Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Aρτοδημιουργίες με πικάντικη γεύση
Aρτοδημιουργίες με πικάντικη γεύση

Οι πικάντικες γεύσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη μαγειρική και με τη χρήση των μπαχαρικών. Ο δυνατός χαρακτήρας των τελευταίων είναι ό,τι πιο ταιριαστό για να δημιουργηθεί η τέλεια αντίθεση με την ήπια και υπόγλυκη γεύση του ψωμιού αναδεικνύοντας ένα καθημερινό προϊόν σε gourmet δημιουργία! Η χρήση τους στην αρτοποιία ακολουθεί τους γενικότερους κανόνες της χρήσης τους στη γαστρονομία και η σωστή αναλογία σύμφωνα με την οποία μπορούν να ενταχθούν στη συνταγή, εξαρτάται από τη φαντασία του κάθε δημιουργού, αλλά και την ανθεκτικότητα στις καυτερές γεύσεις του κάθε καταναλωτή.

Συγκεντρώσαμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο!

01 Όταν μιλάμε για μπαχαρικά κάνουμε λόγο για φύλλα, σπόρους, καρπούς, ρίζες, βολβούς και φλοιούς. Περιλαμβάνονται στις αρτυματικές ύλες και σύμφωνα με τον Ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών αυτές είναι εκείνες που έχουν έντονο άρωμα και γεύση, ενώ η προσθήκη τους γίνεται στα τρόφιμα για να τους προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για να βελτιώσουν τη γεύση τους.

02 Βασική προϋπόθεση για τη σωστή συντήρηση των μπαχαρικών είναι η αποθήκευσή τους σε μέρη ξηρά.

03 Αν πρόκειται για συσκευασμένα μπαχαρικά, η συσκευασία τους πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει ότι δεν θα τη διαπερνούν οσμές αλλά και υγρασία ώστε η γεύση και τα χαρακτηριστικά τους να παραμένουν αναλλοίωτα.

04 Εκτός από τα μπαχαρικά, πικάντικη γεύση σε αρτοδημιουργίες μπορούν να δώσουν ορισμένα λαχανικά (π.χ. πιπεριές τσίλι), το θαλασσινό αλάτι, καθώς και άλλα αρτύματα όπως η μουστάρδα.

 Η συνεργάτιδά μας, Ελένη Καμάρδα, προτείνει τις ακόλουθες συνταγές, δοκιμάστε τις: 

Μπουκίτσες με θαλασσινό αλάτι

Μπαγκετίνια με τσίλι

Στριφτάρια με μπούκοβο 

Κριτσίνια με πορτοκαλοπίπερο

 

Επιμέλεια: Ελένη Καμάρδα

Από το τεύχος 103 (Ιούλιος/Αύγουστος 2013) του περιοδικού Α-Ζ