Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
«BEKERY», ατμόσφαιρα και άρωμα Ευρώπης στην Ηλιούπολη!
«BEKERY», ατμόσφαιρα και άρωμα Ευρώπης στην Ηλιούπολη!

Το «Bekery» στην Ηλιούπολη είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών νέων ανθρώπων, οι οποίοι θέλησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο αρτοζαχαρο-πλαστείο που να διαθέτει... τα πάντα: ποιότητα, καλές τιμές, ποικιλία προϊόντων, καλαισθησία, μα πάνω απ' όλα άψογη εξυπηρέτηση.

Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του «Bekery» είναι πάρα πολύ απλή και ίσως γι' αυτό τόσο επιτυχημένη. Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν δηλαδή ο κ. Τάσος Βαζάκας προσέλαβε σε ένα αρτοποιείο, το οποίο είχε τότε στην ιδιοκτησία του, τους κ.κ. Αντρέα Σπάθη και Κώστα Μπάκουλη, για να τον βοηθήσουν. Η συνεργασία μεταξύ τους ήταν τόσο επιτυχημένη, που τελικά αποφάσισαν να συνεταιριστούν ανοίγοντας ένα ολοκαίνουργιο κεφάλαιο και ένα... νέο κατάστημα, το οποίο θα ικανοποιούσε πρώτα τους ίδιους, αλλά φυσικά και τους πελάτες τους. 

Οι πόρτες λοιπόν, του νέου αυτού καταστήματος άνοιξαν μέσα στο 2011, σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για επαγγελματικά ξεκινήματα. Παρ' όλα αυτά όμως, το «Bekery» έχει ήδη καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των κατοίκων της Ηλιούπολης -και όχι μόνο-, οι οποίοι σταματούν για το καθημερινό τους ψωμί, καφέ ή ακόμα και πρωινό, αργότερα για να καθήσουν στα τραπεζάκια που υπάρχουν απ' έξω για να απολαύσουν ένα λαχταριστό σάντουιτς ή μια τυρόπιτα αλλά και στη διάρκεια της ημέρας για να αγοράσουν αλμυρές και γλυκές νοστιμιές. Το «Bekery», έχει αποκτήσει μεγάλη πελατεία γιατί, πέρα από το ότι είναι ένας πολύ όμορφος και μοντέρνος χώρος σε κεντρικότατο σημείο της Ηλιούπολης, οι κάτοικοι εκτιμούν την ποιότητα, τη μεγάλη γκάμα των  προσφερόμενων προϊόντων, την καθαριότητα, αλλά πάνω απ' όλα την άκρως φιλική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών, καθώς και ολόκληρου του προσωπικού.

Παράδοση και... εμπειρία

Ο κ. Τάσος Βαζάκας, ο ένας από τους τρεις συνεταίρους του «Bekery», γεννήθηκε όπως λέει ο ίδιος, μέσα στο φούρνο, αφού είναι τρίτη γενιά φούρναρης και μάλιστα και από τους δύο γονείς του. Ούτε καν θυμάται ποιο είναι το πρώτο κατάστημα της οικογένειάς του, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά «καταστήματα πάντα υπήρχαν και κυρίως από τη μεριά της μητέρας μου, Μαρίας Βενέτη, η οποία ήταν και συνδημιουργός της πολύ γνωστής ομώνυμης αλυσίδας αρτοποιείων, από την οποία αποχώρησε στα τέλη του 2001». Απ' όλους λοιπόν τους υπαλλήλους που κατά καιρούς εργάζονταν στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του και τις δικές του, ο κ. Βαζάκας ξεχώρισε τους κ.κ. Κώστα Μπάκουλη και Ανδρέα Σπάθη, με τους οποίους μάλιστα απέκτησαν και οικογενειακούς δεσμούς, αφού έγιναν και κουμπάροι, και αποφάσισε να συνεταιριστεί μαζί τους.

