Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Αρτοζαχαροπλαστείο «Per Μano», όταν η παράδοση δένει με τη σύγχρονη αισθητική!
Αρτοζαχαροπλαστείο «Per Μano», όταν η παράδοση δένει με τη σύγχρονη αισθητική!

Ο Παναγιώτης Μαντζιάλης υποστηρίζει την παραδοσιακή αρτοποίηση και δηλώνει σίγουρος ότι ο κλάδος θα βρει τον τρόπο να βγει από τη στενωπό. Στο νέο, σύγχρονο και άψογα σχεδιασμένο αρτοζαχαροπλαστείο «Per Mano» που βρίσκεται στη Λάρισα, η υψηλή αισθητική συναντά την ποιότητα και την τεράστια ποικιλία προϊόντων.

Ο Παναγιώτης Μαντζιάλης μπήκε στο επάγγελμα του αρτοποιού σε μικρή ηλικία. Μόλις 12 ετών ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα αρτοποιείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Σοφάδες Καρδίτσας. Το 1990 ξεκίνησε τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα νοικιάζοντας το πρώτο του αρτοποιείο και σήμερα, σε ηλικία 43 χρονών, μετράει ήδη δύο αρτοποιεία, ένα εργαστήριο και ένα πρατήριο άρτου. Το αρτοποιείο «Per Mano» εγκαινιάστηκε στη Λάρισα (στη συμβολή των οδών Παναγούλη και Κύπρου) την πρώτη Απριλίου του 2012. «Ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο σημείο είναι η κίνηση του δρόμου, μιας και πρόκειται για κεντρικότατο σημείο της πόλης, από όπου περνάει συνεχώς κόσμος», μας εξηγεί ο κ. Μαντζιάλης.

 

Μοντέρνo design

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου του αρτοποιείου, ο κ. Μαντζιάλης εμπιστεύτηκε για ακόμα μια φορά την εταιρεία Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ. Αυτό που χαρακτηρίζει τον χώρο είναι οι προχωρημένες γραμμές, σε συνδυασμό με μια μίνιμαλ αισθητική. To βασικό του στοιχείο είναι το «ανοιχτό» εργαστήριο που βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον χώρο πώλησης, ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να βλέπει την διαδικασία της παραγωγής των προϊόντων του αρτοποιείου. Τα γήινα χρώματα κυριαρχούν στον χώρο πώλησης, δένοντας άψογα με τις μοντέρνες βιτρίνες. Τα ανάγλυφα στάχια που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τον πάγκο του χώρου πώλησης παραπέμπουν στα ξεχωριστής ποιότητας υλικά που χρησιμοποιούνται στο αρτοποιείο «Per Mano». Αποτέλεσμα, ένα «ζεστό» και προσιτό στον επισκέπτη περιβάλλον, το οποίο βοηθάει να αναδειχθούν τα προϊόντα σε... πρωταγωνιστές. «Έμεινα 100% ευχαριστημένος από τη συνεργασία μου με την εταιρεία Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ», επισημαίνει ο κ. Μαντζιάλης, ο οποίος είδε τις σκέψεις που είχε για το νέο αρτοποιείο του να γίνονται πράξη σε συνεργασία με τους ανθρώπους της εταιρείας.

1. Εντυπωσιακή και μοντέρνα η πρόσοψη του αρτοποιείου! 2. Ο άνετος χώρος πώλησης βρίσκεται σε επικοινωνία με το σύγχρονο εργαστήριο... 3. Η παρασκευή όλων των αρτοσκευασμάτων γίνεται με προσοχή από έμπειρους επαγγελματίες. 4. Φρέσκο ψωμί σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βρει ο επισκέπτης του «Per Mano»!

Ποιότητα στο προϊόν

Στο εργαστήριο του αρτοποιείου παράγονται καθημερινά 15 περίπου είδη ψωμιού, με το «αγραφιώτικο» (παραδοσιακή συνταγή με προζύμι) να είναι από τους πιο... εμπορικούς κωδικούς. Παράλληλα, το αρτοποιείο βγάζει περισσότερα από 50 συνολικά είδη αρτοσκευασμάτων (κριτσίνια, βουτήματα, σφολιατοειδή κ.λπ.), καθώς και γλυκά. Επιπλέον, όλοι οι κωδικοί ανανεώνονται σε σταθερή βάση. «Πιστεύω πολύ στην παραδοσιακή αρτοποίηση, που γίνεται με τα πιο αγνά υλικά. Κυρίως, όμως, θέλω αυτό που παράγω να με εκφράζει», τονίζει ο Παναγιώτης Μαντζιάλης που συμμετέχει και ο ίδιος ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Α' ύλες το αρτοποιείο «Per Mano» προμηθεύεται από τους Μύλους Κατσάρη. Συνολικά, το αρτοποιείο καλύπτει 160 τετραγωνικά (100 το εργαστήριο και 60 ο χώρος πώλησης), ενώ απασχολεί 4 άτομα στην πώληση και 1 ακόμα (εκτός του Παναγιώτη Μαντζιάλη) στην παραγωγή. «Έχω σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι. Εξάλλου, δουλεύω κι εγώ μαζί τους», προσθέτει ο ίδιος. Το αρτοποιείο είναι ανοιχτό έξι μέρες την εβδομάδα και το ωράριο είναι 7 το πρωί με 10 το βράδυ».

«Θα τα καταφέρουμε...»

Λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής, δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. «Τα πράγματα είναι δύσκολα και για τους αρτοποιούς, με τον τζίρο να είναι 20% κάτω», τονίζει ο κ. Μαντζιάλης που όμως δεν χάνει την αισιοδοξία του. «Θα τα καταφέρουμε. Η βιοτεχνική αρτοποιία θα επιβιώσει με σωστές και προσεκτικές κινήσεις». Παράλληλα, ο έμπειρος αρτοποιός δεν διστάζει να επισημάνει ότι ένα ποσοστό ευθύνης για τον όλη κατάσταση βαραίνει και τους ίδιους τους επαγγελματίες του κλάδου. «Οφείλουμε να προσέχουμε πολύ την ποιότητα των προϊόντων μας και κυρίως να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα βήματα που κάνουμε σε επιχειρηματικό επίπεδο», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του «Per Mano» και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι είναι και στο χέρι μας να γίνουν οι κινήσεις εκείνες που πρέπει, ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και για το δικό μας κλάδο τα τελευταία χρόνια».

Έτοιμη να αναλάβει η επόμενη γενιά!

Ο Παναγιώτης Μαντζιάλης προετοιμάζει από τώρα την «διάδοχη κατάσταση». Οι τρεις γιοί του, Αλέξανδρος, Βαγγέλης και Θωμάς (21, 17 και 17 χρόνων αντίστοιχα) έχουν ήδη ξεκινήσει να ασχολούνται με την αρτοποιία και ετοιμάζονται ώστε να αναλάβουν τα ηνία της επιχείρησης. «Θέλω να ασχοληθούν με την αρτοποιία οι γιοί μου, αλλά το επιθυμούν και οι ίδιοι. Ήδη βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο για την ηλικία τους», τονίζει ο κ. Μαντζιάλης.

Κείμενο: Δημήτρης Μωύσογλου

Από το τεύχος 99 (ΝΟΕ-ΔΕΚ 2012) του περιοδικού Α-Ζ