Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
32o Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών: Συσπείρωση και αντεπίθεση
32o Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών: Συσπείρωση και αντεπίθεση

Η ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής του φρέσκου ψωμιού που ζυμώνεται και ψήνεται στον φούρνο της γειτονιάς θα αποτελέσει τη βασική κατεύθυνση της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής του αρτοποιητικού κλάδου, όπως αποφάσισε το 32ο Συνέδριο της ΟΑΕ, στα Καμένα Βούρλα (4-6 Οκτωβρίου). Ο Μιχάλης Μούσιος επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία στην προεδρία.

Η ακλόνητη εμπιστοσύνη που τρέφουν οι καταναλωτές για τον φούρνο της γειτονιάς και τα προϊόντα του, αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των βιοτεχνικών αρτοποιείων σε μία περίοδο ραγδαίων ανακατατάξεων στην αγορά του ψωμιού. Αυτή η προνομιακή σχέση ανάμεσα στον αρτοποιό και στους πελάτες του θα βρίσκεται στον πυρήνα της νέας στρατηγικής επικοινωνίας και μάρκετινγκ που καλείται να διαμορφώσει η ΟΑΕ με βάση τα συμπεράσματα του 32ου Πανελλήνιου Αρτοποιητικού Συνεδρίου που φιλοξενήθηκε από τις 4 ως και τις 6 Οκτωβρίου στα Καμένα Βούρλα και στο ξενοδοχείο Mitsis Galini Wellness Resort. Προτεραιότητα για την Ομοσπονδία αποτελεί η ίδρυση του Ινστιτούτου Αρτοποιίας, το οποίο θα χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές μιας ενιαίας επιχειρησιακής και επικοινωνιακής τακτικής για τον αρτοποιητικό κλάδο. “Το Ινστιτούτο θα αναλάβει να αναδείξει την ποιοτική υπεροχή των προϊόντων μας και να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη την ευθεία σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο ψωμί μας και στην πρωτογενή παραγωγή. Εξάλλου, το χρειαζόμαστε για να αναβαθμίσουμε την τεχνογνωσία μας μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα επιμόρφωσης, όπως ακριβώς χρειαζόμαστε τη Σχολή Αρτοποιίας για να στελεχώσουμε τα παρασκευαστήριά μας με καταρτισμένους νέους επαγγελματίες”, επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΟΑΕ, Μιχάλης Μούσιος. Στην εισήγησή του προς τους συνέδρους ξεκαθάρισε ότι η επιβίωση των βιοτεχνικών αρτοποιείων προϋποθέτει την υιοθέτηση από την πλευρά τους ενός σύγχρονου μοντέλου λειτουργίας, τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου από όλες τις υγιείς δυνάμεις του κλάδου, μέσα από τη στήριξη της Ομοσπονδίας, τη διεύρυνση της συμμετοχής στα πρωτοβάθμια σωματεία και την ενεργοποίηση στα συνδικαλιστικά δρώμενα της νεότερης γενιάς των αρτοποιών.

Στις φωτογραφίες: 1. Ο αγιασμός από το Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο 2. Ο πρόεδρος της ΟΑΕ, κ. Μ. Μούσιος 3. Ο πρόεδρος του Σωμ. Φθιώτιδας, κ. Β. Ζιάκας. 4. Ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Θ. Καραΐσκος.

