης, το Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» Μεσολογγίου, τη Μαρία Καβούνη και το Γιώργο Κουνινιώτη για το σχεδιασμό και συντονισμό των εκδηλώσεων, τη φιλόλογο κα. Τηλιγάδη- Βελαώρα και τη διατροφολόγο κα. Ράπτη. Μέγας χορηγός ήταν η εταιρεία Μύλοι Κεπενού, και χορηγοί οι: Δ. Αντωνόπουλος ΑΒΕΕ, Μύλοι Αχαΐας, Επιμελητήριο Αχαΐας, Clivanexport-Στεφάνου. Υποστηρικτές: Μύλοι Παπαφίλη, Μπεξής, Δέδες, Παπαγεωργίου, Κουτσαντώνης, Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ, Sefco Zeelandia, Ι. Κ. Αναστασόπουλος & Υιός καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ.  

Αποστολή: Τάκης Κορμπάκης

Από το τεύχος 105 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.