Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Τυχερά παίγνια, νόμιμος πλέον ο διαδικτυακός τζόγος
Τυχερά παίγνια, νόμιμος πλέον ο διαδικτυακός τζόγος

Η νομιμοποίηση του διαδικτυακού τζόγου στη χώρα μας “γέννησε” διάφορα ερωτήματα για την εφαρμογή του νόμου στις επιχειρήσεις Καφεστίασης. Μάθετε όσα πρέπει να ξέρετε για να είστε νόμιμοι.

Υπάρχουν νόμιμα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και στοίχημα στην Ελλάδα; Νόμιμα πλέον παρέχεται ο διαδικτυακός τζόγος στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2012 από 24 αλλοδαπές εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος και τυχερών παιγνίων. Οι εν λόγω εταιρείες υπήχθησαν οικειοθελώς στην φορολογία του 30% επί των εσόδων τους που προέβλεπε ο νόμος 4002/2011 και η ΠΟΛ.1248/2011. Επίσης παρακρατείται ως φορολογία των κερδών των παικτών το ποσοστό του 10%. Η λίστα των εταιρειών βρίσκεται αναρτημένη στο site του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/adce2057-71fb-4925-b094-42ca230af81f).

Επιτρέπονται αυτά τα παιχνίδια στα internet-cafe; Mε βαση τη νέα νομοθεσία, επιτρέπεται oι εν λόγω 24 εταιρίες σε όλους τους δημόσιους χώρους “να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών στη μεταβατική περίοδο (αρ.50§12 Ν.4002/2011)”, η οποία μεταβατική περίοδος έχει διάρκεια μέχρι την έκδοση των αδειών τυχερών παιγνίων και στοιχήματος μέσω διαδικτύου. Οι παίκτες μπορούν να παίζουν και να στοιχηματίζουν μόνο σε αυτές τις 24 εταιρείες ακόμα και από καφετέριες, internet-cafe ή από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο.

Επιτρέπεται η διαφήμιση αυτών των εταιρειών; Η διαφήμιση (“εμπορική επικοινωνία”) επιτρέπεται μόνο στον ΟΠΑΠ, στον ΟΔΙΕ και στις 24 εταιρείες. Η διαφήμιση καθώς και η συμμετοχή σε sites τυχερών παιγνίων ή στοιχήματος πλην των 24 εταιρειών, τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος.

Μπορεί ο παίκτης να προσέλθει σε κάποιο internet-cafe και να πραγματοποιήσει “κατάθεση χρημάτων” ή να εισπράξει πίσω χρήματα από τα 24 sites; Το σημείο αυτό θα πρέπει να προσεχθεί πολύ γιατί είναι αυτό που δημιουργεί σύγχυση τόσο στους παίκτες όσο και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Στα internet-cafe απαγορεύεται να πραγματοποιείται οικονομική συναλλαγή για λογαριασμό των sites. Το internet-cafe πληρώνεται μόνο για την χρονοχρέωση του internet, τους καφέδες και τα ποτά. Υπάρχει η δυνατότητα κάποια internet-cafe να πωλούν στους παίκτες προπληρωμένες κάρτες (paysafe, moneysafe, ukash). Επίσης, υπάρχει η περίπτωση κάποια internet-cafe να είναι και χαρακτηρισμένα ως σημεία “μεταφοράς χρημάτων”. Σε αυτήν την περίπτωση ο παίκτης αποστέλλει χρήματα στην εταιρεία που έχει το site και μπορεί να παίξει. Όμως μπορεί να αιτηθεί και να υλοποιήσει και ανάληψη-επιστροφή των χρημάτων από το διαδικτυακό του λογαριασμό στο σημείο “μεταφοράς χρημάτων”.

Πώς μπορούν να παίξουν οι παίκτες στα εν λόγω sites; Η συμμετοχή σε αυτά τα sites γίνεται αποκλειστικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών, δηλαδή μέσω πιστωτικών καρτών, προπληρωμένων καρτών ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εταιριών αυτών.

Επιτρέπεται να υπάρχει εγκατεστημένο λογισμικό τυχερών παιγνίων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Απαγορεύεται από το Ν.4002/2011 να υπάρχει εγκατεστημένο λογισμικό τυχερών παιγνίων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι ποινές που προβλέπονται είναι σε βαθμό κακουργήματος (συνεπάγεται αυτόφωρο) για τους καταστηματάρχες και τους υπευθύνους και σε βαθμό πλημμελήματος για τους παίκτες. Το αν ένα τυχερό παίγνιο είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή ή όχι, διαπιστώνεται με το να αποσυνδεθεί ο υπολογιστής από το internet. Αν το τυχερό παίγνιο συνεχίζει να παίζεται, τότε δεν μιλάμε για τυχερό παίγνιο μέσω του διαδικτύου και επομένως απαγορεύεται.

 

Άρθρο του δικηγόρου Ευστάθιου Π. Κορωνάκη που ασχολείται αποκλειστικά με νομικά θέματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, Internet και τυχερών παιγνίων. www.koronakislaw.gr   

Από το τεύχος 42 (ΜΑΪ-ΙΟΥΝ 2012) του περιοδικού Snack & Coffee