Ενότητα και κοινή δράση

“Όλο το προηγούμενο διάστημα, άπαντες στη διοίκηση της ΟΑΕ κινηθήκαμε σε πνεύμα συνεργασίας, χωρίς περιττές αντεγκλήσεις αλλά με γόνιμες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την τελευταία τριετία. Πρέπει όλοι μαζί να εξασφαλίσουμε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να υπάρχει. Χωρίς αυτήν, θα μας ισοπεδώσουν τα συμφέροντα που εποφθαλμιούν το μερίδιό μας στην αγορά. Έφτασε η ώρα να αξιοποιήσουμε τη θετική γνώμη που έχει για τους φούρνους μας το σύνολο του αγοραστικού κοινού, να εκμεταλλευθούμε την ισχυρή τάση που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά υπέρ των βιοτεχνικών αρτοποιείων και να αντεπιτεθούμε επικοινωνιακά ώστε να συγκρατήσουμε τους πελάτες μας και να κερδίσουμε τους νεότερους σε ηλικία καταναλωτές. Μόνο μέσα από την κοινή δράση θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον των επιχειρήσεών μας”, τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Μούσιος. Η πανηγυρική επανεκλογή του στο συνέδριο των Καμένων Βούρλων, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του κλάδου προς την απερχόμενη διοίκηση. “Μετά από εννέα χρόνια στην προεδρία της ΟΑΕ, θα μπορούσα φέτος να αποχωρήσω και να κρίνω εκ του ασφαλούς εκείνους που θα αναλάμβαναν να ασκήσουν τη διοίκηση. Τώρα όμως, ύστερα και από τα δυο... παιδιά που απέκτησα κατά τη διάρκεια της θητείας μου -την αρτοποιητική νομοθεσία του 2007 που διαμορφώθηκε μετά από δική μου εισήγηση και το αποθεματικό των 550.000 ευρώ που διαθέτει πλέον το ταμείο της Ομοσπονδίας χάρη στη χρηστή διαχείριση των τελευταίων ετών- αισθάνομαι την υποχρέωση να μείνω στις επάλξεις και να παλέψω”, δήλωσε ο κ. Μ. Μούσιος.

Στήριξη στον κλάδο

Την ανάγκη στήριξης της Ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων επεσήμανε και ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Κίνησης Αρτοποιών, κ. Νίκος Σιδηρόπουλος, ο οποίος όμως καταλόγισε στη διοίκηση της ΟΑΕ ότι “παρακολουθούσε αμέτοχη την κυβέρνηση να αποδομεί όλα όσα κατακτήσαμε ως κλάδος κατά το παρελθόν. Η αγανάκτηση που νιώθουμε δεν πρέπει να μετατραπεί σε απογοήτευση, αλλά σε διάθεση για αγώνα”.

Στην κοινωνική αποστολή του αρτοποιείου στάθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννόπουλος, ο οποίος στο χαιρετισμό του προς το συνέδριο επεσήμανε: “ο κλάδος της αρτοποιίας κουβαλάει την πανάρχαια σοφία και τον πυρήνα της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού”. Ο έτερος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Μπριάνης, προσδιόρισε τον αρτοποιό “ως το πρόσωπο με τον οποίο όλοι ανταλλάσσουμε την πρώτη μας καλημέρα. Ακριβώς γι' αυτό πρέπει όλοι να σκύψουμε στα προβλήματα του κλάδου”.

“Οι καταναλωτές γνωρίζουν τον ρόλο που επιτελείτε, καθώς και την ποιότητα των προϊόντων σας, γι' αυτό προτιμούν το ψωμί που βγαίνει από τον φούρνο της γειτονιάς. Αντί η κυβέρνηση να στηρίξει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του ψωμιού, βάζει διαρκώς εμπόδια στα βιοτεχνικά αρτοποιεία τα οποία μάλιστα απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Σας βεβαιώνουμε ότι έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας”, τόνισε κατά το χαιρετισμό του, ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Ανδρέας Κολοκυθάς επεσήμανε ότι “κανείς στη συγκυβέρνηση δεν ζυγίζει τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πολιτικής καταδίωξης όχι μόνο των αρτοποιών, αλλά και κάθε άλλου κλάδου”. Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Ευάγγελος Αγγελάκης από το βήμα του Συνεδρίου τόνισε: “Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και παράλληλα να ενδυναμώσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα”.

