Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Αρτοποιεία Albeta: Τα hot spots της Θεσσαλονίκης
Αρτοποιεία Albeta: Τα hot spots της Θεσσαλονίκης

Οι μοντέρνοι και πρωτότυποι φούρνοι Albeta στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κλέβουν την παράσταση με το ιδιαίτερο design τους, αλλά και με τη μεγάλη ποικιλία φρέσκων και ποιοτικών προϊόντων. Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα και το όραμα του κ. Τάκη Μπέτα, γνωστού επιχειρηματία της συμπρωτεύουσας, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης. Από εκεί και μέχρι σήμερα που λειτουργούν 2 καταστήματα Albeta στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όλα έγιναν με ακριβή σχεδιασμό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Τρία χρόνια πριν εγκαινιάστηκε η παραγωγική μονάδα της επιχείρησης στην Πυλαία. Δοκιμές, πειράματα, επισκέψεις ξένων σεφ από την Ιταλία και τη Γαλλία, αναζήτηση των καλύτερων συνταγών: όλα αυτά, μέχρι να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και όσον αφορά στον τρόπο και τα μέσα παραγωγής αλλά και στο τελικό προϊόν.

Δυναμική πορεία

Οι επτά συνέταιροι του Albeta (Λατσάρη Ρένα, Λεπετλής Πέτρος, Λιτοπούλου Έλενα, Μανούσης Αλέξανδρος, Μπέτας Τάκης, Παναγιωτίδου Ειρήνη, Πετρίδης Δημήτρης) ένιωσαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των ερευνών τον Απρίλιο του 2012, οπότε και ανοίγει ο πρώτος φούρνος Albeta στη συμβολή των οδών Ίωνος Δραγούμη και Μητροπόλεως, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις τον Δεκέμβριο του 2012, εγκαινιάζεται το δεύτερο κατάστημα Albeta, επίσης σε κεντρικό σημείο, κοντά στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το ιδιαίτερο και πρωτότυπο design, τα λαχταριστά αρτοσκευάσματα, το φρέσκο ψωμί, η μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τα τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο, οι πάγκοι, τα σκαμπό αλλά και η προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, είναι μερικοί από τους λόγους που οι φούρνοι Albeta κέρδισαν αρκετά γρήγορα τη θέση που τους αξίζει στις προτιμήσεις των Θεσσαλονικιών καταναλωτών.

Πρωτοποριακό design

Στο εσωτερικό των καταστημάτων, οι ψηλοτάβανοι χώροι, το γκρι πάτωμα και η ακατέργαστη πέτρα προσθέτουν industrial πινελιές, ενώ το σκούρο ξύλο και ο προσεγμένος, έξυπνος φωτισμός αναδεικνύουν με ιδανικό τρόπο γωνιές και χαριτωμένες λεπτομέρειες του καταστήματος. Οι χώροι είναι αρκετά φωτεινοί, αφού για όλες τις εξωτερικές πλευρές έχει επιλεχθεί τζαμαρία. Στο εξωτερικό του μαγαζιού, υπάρχουν πολλά τραπεζάκια για τις μέρες με καλό καιρό, ενώ στο εσωτερικό οι πάγκοι με σκαμπό χρησιμεύουν σε όσους πελάτες θέλουν να κάτσουν για να απολαύσουν το σάντουιτς, την τυρόπιτα ή τον καφέ τους. Τη διακοσμητική επιμέλεια είχε ο Μαργαρίτης Δημήτρης, ενώ τους εξοπλισμούς προμήθευσε η εταιρεία «Αφοί Χρυσομάλλη».

Στις φωτογραφίες από αριστερά: Η εξωτερική όψη είναι στο ίδιο διακοσμητικό ύφος με το χώρο πώλησης. Ο βιομηχανικός χαρακτήρας "διακόπτεται" από παραδοσιακές πινελιές, όπως οι πιπεριές και τα σκόρδα.

All day στέκι!

Τα καταστήματα Albeta είναι ανοιχτά κάθε μέρα από τις 6.30 το πρωί ως τις 11 το βράδυ, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο λειτουργούν 24 ώρες το 24ώρο. Εκτός από ψωμί και αρτοσκευάσματα προσφέρονται σάντουιτς, τάρτες, γλυκά, καφές, κρασί και μπίρα. Το concept είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του κάθε πελάτη: του γείτονα που το πρωί θα αγοράσει ψωμί αλλά θα πιει και καφέ, του εργαζόμενου που θα έρθει για να τσιμπήσει κάτι στα γρήγορα, του περαστικού, των φίλων που έχουν βγει για ψώνια κ.ο.κ. Και η 24ωρη λειτουργία κινείται στα ίδια πλαίσια, αφού στην περιοχή υπάρχουν πολλά νυχτερινά μαγαζιά, οι πελάτες των οποίων θέλουν κάτι να φάνε πριν ή μετά την έξοδο. Διάφορες άλλες προωθητικές ενέργειες των Albeta βοηθούν στο να έχουν τα καταστήματα μεγάλη επισκεψιμότητα όλες τις ώρες της ημέρας, όπως για παράδεγμα ο συνδυασμός τάρτας με ένα ποτήρι κρασί σε ελκυστικές τιμές τις απογευματινές ώρες της ημέρας.

