Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Blé, παγκόσμια πρωτοπορία!
Blé, παγκόσμια πρωτοπορία!

Το σύγχρονο design και ο 12μετρος ξυλόφουρνός του έκαναν το πέμπτο Blé γνωστό παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα, Θεσσαλονικείς -και μη- συρρέουν για τα λαχταριστά προϊόντα του!

Ό ταν άνοιξε το Blé στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη (στην Εγνατία και Π.Π.Γερμανού), τέταρτο κατά σειρά κατάστημα ιδιοκτησίας της οικογένειας Ραφτόπουλου, το κοινό της συμπρωτεύουσας -και όχι μόνο- εντυπωσιάστηκε πραγματικά από την αισθητική του χώρου, καθώς και την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων. Αλλά αν εκείνο εντυπωσίασε... μία φορά, το πέμπτο κατάστημα Blé, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Αύγουστο στην οδό Αγίας Σοφίας, έκανε κυριολεκτικά πάταγο, αφήνοντας άφωνους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο! Επιπλέον έβαλε υποψηφιότητα για τα Ρεκόρ Γκίνες για τον 12μετρο ξυλόφουρνό του και έγινε το νέο σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τους πιστούς πελάτες αλλά και για κάθε επισκέπτη της συμπρωτεύουσας! Το κατάστημα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, σε ένα διατηρητέο κτίριο 1.000 τ.μ. και όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Ραφτόπουλος «το σημείο είναι ένας συνδυασμός της περιοχής και του συγκεκριμένου ακινήτου. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε μία ναυαρχίδα για το brand μας, έναν χώρο όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί όλο το concept που έχουμε στο μυαλό μας -πρόσφατα ολοκληρώσαμε και τη γωνιά του καφέ-, έτσι ώστε να να απευθυνθούμε δυναμικά σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού όπου θέλουμε να αναπτυχθούμε».

Ιταλική υπογραφή στο design

Καθώς η οικογένεια Ραφτόπουλου έχει ιστορία στο χώρο της μόδας για περισσότερο από 30 χρόνια, όπως μάς λέει ο κ. Ραφτόπουλος, «ένας από τους μεγάλους μας εμπνευστές είναι ο Giorgio Armani χάρη στο δικό του στιλ -μινιμαλιστικό και ζεστό. Το ίδιο στιλ ακουλουθείται σε όλα του τα καταστήματα τα οποία σχεδίασε ένας πρωτοπόρος αρχιτέκτονας, ο Claudio Silvestrin και η συνεργάτιδά του Giuliana Salmasso. Εμείς γνωρίζαμε ότι οι ίδιοι αρχιτέκτονες εφάρμοζαν τις ιδέες τους και σε χώρους εστίασης. Ήρθαμε σε επαφή μαζί τους για να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία τους και να βγάλουμε στο μαγαζί μας ακριβώς αυτό: να δημιουργήσουμε μία ναυαρχίδα με δικό της χαρακτήρα που να έχει στενή επαφή με τη γη, τη «μάνα» των Α' υλών που χρησιμοποιούμε. ένα γήινο μαγαζί». Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να πούμε ότι το Blé έχει κερδίσει μια θέση στα πιο διάσημα websites αρχιτεκτονικής του εξωτερικού για το πρωτοποριακό design του.

12 μέτρα, ο ψηλότερος ξυλόφουρνος του κόσμου!

Κατασκευάστηκε από την ομάδα φυσικής δόμησης COB που εδρεύει στη Λάρισα με υλικά όπως, λευκό άργιλο από την Κρήτη, κατσικότριχα, άχυρο και νερό, και τεχνικές, όπως ζύμωμα των υλικών με τα πόδια και πλάσιμο με τα χέρια!

Οι 4 "ακρογωνιαίοι λίθοι" της επιχείρησης

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το τελικό αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκαν όλες οι επιθυμίες του ιδιοκτήτη, οι οποίες κινήθηκαν πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1) Να φαίνεται η ζωντανή παραγωγή από το δρόμο και από τον διερχόμενο.

2) Να υπάρχει οπωσδήποτε ένας ξυλόφουρνος.

3) Να υπάρχει ένα εσωτερικό αίθριο με μία ενωτική γραμμή που να διαπερνά το χώρο.

4) Όλο αυτό να γίνει με γήινα υλικά και να μπορέσει το κατάστημα να δέσει με τη βυζαντινή παράδοση και αρχιτεκτονική της πόλης, αποτελώντας ένα σημείο προβολής για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, ένα αναγνωρίσιμο σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη.

 

Συνέντευξη: Τάκης Κορμπάκης

Κείμενο: Ελένη Μανίκα

Από το τεύχος 95 (ΜΑΡ/ΑΠΡ 2012) του Α-Ζ