Στις φωτογραφίες: 1. Κατάμεστη η αίθουσα κατά την έναρξη των εργασιών 2, 3. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Κ. Κουτσογιαννόπουλος και Δ. Μπριάνης. 4. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Αποστόλου. 5. Ο εκπρόσωπος των  ΑΝΕΛ, κ. Α. Κολοκυθάς. 6. Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ε. Αγγελάκης 7. Ο διευθυντής του  Ταμείου Αρτοποιών, κ. Κ. Πουλόπουλος

Άψογη διοργάνωση

Την ικανοποίησή τους για το επίπεδο της διοργάνωσης και της φιλοξενίας εξέφρασαν όλοι οι αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων. “Είμαι πολύ υπερήφανος επειδή άπαντες έμειναν ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία στα Καμένα Βούρλα. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία του συνεδρίου, τους χορηγούς για την υποστήριξη που μας προσέφεραν, όπως επίσης τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας και τον Δήμαρχο Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου για την αμέριστη συμπαράστασή τους”, δήλωσε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Φθιώτιδας και οικοδεσπότης του φετινού συνεδρίου, Βασίλης Ζιάκας, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ευθύμιος Καραΐσκος τόνισε: “Είναι τιμή να φιλοξενούμε στον τόπο μας το συνέδριο ενός από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας”.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Η εκλογική διαδικασία του 32ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αρτοποιών ανέδειξε πρόεδρο τον κ. Μιχάλη Μούσιο, που με αυτή την "ψήφο εμπιστοσύνης" εισέρχεται στην πέμπτη θητεία του. Στις καίριες θέσεις του προεδρείου, εξελέγησαν έμπειροι και ικανοί συνδικαλιστές που μαζί με τον πρόεδρο θα προασπίσουν τα συμφέροντα του κλάδου.

Ο κ. Μιχάλης Μούσιος επανεξελέγη στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, καθώς το ψηφοδέλτιο που συγκρότησε έλαβε 114 ψήφους επί συνόλου 139 εγκύρων (ποσοστό 82%), καταλαμβάνοντας 29 έδρες στο 35μελες Διοικητικό Συμβούλιο. Ο έτερος συνδυασμός, Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Σιδηρόπουλο από τη Θεσσαλονίκη, έλαβε 25 ψήφους (ποσοστό 18%), εκλέγοντας 6 σύμβουλους.

Είναι η πέμπτη κατά σειρά θητεία για τον κ. Μιχάλη Μούσιο, ο οποίος ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία της ΟΑΕ τον Απρίλιο του 2005 (μετά την παραίτηση του Ηλία Έξαρχου), ενώ κατόρθωσε να επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα και στα τέσσερα Πανελλήνια Συνέδρια Αρτοποιών που ακολούθησαν.

Στις φωτογραφίες: 1. Ο κ. Μιχάλης Μούσιος (Λάρισα) εξελέγη για πέμπτη συνεχή θητεία, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών.  2. Ο κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος (Θεσσαλονίκη) πήρε τη θέση του Α' Αντιπροέδρου στο νέο προεδρείο της ΟΑΕ. 3. Ο κ. Βασίλειος Ζιάκας, πρόεδρος της Φθιώτιδας και οικοδεσπότης του Συνεδρίου, εξελέγη Β΄Αντιπρόεδρος. 4. Ο κ. Παναγιώτης Ράπτης από το Αγρίνιο κατέλαβε τη θέση του Γ' Αντιπρόεδρου της Ομοσπονδίας. 5. Ο κ. Ανδρέας Παπαϊωάννου από το Αίγιο, ανέλαβε τη θέση του Ταμία της Ομοσπονδίας 6. Ο κ. Χρήστος Τσανασίδης από το Κιλκίς εξελέγη Αναπληρωτής Ταμίας της Ομοσπονδίας. 7. Ο κ. Δημήτριος Κόγιας (Βέροια), στη θέση του Έφορου 8. Ο κ. Κωνσταντίνος Κεβρεκίδης (Έβρος), ψηφίστηκε στη θέση - κλειδί, του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας. 9. Ο κ. Προκόπης Τσουκαλάς από τον Πειραιά, μετά την επιτυχημένη του πορεία ως Ταμίας κατά την προηγούμενη τριετία, ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας. 10. Η κα Έλσα Κουκουμέρια (Θεσσαλονίκη) εξελέγη στην απαιτητική θέση του Οργανωτικού Γενικού Γραμματέα. 11, 12, 13. Σύμβουλοι Προεδρείου εξελέγησαν οι κ. κ. Δημήτρης Γέρος (Λειβαδιά), Δημήτρης Γκίκας (Μαγνησία) και Νίκος Μάζης (Λακωνία).

