Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ανανεωμένες προτάσεις για πασχαλινά αβγά
Ανανεωμένες προτάσεις για πασχαλινά αβγά

Τα σοκολατένια αυγά είναι εκ των ουκ άνευ για κάθε αρτοζαχαροπλαστείο που θέλει να παίξει δυνατά το εμπορικό χαρτί του Πάσχα στολίζοντας τη βιτρίνα του με τις πιο πρωτότυπες δημιουργίες! Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία να αποχαιρετίσετε τη σεζόν της σοκολάτας δημιουργώντας μικρά αριστουργήματα που θα κλέψουν τις καρδιές κυρίως των μικρών, αλλά και των μεγαλύτερων καταναλωτών!

 01  Η θεματολογία των πασχαλινών αβγών Τα σοκολατένια αυγά συνήθως αντλούν τη θεματολογία τους από τον κόσμο των παιδικών ηρώων. Με βάση ένα απλό καλούπι σε σχήμα κελύφους, μπορείτε να φτιάξετε ένα σοκολατένιο αβγό το οποίο στη συνέχεια, μπορεί να διακοσμηθεί με όποια τεχνοτροπία και υλικό θέλετε, ενώ πριν κλείσετε τα δυο κελύφη μεταξύ τους, μπορείτε να δημιουργήσετε και μια ευχάριστη έκπληξη, γεμίζοντας το εσωτερικό του με μικρότερα σοκολατένια αυγουλάκια, ή ακόμα και μικρά παιχνίδια για τα παιδιά! Σύμφωνα με γνώμες γονιών και... νονών, τα παιδιά περιμένουν με μεγαλύτερη αγωνία ένα σοκολατένιο δωράκι από το νονό τους απ’ ότι την παραδοσιακή λαμπάδα της Λαμπρής! Οι παιδικές φιγούρες, βγαλμένες μέσα από ταινίες, βιβλία, παραμύθια και videogames, θα έχουν την τιμητική τους το φετινό Πάσχα. Τα minions, τα angry birds, oι lalaloopsy, αλλά και οι all times classic φιγούρες όπως οι δεινόσαυροι, θα μονοπωλήσουν φέτος το ενδιαφέρον των παιδιών. Αγοραστές και αποδέκτες όμως των αβγών δεν είναι μόνο τα παιδιά. Οι σοκολατένιες φιγούρες είναι ένα ευπρόσδεκτο δώρο για όλες τις ηλικίες, μόνες τους ή σε συνδυασμό με τα κλασικά τσουρέκια και τα κουλουράκιατου Πάσχα, σε όμορφες συνθέσεις.

 02  Τέχνη που τρώγεται Πολλές φορές οι σοκολατένιες δημιουργίες του Πάσχα ξεπερνούν το στάδιο της ζαχαροπλαστικής, αγγίζοντας τα επίπεδα υψηλής βρώσιμης τέχνης. Μαζί τους ασχολούνται περιοδικά, κανάλια και εφημερίδες, bloggers και διαδικτυακοί τόποι με γαστρονομικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των αβγών που δημιουργούνται διά χειρός ταλαντούχων επαγγελματιών, όπως ο Pierre Herme, που για φέτος λανσάρει ένα σοκολατένιο αυγό φτιαγμένο από πολύχρωμες σοκολατένιες κορδέλες, ή το αβγό του Henri Le Roux που θυμίζει βράχια σε φουρτουνιασμένη θάλασσα! H έμπνευση μπορεί να κρύβεται οπουδήποτε, όπως σε ένα έργο τέχνης, ένα ρούχο υψηλής ραπτικής, μια ιδέα βγαλμένη από τον κόσμο του design...

 03  Η γαστρονομική διάσταση των αβγών Πολλοί επαγγελματίες, στην προσπάθειά τους να δώσουν μια καλλιτεχνική διάσταση στα σοκολατένια αβγά τους, παραμελούν το κομμάτι που αφορά τη γεύση τους. Θυμηθείτε λοιπόν πως το αβγό απευθύνεται ΚΑΙ στη γεύση του καταναλωτή! Γι αυτό, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε εξαιρετικής ποιότητας σοκολάτα και γιατί όχι, να την αρωματίσετε ή να την εμπλουτίσετε με άλλα υλικά, ώστε να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό. Και καλό είναι να ξέρετε πως σε πολλές χώρες, η πρώτη πληροφορία που δίνουν οι "ψαγμένοι" ζαχαροπλάστες, για τα αβγά τους, είναι η ποιότητα και η χώρα προέλευσης της σοκολάτας που χρησιμοποίησαν.

 04  Όχι μόνο αβγά... Τα σοκολατένια αβγά δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο αβγά! Η στρογγυλή ή ημισφαιρική φόρμα του σοκολατένιου κελύφους μπορεί να μεταμορφωθεί σε όποια φιγούρα θέλετε εσείς, μάλιστα όσο πιο πρωτότυπη, τόσο το καλύτερο! Μπορεί να γίνει το σώμα ενός ζώου, το κεφάλι ενός παιδικού ήρωα ή ο καμβάς πάνω στον οποίο θα ζωγραφίσετε μια ολόκληρη ανοιξιάτικη παράσταση!  Στην αγορά θα βρείτε καλούπια με τα οποία θα φτιάξετε σοκολατένιες φιγούρες ζώων, πουλιών, παιδικών ηρώων  κλπ. Αναζητήστε τα κατάλληλα εργαλεία και καλούπια, προμηθευτείτε σοκολάτα εξαιρετικής ποιότητας και ξεκινήστε!

 05  Οι Γάλλοι δείχνουν το δρόμο! Στο Παρίσι κάθε χρόνο, αρκετές μέρες πριν το Πάσχα, τα ζαχαροπλαστεία, οι σοκολατερί και τα αρτοποιεία, συναγωνίζονται για το ποιό θα παρουσιάσει την ωραιότερη βιτρίνα και τα πιο περίτεχνα και εμπνευσμένα σοκολατένια αυγά! Στην προσπάθειά τους αυτή, οι γάλλοι σοκολατιέ, ζαχαροπλάστες αλλά και αρτοποιοί, παρουσιάζουν κάθε Πάσχα αληθινά αβγά - έργα τέχνης, που μάλιστα πωλούνται και σε τιμές... έργων τέχνης! Προκειμένου μάλιστα να πρωτοτυπήσουν, αξιοποιούν κάθε λογής υλικά και εργαλεία, χρησιμοποιούν τις πιο εξελιγμένες τεχνικές επεξεργασίας της σοκολάτας και φυσικά επιστρατεύουν όλη τη δημιουργική τους φαντασία και το ταλέντο τους! Ήδη από το Μάρτιο, οι βιτρίνες των Παριζιάνικων Ζαχαροπλαστείων, μεταμορφώνονται σε σελίδες παραμυθιού! Και βέβαια, πέρα από τη σοκολάτα και τις σοκολατένιες φιγούρες, στη μεταμόρφωση αυτή συμμετέχουν λουλούδια και ανοιξιάτικα μοτίβα, πολύχρωμες  συνθέσεις και δημιουργίες με εντυπωσιακά concept. 

Επιμέλεια: Λία Παπαναστασίου

Από το τεύχος 107 (Μάρτιος/Απρίλιος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.