Οι δύο νέοι εργάζονταν από πολύ μικρή ηλικία στα αρτοποιεία κι έτσι κατάφεραν να αποκτήσουν μεγάλη εμπειρία, που μετράει ήδη 15 χρόνια. Το «Bekery» λοιπόν, είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας αρτοποιητικής παράδοσης, η οποία συνδυάζεται με άκρως επιτυχημένη επιχειρηματική δράση, αλλά και τη μοντέρνα ματιά τριών νέων ανθρώπων, οι οποίοι, χωρίς υπερβολή, έχουν ζυμωθεί μέσα στο αρτοποιείο.  

Εντυπωσιακός σχεδιασμός

Το αρτοζαχαροπλαστείο «Bekery» κερδίζει το στοίχημα των εντυπώσεων με την πρώτη ματιά, αφού η εμφάνισή του, ακόμη και το όνομά του τραβάει αμέσως την προσοχή όλων. Είναι άλλωστε, πάρα πολύ σημαντικό για την επιτυχία μιας επιχείρησης, η εμφάνισή της να είναι προσεγμένη και να δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα στους πελάτες αλλά και να τους κινεί την περιέργεια.

Το όνομα «Bekery», κάνει ακριβώς αυτό, δηλαδή τραβάει αμέσως την προσοχή, αφού οι περισσότεροι αναρωτιούνται για τη σωστή ορθογραφία του (σσ. στα αγγλικά η λέξη bakery σημαίνει αρτοποιείο, ενώ το bekery, τίποτα απολύτως). Ο κ. Βαζάκας φυσικά και μας λύνει την απορία για το αν αυτό σημαίνει κάτι για τους τρεις τους. Η απάντηση είναι ότι πρόκειται για ένα έξυπνο όνομα που σκέφτηκαν ακριβώς για να δημιουργήσουν εντύπωση.

Όσον αφορά στην εμφάνιση, και σε αυτό το κομμάτι έγινε πραγματικά πολύ καλή δουλειά και κατάφεραν να διαχωρίσουν απόλυτα το νέο κατάστημα από την προηγούμενη επιχείρηση, που ήταν και πάλι αρτοζαχαροπλαστείο. Η απλότητα, τα φυσικά υλικά και τα γήινα χρώματα πρωταγωνιστούν παντού, κάτι που ήταν επιθυμία και των τριών συνιδιοκτητών. Στην πρόσοψη του «Bekery» κυρίαρχο υλικό είναι το ξύλο, γεγονός που παραπέμπει σε παραδοσιακό αρτοποιείο, αλλά ταυτόχρονα, το απλό του σχέδιο και η μεγάλη του βιτρίνα του προσδίδουν και έντονα μοντέρνο χαρακτήρα.

Προχωρώντας προς το εσωτερικό του καταστήματος, διαπιστώνουμε ότι η ίδια λογική ακολουθείται κι εκεί, δηλαδή η αρμονική ανάμειξη του σύγχρονου με το παραδοσιακό στιλ. Τα χρώματα που έχουν επιλεγεί είναι όλες οι αποχρώσεις του καφέ, το λευκό, το μαύρο και το γκρι. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο κ. Βαζάκας: «Η διαρρύθμιση του χώρου έγινε αποκλειστικά από τους τρεις μας, αφού είμαστε έμπειροι στο αντικείμενο. Βέβαια είχαμε και αμέριστη βοήθεια από τον κ. Θοδωρή Οικονόμου, τον αρχιτέκτονα της εταιρείας ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ.

Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με δύο σημαντικές εταιρείες ως προς την ανακαίνιση του καταστήματός μας, πιο συγκεκριμένα για τον επαγγελματικό εξοπλισμό με την ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ ΟΕ και τη «Vodasdesign» για τα οικοδομικά- κατασκευαστικά, όπως είναι οι προσόψεις, τα πατώματα, το βάψιμο κ.λπ.

