Το κρύο του χειμώνα αναδεικνύεται στην πιο απλή αφορμή για δημιουργικότητα και bartenders της εγχώριας σκηνής, σπεύδουν να ανασύρουν από το παρελθόν συνταγές για hot cocktail, να τα παραλλάξουν κατά το δοκούν κα να τα εντάξουν στις λίστες των cocktail bar.
Με τα μενού των περισσότερων εγχώριων cocktail bars να διανθίζονται ολοένα και περισσότερο με hot cocktails και τη ζήτηση γι αυτά να εμφανίζει μια ενδιαφέρουσα δυναμική, δεν θα μπορούσε κανείς παρά να μιλήσει για μια ανερχόμενη τάση, η οποία ξεπερνά τα στενά μέχρι σήμερα όρια των ζεστών παρασκευών με κρασί και μπαχαρικά που είναι ταυτισμένα στη συνείδηση των καταναλωτών με τις εορταστικές περιόδους.
“Τάση είναι νομίζω κάτι το οποίο ξεκινά και στην πορεία το βλέπεις να είναι σε έξαρση” εξηγεί ο Νίκος Μπάκουλης ο οποίος βρίσκεται μαζί με τον Βασίλη Κυρίτση στην μπάρα του άρτι αφιχθέντος Clumsies. “Τα ζεστά ποτά, ωστόσο, δεν έχουν ξεκινήσει τώρα αλλά υπάρχουν 150 χρόνια, από τα grogs ή blazers που έκανε από το 1870 ο Jerry Thomas”, συμπληρώνει. Ο bartender του Speakeasy Γιάννης Μελιανός μας εξηγεί πως “ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα η ανάμιξη ενός κύριου συστατικού αλκοόλ με νερό ή χυμό αποτελούσε επίσημα, ένα βασικό είδος για την τόνωση των ναυτών των ευρωπαϊκών στόλων που κατέπλεαν στην Καραϊβική. Συγκεκριμένα η συνήθης πρακτική της προσθήκης καυτού νερού στο ρούμι που έπιναν τα πληρώματα των πλοίων, εκτός του ότι προήλθε λόγω οικονομίας και προς αποφυγή της μέθης, εξελίχθηκε σε ένα βασικό τονωτικό, σχεδόν απαραίτητο”.
Κάπως έτσι προέκυψαν τα ζεστά cocktails, τα οποία εξελίχθηκαν παράλληλα με την πορεία και των υπόλοιπων cocktail, σύμφωνα με την ανάγκη της δημιουργίας εύπεπτων και «δυναμωτικών» ποτών βασισμένων σε αμιγή αλκοολούχα ποτά ή οίνους.
Στις φωτογραφίες: Ο Νίκος Μπάκουλης (αριστερά) παρατηρεί πως στις μέρες μας επικρατεί ένας επαναπροσδιορισμός των hot cocktail στην ελληνική bartending σκηνή. Ο Γιάννης Μελιανός (δεξιά), μάλιστα, τονίζει πως κάθε bartender πλέον μπορεί να πειραματιστεί με πλήθος υλικών και σκευών, ακόμα και στην μετεξέλιξη κλασικών cocktail σε ζεστά.
Αναθερμαίνουν τη ζήτηση
Η ανάσυρση και ο επαναπροσδιορισμός συνταγών από το παρελθόν, απαιτεί γνώση, εμπειρία, τεχνική και τόλμη. Για παράδειγμα, τα hot coffee cocktails αποτελούν μερικές από τις πλέον δημοφιλείς παρασκευές, όπου πρωταγωνιστούν speciality χαρμάνια και μέθοδοι όπως η French press και το chemex, όπως χρησιμοποιεί για το signature ζεστό cocktail του ο Νίκος Μπάκουλης(Δείτε τη συνταγή του: ΗΟΤ UISGE BEATHE). Επανέρχονται, επίσης, στο προσκήνιο οι ζεστές παρασκευές με σημείο αναφοράς το τσάι, τη σοκολάτα, τα apple cider, ενώ σιγά-σιγά μπορεί να βρει κανείς και ζεστές εκδοχές κλασικών παρασκευών. Απο την άλλη, “τα δημοφιλή Gluhwein/ mulled wines, ακόμη και τα ρακόμελα τα οποία γνωρίσαμε όλοι μας τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, σήμερα έχουν δώσει τη θέση τους σε ευφάνταστα και γευστικότατα ζεστά cocktail, χάρη στους έμπειρους bartenders και στη διάδοση των τεχνικών και των υλικών παρασκευής”, διευκρινίζει ο Γιάννης Μελιανός, ο οποίος αναβιώνει τα εντυπωσιακά grogs και blazers (blue ή μη, σε balloon ή όχι) “που αιχμαλωτίζουν το μάτι του πελάτη, αφού το αλκοόλ παίρνει φωτιά -κυριολεκτικά- μπροστά του”(Δείτε τη συνταγή του: ΗΟΤ GROG).
Και η ανταπόκριση; Ο Νίκος Μπάκουλης είναι απλά αφοπλιστικός: “Από την στιγμή που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο προσκήνιο, φυσικά και τα αναζητούν οι πελάτες. Αν, μάλιστα, προσδώσεις έναν πιο θεατρικό τόνο στην όλη διαδικασία, τότε σίγουρα θα προσελκύσεις το ενδιαφέρον όλων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ως γνωστόν ο καταναλωτής έχει και την περιέργεια να δοκιμάσει κάτι που βλέπει πρώτη φορά και τον εντυπωσιάζει, οπότε αυτόματα αν κερδίσεις το να κρατήσεις το βλέμμα του επάνω σου, θα κερδίσεις και την πώληση”, τονίζει ο bartender του Clumsies.
Ρεπορτάζ: Εύα Αντωνοπούλου, Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου
Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος
Από το τεύχος 58 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Snack & Coffee.