Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
QAHWA
QAHWA

Επισκεφτήκαμε το μικροσκοπικό Qahwa cafe στο Αιγάλεω και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί έχει αναδειχτεί σε έναν από τους πλέον αγαπημένους coffee προορισμούς.

Ένα φρέσκο concept που βασίζεται στον speciality καφέ έκανε το 2012 την εμφάνισή του σε κεντρικό σημείο του Αιγάλεω (στον πεζόδρομο της Μάρκου Μπότσαρη) και μέσα σε λίγο καιρό έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του καφέ με “εφόδιά” του τον ποιοτικό speciality καφέ και ένα εξαιρετικό identity.

Ένα “δύσκολο” όνομα

Το όνομα του cafe προέρχεται από την αραβική λέξη “Qahwa (Κάφφα) που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ “qahwat al-bunn” (δηλαδή “κρασί του κόκκου”) που παραπέμπει στο ότι ο καφές στην Ανατολή χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ. Όπως μας εξηγεί ο νεαρός εμπνευστής του concept και ιδιοκτήτης του Δημήτρης Τζατζανάς, “το σήμα του καταστήματος το σχεδίασε ο Έλληνας γραφίστας Διονύσης Μπάφης -μόνιμος κάτοικος Βερολίνου πλέον- ο οποίος έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διαφημίσεις και logos σε όλη την Ευρώπη. Το εμπνεύστηκε από τη χημική ένωση της καφεΐνης που εναρμονίζεται πλήρως με την όλη μας φιλοσοφία”.

Προσεγμένο design

Μιλώντας με φίλους στην περιοχή, καταλάβαμε πως αναφέρονται όλοι στο cafe ως “το ξύλινο”. Και όχι άδικα, αφού το ξύλο αποδεικνύεται στοιχείο αναφοράς για το μαγαζί, από το επίπεδο του σχεδιασμού μέχρι τα διακοσμητικά στοιχεία. Ο νεαρός ιδιοκτήτης του μας εξηγεί πως “συνεργαστήκαμε με το γραφείο bafis & partners architects, που ανέλαβε και τη διεκπεραίωση του έργου. Η προσέγγιση του χώρου έγινε έτσι, ώστε να υπάρχει επικοινωνία και λειτουργικότητα και εμείς κατόπιν να μπορούμε να παρέχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συνεχή ενημέρωση και άμεση εξυπηρέτηση σε ένα ζεστό χώρο που συνδυάζει την παλιά με τη σύγχρονη φιλοσοφία του καφέ”. Το ξύλο είναι φυσικό υλικό (όπως και το προϊόν του καφέ) ενώ η παλέτα αποκτά άλλη χρήση μέσω της τάσης της επανάχρησης υλικών. “Με αυτό δηλώνουμε την ευαισθησία μας, κάνοντας τον πελάτη να το νιώθει από την πρώτη στιγμή που θα καθίσει να γευτεί τον καφέ του”, συμπληρώνει ο νεαρός ιδιοκτήτης.

Αγάπη για τον καφέ!

Στο Qahwa μπορεί κανείς να δοκιμάσει και να γευτεί φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ από διάφορες χώρες που ψήνεται για λογαριασμό του cafe στην εταιρεία SAMBA CAFE. “Το ίδιο το προϊόν του καφέ αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσής μας για τη δημιουργία ενός χώρου όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει απολαμβάνοντας καλό καφέ. Βασιστήκαμε στη φιλοσοφία του καφέ, στην αγάπη μας γι’ αυτόν, στο τρίτο κύμα καφέ και στην εξέλιξή του από εμάς”, τονίζει ο Δημήτρης. Οι baristas έχουν εκπαιδευτεί και έχουν πιστοποιημένο πτυχίο από τον SCAE, ενώ οι σερβιτόροι δοκιμάζουν και ενημερώνονται καθημερινά για το προϊόν που πρόκειται να παρουσιάσουν ή να προτείνουν στους πελάτες. Μάλιστα, οι baristas θα συμμετάσχουν ενεργά για πρώτη φορά στα πρωταθλήματα του SCAE Hellas το 2015 (Brewer’s και Latte Art) σαν ομάδα Qahwa σε συνεργασία με την εταιρεία SAMBA.

 Hot Points 

Espresso bar: Ο ιδιοκτήτης έχει επιλέξει να φέρει την παρασκευή του καφέ στο... φως, μπροστά στον πελάτη, ώστε να διευκολύνεται η αμφίδρομη επικοινωνία μέσα από απορίες, διαλόγους, αλλά και cupping.

Retail: “Επιλέξαμε να έχουμε και retail κομμάτι στο Qahwa, γιατί πιστεύω πως πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στο κοινό μας να απολαμβάνει τον ποιοτικό καφέ ακόμα και στο σπίτι του”, διευκρινίζει ο Δημήτρης.

Η “αυλή”: Μία αιώρα και ξύλινα τραπέζια στις γειτονικές πρασιές συνθέτουν την pet friendly “αυλή” του Qahwa που γεμίζει από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο όλοι, μικροί και μεγάλοι!

Ροφήματα με υπογραφή

Tο καλοκαίρι θέλει έμπνευση, πρωτοτυπία και απρόσμενους συνδυασμούς με τα πιο απλά και αγνά υλικά! Με αυτή τη λογική ο barista και ιδιοκτήτης του Qahwa, Δημήτρης Τζατζανάς, υποδέχεται τους πελάτες στο μαγαζί του κατά τη θερινή περίοδο. 

Qahwa Irish Coffee

Konga Strawberry Cold Brew

Mocaccino Caramel Frozen

Who is who - Δημήτρης Τζατζανάς

Γεννημένος στις αρχές του Δεκεμβρίου του 1985 στον Πειραιά, ο Δημήτρης Τζατζανάς συμπληρώνει φέτος 8 χρόνια πίσω από την μπάρα, παρασκευάζοντας ροφήματα με καφέ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Barista Basic και είναι κάτοχος του Level 1 του SCAE. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει εργαστεί σε δικές του δουλειές με τελευταίο πετυχημένο εγχείρημα, το Qahwa. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, προετοιμάζεται ήδη για το επόμενο μεγάλο βήμα, δηλαδή να εκπροσωπήσει το μαγαζί του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Brewer’s Cup στη 10η HORECA του 2015!

 Ταυτότητα καταστήματος 

Όνομα: Qahwa

Ίδρυση: 25 Οκτωβρίου του 2012

Χωρητικότητα μαγαζιού: 23 άτομα εσωτερικά, 46 άτομα εξωτερικά

Αριθμός εργαζομένων: 6 άτομα συνολικά

Ιδιοκτησιακό καθεστώς: Δημήτρης Τζατζανάς

Σχεδιαστές/Design: bafis & partners architects

f/b: www.facebook.com/Qahwa

 

Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Φωτό: Δημήτρης Κολιός

Από το τεύχος 54 (Μάιος/Ιούνιος 2014) του περιοδικού Snack & Coffee.