Το τελικό αποτέλεσμα νομίζω ότι δικαίωσε απόλυτα την επιλογή μας, γιατί και τα έπιπλα και τα ψυγεία βγήκαν, εκτός από ωραία και λειτουργικά, αλλά και η όλη διαδικασία της ανακαίνισης του καταστήματος κράτησε μόλις 12 μέρες!

Σκεφτείτε μάλιστα, ότι σε διάστημα μόλις 12 ημερών ξηλώθηκαν από το παλιό κατάστημα τα πάντα (τζαμαρίες, πλακάκια, οροφές, τουαλέτες κ.λπ.) και φτιάχτηκαν όλα, καινούργια από την αρχή, και αυτό οφείλεται στην ικανότητα και την άψογη συνεργασία που υπήρχε μεταξύ ημών, της εταιρείας ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗΣ αλλά και της εταιρείας Vodasdesign».

Μεγάλη ποικιλία προϊόντων

Η άποψη των ιδιοκτητών του «Bekery» είναι ότι πλέον τα καταστήματα πρέπει να έχουν μια διευρυμένη γκάμα προϊόντων, γιατί ο καταναλωτής δεν έχει χρόνο και διάθεση να πηγαίνει σε πολλά διαφορετικά μέρη για να πάρει ομοειδή προϊόντα.

Γι' αυτό το λόγο πάνω στα ράφια, μέσα στις βιτρίνες και τα ψυγεία του «Bekery» υπάρχουν εκτός από πολλά είδη ψωμιού, επίσης κουλούρια, βουτήματα, κέικ σε πάρα πολλές γεύσεις, λαχταριστά γλυκά, τάρτες, τούρτες και φυσικά τυροπιτοειδή, σφολιατοειδή, σάντουιτς, γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλά άλλα εδέσματα.

Επίσης, υπάρχει κι ένα πλήρως οργανωμένο τμήμα παρασκευής καφέ, όπου σερβίρονται όλα τα είδη του για να μπορεί ο κάθε πελάτης να επιλέξει τον αγαπημένο του. Μάλιστα, χάρη και στα τραπεζάκια που υπάρχουν έξω από το κατάστημα, ο καφές αποτελεί ένα από τα προϊόντα που καταναλώνονται περισσότερο.

Όταν τον ρωτάει κανείς για τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος, ο κ. Βαζάκας απαντάει: «Νομίζω ότι οι σπεσιαλιτέ, με την έννοια που υπήρχε πριν από χρόνια, δεν υπάρχουν πλέον. Κανείς πια δε φεύγει δηλαδή από τη μια άκρη της Αθήνας να πάει στην άλλη για να πάρει κάτι, όπως έκανε παλιά. Η σπεσιαλιτέ μας είναι το χαμόγελο του Κώστα και όλου του προσωπικού».

Η φιλοσοφία των ιδιοκτητών

Εκείνο που ήθελαν περισσότερο απ' όλα να περάσουν σαν φιλοσοφία τους οι τρεις συνέταιροι είναι ότι το αρτοζαχαροπλαστείο «Bekery» αποτελεί ένα κατάστημα που σέβεται τον πελάτη σε όλους τους τομείς, δηλαδή στην ποιότητα, τη φρεσκάδα, την ποικιλία, τις τιμές, την καθαριότητα και φυσικά, την εξυπηρέτηση.

«Κυρίως» μας λέει ο κ. Μπάκουλης, «η φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε στον πελάτη αυτό που θα θέλαμε να προσφέρουν και σ' εμάς όταν γινόμαστε με τη σειρά μας πελάτες. Πουλάμε ένα πολύ καλό προϊόν, φρέσκο και ποιοτικό σε μια καλή τιμή και μέσα σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον διαθέτοντας άριστη εξυπηρέτηση. Νομίζω ότι μόνο έτσι αντιμετωπίζεται σωστά ο πελάτης και κατ' επέκταση, και ο ανταγωνισμός».

 

Κείμενο: Ντιάνα Καρτσαγκούλη

Από το τεύχος 92 (ΣΕΠ-ΟΚΤ 2011) του περιοδικού Α-Ζ