Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
World of Coffee 2013: Νέοι διαγωνισμοί και πρωτοποριακές ιδέες από τον SCAE
World of Coffee 2013: Νέοι διαγωνισμοί και πρωτοποριακές ιδέες από τον SCAE

Τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα διεξήχθησαν στη γαλλική Νίκαια κατά τη διάρκεια του τριήμερου με την ευθύνη της SCAE (Speciality Coffee Association of Europe): World Latte Art Championship, World Coffee in Good Spirits Championship, World Cup Tasters Championship και World Coffee Roasting Championship. Οι διαγωνισμοί συνοδεύτηκαν από παράλληλες εκδηλώσεις (workshops, σεμινάρια, φόρουμ, το World Roasters Summit) και επιμέρους διαγωνισμούς όπως ο SCAE Coffee Photography Competition και τα SCAE Awards for Excellence. Για 3η χρονιά διοργανώθηκε και το “Tamper Tantrum”, το TED του καφέ, όπως έχει χαρακτηριστεί. Πρωτοπόροι επαγγελματίες, φρέσκες ιδέες, brainstorming, debates και συζητήσεις σκιαγραφούν το μέλλον του καφέ και διαμορφώνουν τις τάσεις στην παραγωγή και την αγορά του. Και βέβαια μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η εμπορική έκθεση. Tους διαγωνισμούς παρακολούθησαν από κοντά περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι της βιομηχανίας του καφέ και περίπου 35.000 μέσω internet, αφού οι διοργανωτές είχαν φροντίσει για live αναμετάδοση.

Η ελληνική παρουσία ήταν σχετικά μικρότερη στους φετινούς διαγωνισμούς σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά η συνεχής διάκριση Ελλήνων baristas στους τελικούς, αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των επαγγελματιών της χώρας μας. Την υψηλότερη θέση έλαβε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος βγήκε 4ος στο World Coffee in Good Spirits Championship, ενώ είχαμε και τις συμμετοχές της Tania Konstantinova στο World Latte Art και του Ζαφείρη Μαύρου στο World Cup Tasters.

World Latte Art Championship

Διοργανώνεται για 8η χρονιά και επικεντρώνεται στη δημιουργικότητα και στην παραγωγή πανομοιότυπων σχεδίων latte art στην επιφάνεια του καφέ. World latte art champion αναδείχτηκε η Γιαπωνέζα Hisako Yoshikawa, τη 2η θέση κατέκτησε ο KyeongWoo Jung από τη Νότια Κορέα και την 3η ο Ισπανός Miguel Lamora. Το βραβείο “Best Tasting Latte 2013” κέρδισε ο Seivijus Matiejunas από την Ιρλανδία.

World Coffee in Good Spirits Championship

Την τέχνη τους στο συνδυασμό καφέ και αλκοόλ καλούνται να αποδείξουν οι διαγωνιζόμενοι στο World Coffee in Good Spirits. Ανάμεσα σε 21 εθνικούς πρωταθλητές διακρίθηκε ο Γάλλος Victor Delpierre, ενώ τη 2η και 3η θέση κατέκτησαν ο Πολωνός Marcin Wojciak και ο Βρετανός Gordon Howell αντίστοιχα. Στην 4η θέση ο δικός μας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ακολούθησαν ο Βέλγος Gerald Meylaers και ο Σλοβάκος Martin Hudak.

Στις φωτογραφίες: 1.Ο Δ.Κωνσταντόπουλος (4ος στον ίδιο διαγωνισμό Coffee in Good Spirits) 2. Στιγμιότυπο της Tania Konstantinova 3.Ο Στέφανος Δωματιώτης ως κριτής. 4.Mε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Barista ανά χείρας. 5.Ο Ζαφείρης Μαύρος στο World Cup Tasters. 6.Ο Ούγγρος νικητής του World Cup Tasters, Lajos Horvath. 7.Ο Γιάννης Ταλούμης από την ομάδα TAF, σε cupping. 8.Από το Cup Tasters. Στην κεντρική φωτογραφία επάνω: Oι νικητές του Coffee in Good Spirits από αριστερά, Gordon Howell (3η θέση), Victor Delpierre (1η θέση), Marcin Wojciak (2η θέση).

World Cup Tasters Championship

Ταχύτητα, επιδεξιότητα και ακρίβεια είναι τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται να έχουν όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό World Cup Tasters. Οι τριάντα πέντε επαγγελματίες baristas που διαγωνίστηκαν, κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τη γεύση, την όσφρηση και την εμπειρία τους για να αναγνωρίσουν τους διαφορετικούς καφέδες στο stage. Τελικά, στην πράξη, ταχύτερος και ακριβέστερος αποδείχτηκε ο Lajos Horvath (Ουγγαρία), ο οποίος άφησε πίσω του τόσο την Risa Sasaki (Ιαπωνία), όσο και τον Jan Komarek (Τσεχία) και τον Nikolai Aunbakk (Νορβηγία).

World Coffee Roasting Championship

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώθηκε φέτος για πρώτη χρονιά ενώ το 2012 στη Βιέννη είχε πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Coffee Roasting Challenge”, που αποτέλεσε τον προπομπό για τη θεσμοθέτηση του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, έντεκα καταξιωμένοι επαγγελματίες διαγωνίστηκαν σε 3 στάδια, κατά τη διάρκεια των οποίων έπρεπε να εκτιμήσουν την ποιότητα πράσινων κόκκων καφέ, να δημιουργήσουν ένα roasting profile και να παρασκευάσουν ένα φλυτζάνι καφέ από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Στην πράξη, την 1η θέση κατάκτησε ο Ιάπωνας Naoki Goto, ενώ τον ακολούθησαν oι Cheng – che Chiang και Shih Ru Wang (2η & 3η θέση αντίστοιχα) από την Ταϊβάν. Ο Νορβηγός Janove Thorbjornsen, o Νοτιοκορεάτης Seung Jin Lee και ο Ισπανός Joaquin Parra συμπλήρωσαν την εξάδα των νικητών.

Ραντεβού στο Ρίμινι το 2014! 

 Ο διαγωνισμός World Barista Championship πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου στη Μελβούρνη στα πλαίσια του Melbourne International Expo. Νικητής αναδείχθηκε ο Αμερικανός Pete Licata. Η τακτική των ξεχωριστών διοργανώσεων θα συνεχιστεί και του χρόνου αφού το 2014 World Barista Championship θα λάβει χώρα στο Ρίμινι της Ιταλίας από 9 έως 12 Ιουνίου μαζί με το World Brewers Cup και το World Coffee Roasting Championship. Oι υπόλοιποι διαγωνισμοί της SCAE, World Latte Art, World Coffee in Good Spirits και World Cup Tasters Championship θα λάβουν χώρα στη Μελβούρνη από 15 ως τις 18 Μαΐου 2014. Και τα δύο αυτά events θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια σημαντικών εκθέσεων για τον κλάδο: στο Ρίμινι οι διαγωνισμοί θα λάβουν χώρα στα πλαίσια του World Coffee Event, ενώ στη Μελβούρνη στο Melbourne International Coffee Expo.  

 

Kείμενο: Λίνα Καπετάνιου

Από το τεύχος 49 (Ιούλιος/Αύγουστος 2013) του περιοδικού Snack and Coffee.