Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Σταύρος Λαμπρινίδης. Αισθάνομαι περήφανος για την ελληνική πρωτιά
Σταύρος Λαμπρινίδης. Αισθάνομαι περήφανος για την ελληνική πρωτιά

Ο αργυρός πρωταθλητής των World ibrik/Cezve και Coffee In Good Spirits Championships 2012, Σταύρος Λαμπρινίδης, εξιστορεί την πορεία του προς την κορυφή, εξηγεί γιατί συνεχίζει να χαμογελά και δηλώνει πως θα επιστρέψει στους διαγωνισμούς για την πρώτη θέση! Τον συναντήσαμε ένα βροχερό πρωινό στο restaurant-bar «Kuzina» στο Θησείο για να συζητήσουμε τις -εντός κι εκτός Ελλάδας- τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της Καφεστίασης. Συνειδητοποιήσαμε πως τίποτα σχεδόν δεν έχει αλλάξει στο χαμογελαστό άνθρωπο που είχαμε αντικρύσει για πρώτη φορά πριν από 4 περίπου χρόνια. Τότε που από την μπάρα του Pasaji ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Κολονία για το 5ο SCAE Wonderful Coffee in Good Spirit Championship.

Τι έχει μεσολαβήσει στο διάστημα αυτό;

Πρώτα απ’όλα μία εσωτερική μεταγραφή από το «Pasaji» στο «Kuzina» (και τα δύο του ομίλου Everest), όπου έχω την ευκαιρία να συνεργάζομαι με εξαίρετους επαγγελματίες και φυσικά τον chef Άρη Τσανακλίδη που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο εν λόγω μαγαζί. Ο ρόλος μου εδώ είναι να συμβάλλω με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μου στην αναβάθμιση των υπηρεσιών bar και της προσφοράς cocktails και ποτών.

Σε διαγωνιστικό επίπεδο, πρέπει να πούμε πως η απανταχού παρουσία σου είναι εντυπωσιακή...

Μετά το ’09, είχα το ’10 μια επιτυχία καταλαμβάνοντας την 3η θέση στο Ibrik/Cezve, ενώ το 2011 επέλεξα να κάνω μια παύση ανασυγκρότησης δυνάμεων με μόνη... στάση το Cup Master του Greek Draught Master της Stella Artois. Έτσι φέτος, φορτωμένος με ιδέες, αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή στους διαγωνισμούς Ibrik/Cezve, Coffee in Good Spirits, Cup Taster του SCAE Hellas, όπως και στον 1ο Διαγωνισμό BeerBartender, τα οποία έλαβαν χώρα στην 7η HORECA. Τα αποτελέσματα για μένα ήταν πάρα πολύ καλά και με γέμισαν αυτοπεποίθηση και κουράγιο για τη συνέχεια: Τρίτη θέση στο Διαγωνισμό BeerBartender, 2 πρωτιές στα ελληνικά πρωταθλήματα Ibrik/Cezve και Coffee in Good Spirits, αργυρό μετάλλιο στο World of Coffee τον περασμένο Ιούνιο στη Βιέννη και το ίδιο και τώρα (σ.σ. τον Νοέμβριο) στην Κορέα.

Η δεύτερη θέση που κατέκτησες, θα αποτελέσει την... πρόκληση για συμμετοχή σε μελλοντικούς διαγωνισμούς;

Η αλήθεια είναι πως ναι, ωστόσο μένει η πικρία ότι έφτασα στην πηγή και δεν κατάφερα να πιω νερό...

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς τόσο επισταμένα με τους διαγωνισμούς;

Καταρχήν είναι μια ωραία στιγμή να συναντηθείς με συναδέλφους, να ανταλλάξεις γνώμες και απόψεις, βλέποντας και ο ένας το πρόγραμμα του άλλου. Οπότε, πιστεύω, ότι μέσα από τους διαγωνισμούς κερδίζουμε πολλά, και την ώρα που διαγωνιζόμαστε αλλά και μετά. Είτε βγούμε πρώτοι, είτε δεύτεροι, παίρνουμε ιδέες και μπορούμε να τις προτείνουμε στον κόσμο, που τις έχει ανάγκη. Γιατί ας μην γελιόμαστε: Έχει ανάγκη ο κόσμος για κάτι καινούριο και ιδίως τώρα που μετρά το κάθε ευρώ, πρέπει να δικαιολογούμε απόλυτα αυτό που του προσφέρουμε και να αποδεικνύουμε ότι όντως αξίζει να το πληρώσει - πάντα θα έπρεπε να ισχύει αυτό, απλώς σήμερα ακόμη περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό επομένως να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια πια, από το κόψεις φρέσκο καφέ, να αρωματίσεις τη μηχανή σου, να έχεις καθαρό νερό και καλή διάθεση.

Τι ιδιαιτερότητες είχε το κάθε ρόφημα που παρουσίασες στους διαγωνισμούς;

Στο Ibrik, προσπάθησα να παρασκευάσω κρύο ελληνικό καφέ, αλλά όχι με πάγο στο shaker γιατί θα αραίωνε το αποτέλεσμα. Επηρεασμένος από το brewing, επέλεξα την AeroPress για φιλτράρισμα όλων των συστατικών από τον καφέ που είχα ψήσει, κρύωσα τον καφέ σε μπεν μαρί με ξηρό πάγο και συμπλήρωσα το ρόφημα με αφρό από γάλα αμυγδάλου. Προσπάθησα να παρασκευάσω ένα ισορροπημένο ρόφημα που καλύπτει τις αισθήσεις του κριτή αλλά και κάθε δυνητικού πελάτη. Στο Coffee in Good Spirits, πάλι, συνδύασα υλικά τα οποία είναι πολύ κοντά στον καφέ, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ισορροπία. Η ιδιαιτερότητα του ροφήματος ήταν στο ποτήρι: έπρεπε οι κριτές να κάνουν κυκλικές κινήσεις για να γίνει καφέ η άσπρη κρέμα και να ολοκληρωθεί η after dinner λογική του καφέ αυτού.

Πώς αισθάνεσαι που τόσο η δική σου προσπάθεια όσο και των υπόλοιπων Ελλήνων πρωταθλητών, ανέδειξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Ελλάδα στην κορυφή των Coffee Νations;

Είμαι περήφανος που συνέβαλα στο αποτέλεσμα αυτό. Και πραγματικά πιστεύω πλέον ακράδαντα ότι θα βάλει το δικό του λιθαράκι ώστε να πάει ο κλάδος μας ακόμη πιο μπροστά στην Ελλάδα! Ο τίτλος του World’s Best Coffee Nation και το 2011 και το 2012 είναι απλά απίστευτος, αν σκεφτεί κανείς πως ήρθε τις δύο δυσκολότερες χρονιές για τη χώρα... Ωστόσο είναι η απόδειξη πως έχει γίνει σκληρή δουλειά και στο παρελθόν και στο παρόν - και ελπίζω πως θα συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον. Όλη αυτή η εξέλιξη θα λειτουργήσει θετικά και για την προσωπική ανέλιξη του καθενός, θα εμπνεύσει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν σοβαρά με το επάγγελμα του barista, όπως και καταξιωμένες επιχειρήσεις της αγοράς του καφέ να συνεχίσουν να ενισχύουν με τις χορηγίες και την πολύτιμη βοήθειά τους την εθνική μας προσπάθεια.    

Συνταγές:

Κρύο signature ibrik

Hot...coffee in good spirits

Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 45 (ΝΟΕ/ΔΕΚ 2012) του περιοδικού Snack and Coffee.