Ομαλή εκλογική διαδικασία

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων των συνέδρων το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου, στην αίθουσα στήθηκαν τα παραβάν και ξεκίνησε η ψηφοφορία. Μετά το κλείσιμο της κάλπης αρκετές ώρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων (έγκυρα 139) και η ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το ίδιο βράδυ και κατά την πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του νέου Δ.Σ., εξελέγη και το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 25 από τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου συμμετείχαν και στην προηγούμενη σύνθεση. Από το λεκανοπέδιο της Αττικής προέρχονται 7 σύμβουλοι, ενώ 4 από το Νομό Θεσσαλονίκης και 24 από την Περιφέρεια. Ωστόσο, μόλις 2 γυναίκες εκλέχθηκαν φέτος στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Ομοσπονδίας, αμφότερες μάλιστα προερχόμενες από τη συμπρωτεύουσα. Τέλος, παράλληλα με τις εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για τους αντιπροσώπους της ΟΑΕ στη ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα την Ομοσπονδία στο τριτοβάθμιο όργανο θα αντιπροσωπεύουν για την επόμενη τριετία, οι κ.κ.: Μ. Μούσιος, Ν. Παπαδόπουλος, Α. Παπαϊωάννου, Α. Τυλιγάδας, Χ. Τσανασίδης, Ε. Βάγγος, Δ. Γουργιώτης, Κ. Παπαδόπουλος, Ν, Σιδηρόπουλος και Ι. Καπλάνης.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΕ είναι: Χρήστος Κούτσικος (ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ), Πολυχρόνης Αλεξούδης (ΕΒΡΟΣ), Παρασκευάς Παπαδόπουλος (ΔΡΑΜΑ), Θεόδωρος Σίνδρος (ΙΩΑΝΝΙΝΑ), Αχιλλέας Κωτούζας (ΤΡΙΚΑΛΑ), Δημήτρης Ντούρας (ΠΕΙΡΑΙΑΣ), Βασίλης Τούλης (ΗΡΑΚΛΕΙΟ), Βασιλική Μασιαρά (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), Απόστολος Κύρηνας (ΚΟΖΑΝΗ), Ιωάννης Δ. Μάνος (ΑΘΗΝΑ), Θωμάς Χατζούλης (ΚΑΒΑΛΑ), Αλέκος Αρβανιτάς (ΦΩΚΙΔΑ), Κωνσταντίνος Σάββας (ΑΓΡΙΝΙΟ), Νίκος Χατζηεφραιμίδης (ΚΙΛΚΙΣ), Αλέξανδρος Γκούλιος (ΛΑΡΙΣΑ), Νίκος Σιδηρόπουλος (ΥΠ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), Ιάσων Καπλάνης (ΑΘΗΝΑ), Νίκος Μπουλμπούλης (ΛΕΣΒΟΥ), Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος (ΜΕΣΣΗΝΙΑ), Χάρης Μάνος (ΑΘΗΝΑ), Παναγιώτης Σαχινίδης (ΑΘΗΝΑ).

Αποστολή: Θανάσης Γιαλούρης, Νίκος Δελλατόλας, Ελένη Μανίκα, Δήμητρα Αρβανιτάκη

Από το τεύχος 110 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.