Γλώσσες

NEA

A  A  A +
Πίσω
Μία... Geisha στην κορυφή του κόσμου!
Μία... Geisha στην κορυφή του κόσμου!

Η Jana Karkusova από τη Σλοβακία κέρδισε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cocktail της IBA στο Κέιπ Τάουν χάρη σε μια δημιουργία εμπνευσμένη από την Άπω Ανατολή.

Τα φετινά παγκόσμια πρωταθλήματα bartending ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, φέρνοντας στο προσκήνιο για δεύτερη συνεχόμενη  χρονιά το... θηλυκό στοιχείο! Συγκεκριμένα, το βραβείο του καλύτερου bartender για το 2014 απονεμήθηκε στην καθηγήτρια τουριστικών σπουδών από τη Σλοβακία, Jana Karkusova, η οποία για μια εβδομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με 60 επαγγελματίες bartenders από όλο τον κόσμο. Η σημασία της συγκεκριμένης διάκρισης είναι πολύ μεγάλη, αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια γυναίκα κατακτά τη συγκεκριμένη διάκριση, μετά την Greta Gronholm από τη Φινλανδία το 2013.

Η δημιουργία της Karkusova με τον τίτλο Geisha, διαγωνίστηκε στην κατηγορία Fancy Cocktail και συμπυκνώνει στα υλικά του το "τι σημαίνει να είσαι γυναίκα", σύμφωνα με την ίδια. Για να το πετύχει αυτό, η bartender ανάμιξε 30ml Havana Club ρούμι, 20ml Monin λικέρ lychee, 20ml Monin σιρόπι αμυγδάλου, 10ml Monin σιρόπι toffee nut, 40ml χυμό κράνμπερι και 10ml φρέσκο χυμό λάιμ, ενώ η γαρνιτούρα αποτελούνταν από μήλο, λάιμ, μάνγκο, πεπόνι, μέντα και ραπανάκι. Η Σλοβάκα bartender έλαβε μέρος σε παγκόσμο διαγωνισμό για πρώτη φορά: "Ήρθα στο Cape Town χωρίς να περιμένω να κερδίσω. Και όταν άκουσα το όνομά μου, δεν το πίστευα. Υπήρχε μεγάλη πίεση, επειδή ουσιαστικά εκπροσωπούσα όλους τους μαθητές μου στη σχολή", τόνισε.   

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές

Η συμμετοχή των επαγγελματιών bartenders ήταν μεγάλη και στις 6 βασικές διαγωνιστικές κατηγορίες, με το νικητή της καθεμίας να περνάει στον τελικό γύρο που ανέδειξε το μεγάλο νικητή της χρονιάς. Έτσι, νικητές στέφθηκαν και οι: Before Dinner Wojciech Urbanski (Πολωνία), Sparkling Krista Meri (Εσθονία), Long Drink Younjung Oh (Κορέα), After Dinner Jimmy Jepsen Baek (Δανία), Flairtending Leonardo Galvez (Ισπανία).

Σε εθνικό επίπεδο, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στη διεθνή διοργάνωση από τους εθνικούς πρωταθλητές. Ο Αλέξανδρος Πρεβίστας και Διονύσης Καλογερίας παρουσίασαν αξιόλογα προγράμματα παρασκευής cocktail. Χορηγός της ελληνικής αποστολής ήταν η έκθεση HORECA.

Αλλαγή ηγεσίας στην IBA

Τα πρωταθλήματα πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του 63ου Διεθνούς Συνεδρίου της IBA, στο οποίο προέκυψε νέα σύνθεση του Δ.Σ.: Πρόεδρος Ron Bushman, Γραμματέας Declan Byrne, Ταμίας Peter Leonard Jansen,  Σύμβουλος και Επίτιμο μέλος Jurgen. E. Falcke και οι Αντιπρόεδροι Nepomuceno Rapirez Gonzalez (Νότιας Αμερικής), Eduardo Adrian Juarez (Βόρειας Αμερικής), Pepe Dioni (Ευρώπης), Kuo Chao Kun (Ασίας), Alex Beaumont (εκπρόσωπος Νοτίου Ημισφαιρίου).

 

Από το τεύχος 56 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Snack & Coffee.