Παραγωγή υψηλών αξιώσεων

Στη μεγάλη παραγωγική μονάδα που απλώνεται σε μία έκταση 400 τ.μ., παρασκευάζονται όλα τα ψωμάκια και τα αρτοσκευάσματα, εκτός από κάποιους κωδικούς, τους οποίους τα καταστήματα Albeta προμηθεύονται από τρίτους. Η παρασκευή γίνεται στην παραγωγική μονάδα, αλλά όλα ψήνονται στο μεγάλο κατάστημα στο κέντρο.Επίσης, όλα τα γλυκά φτιάχνονται στο εργαστήριο που υπάρχει μέσα στο κατάστημα. Επικεφαλής της μονάδας και της παραγωγής όλων των προϊόντων είναι ο κ. Άρης Πιπερτζής, ενώ στην παραγωγή απασχολούνται 12 άτομα. Οι περισσότερες Α’ ύλες προέρχονται από την Ελλάδα, με εξαίρεση κάποια ειδικά αλλαντικά και σοκολάτες, τα οποία εισάγονται από την Ιταλία.

Μεγάλη γκάμα προϊόντων

Περίπου 15 διαφορετικά είδη ψωμιού προσφέρουν στους καταναλωτές οι φούρνοι Albeta, ανάμεσα στα οποία κάποια πιο ιδιαίτερα, όπως ζαπάτα με ρίγανη, ψωμί με λιναρόσπορο ή καλαμπόκι, πολύσπορο Βαυαρίας, λευκό και ολικής Αγίου Όρους. Το χωριάτικο κρατάει τα πρωτεία, αλλά υπάρχει κίνηση και στα μη παραδοσιακά ψωμιά. Το ατού βέβαια, το οποίο συνάδει και με τη φιλοσοφία του all day στεκιού, είναι τα διάφορα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα: σάντουιτς, ελαιόψωμα, τάρτες, σφολιάτες, τσουρέκια, κέικ,κεράσματα αλλά και γλυκά με το κομμάτι όπως το προφιτερόλ και το τιραμισού. Μεγάλη βάση έχει δοθεί στην πίτσα, η οποία υπάρχει σε πολλές παραλλαγές και με διάφορες γεύσεις. Η πίτσα σερβίρεται με το κομμάτι και είναι πάντα φρέσκια, ζεστή και τραγανή – αυτό είναι άλλωστε και το μότο των καταστημάτων Albeta για όλα τα προϊόντα του: «warm, fresh, crispy», που σημαίνει «ζεστά, φρέσκα, τραγανά». Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία σάντουιτς, τα οποία ετοιμάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας με φρέσκα υλικά, ενώ άλλα προϊόντα προορίζονται για να συνοδεύσουν τον απογευματινό καφέ. Πολλές φορές το προσωπικό προτείνει και γευστικούς συνδυασμούς, όταν οι πελάτες παραγγέλνουν καφέ, μπύρα ή κάποιο κρασί.

Διαφορετική φιλοσοφία

Η σκέψη που είχαν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης ήταν να δημιουργηθούν στην πόλη hot spots για όλες τις ώρες της ημέρας. «Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Παρ’ όλες τις δύσκολες στιγμές, είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι αλλά πάντα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι και να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά», λέει η κ. Έλενα Λιτοπούλου, μία εκ των ιδιοκτητών. Τα εντυπωσιακά καταστήματα Albeta, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχουν καταφέρει να γίνουν αγαπητά στο κοινό, προσφέροντας έναν εναλλακτικό φούρνο-καφέ-στέκι. Στα πλάνα της επιχείρησης είναι η επέκταση του δικτύου Albeta με άλλα δύο καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

 HOT POINTS 

Αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει

Η αρχιτεκτονική του Albeta, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο νεοκλασικού κτιρίου, σέβεται την περιβάλλουσα ατμόσφαιρα και μάλιστα την αναδεικνύει. Σε όλες τις επιφάνειες έχει προτιμηθεί το γκρι χρώμα, το οποίο χαρακτηρίζει και το τριώροφο κτίριο.

 

Industrial στυλ...

Ο μεγάλος χώρος του καταστήματος χαρακτηρίζεται από «industrial στοιχεία». Τα ευφάνταστα φωτιστικά, ο ορατός εξαερισμός, η γκρι απόχρωση στους τοίχους, το σκουρόχρωμο πάτωμα και η ακατέργαστη πέτρα στις βάσεις των βιτρινών δημιουργούν ένα αρτιστίκ βιομηχανικό στυλ.

 

...Με ρετρό πινελιές

Το βιομηχανικό στυλ διανθίζεται με πιο παραδοσιακές και ρετρό πινελιές όπως τα ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι, το σκούρο ξύλο στις επιφάνειες και ο μαυροπίνακας όπου αναγράφονται τα προϊόντα. Ξεχωριστό στυλ προσδίδουν τα πανεράκια και οι γυάλινες βάσεις για κέικ και τάρτες.

 

Κείμενο: Λίνα Καπετάνιου

Από το τεύχος 101 (Μάρτιος/Απρίλιος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.