Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Παγκόσμια Πρωταθλήματα Καφέ 2014
Παγκόσμια Πρωταθλήματα Καφέ 2014

Με εντυπωσιακά αποτελέσματα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν τα παγκόσμια πρωταθλήματα για το 2014 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και το Ρίμινι της Ιταλίας! Επόμενο ραντεβού στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου 2015. Όλος ο κόσμος του καφέ έδωσε το «παρών» στις δύο μεγάλες διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Μελβούρνη και Ρίμινι για την ανάδειξη των Παγκόσμιων Πρωταθλητών στους αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Τα πρωταθλήματα στη Μελβούρνη

Από τις 15 έως τις 18 Μαΐου, στα πλαίσια της έκθεσης Melbourne International Coffee Expo (MICE), του μεγαλύτερου event για τον καφέ στην Αυστραλία, πραγματοποιήθηκαν τρία παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο τίτλος του καλύτερου Cup Taster της χρονιάς ανήκει στον Ταϊβανό Pang-Yu Liu. Στον ίδιο διαγωνισμό, συμμετείχε εκ μέρους της χώρας μας και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, που δεν κατάφερε όμως να περάσει στους ημιτελικούς. Στο 10ο World Latte Art Championship, την Ελλάδα εκπροσώπησε ξανά η Τάνια Κονσταντίνοβα, η οποία πέτυχε να καταλάβει τη δέκατη θέση με 387,5 βαθμούς, ανάμεσα σε 31 συμμετέχοντες. Εδώ, τον τίτλο του πρωταθλητή για το 2014 πήρε ο Γερμανός Christian Ullrich. Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας απέκτησε ο διαγωνισμός Coffee In Good Spirits, όπου ο Έλληνας πρωταθλητής Γιώργος Κουστουμπάρδης από το “Tailor Made” αναδείχτηκε στην τρίτη θέση, ανάμεσα σε 15 εθνικούς πρωταθλητές. Στον ίδιο διαγωνισμό, νικητής στέφθηκε ο Αυστραλός Matt Perger.

World of Coffee 2014 στο Ρίμινι

Στο κέντρο Rimini Fiera, από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο event καφέ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το World of Coffee, με την ευθύνη του SCAE, όπου φιλοξενήθηκαν τα παγκόσμια πρωταθλήματα Barista, Brewers Cup, Coffee Roasting και Ibrik/Cezve. Παράλληλα με τους διαγωνισμούς, πραγματοποιήθηκαν workshops, σεμινάρια, αλλά και εκδηλώσεις όπως τα World Roasters Summit, Coffee talent Show, WBX Espresso & Brew bar, SCAE Coffee Photography Competition και SCAE Awards for Excellence, όπου βραβεύτηκε και ο Γιάννης Ταλούμης με το “Lifetime Achievement”. Στο event με τα 4 παγκόσμια πρωταθλήματα και την εμπορική έκθεση με πάνω από 200 συμμετέχοντες, το “παρών” έδωσαν 18.125 επαγγελματίες, με το 57% απ’ αυτούς να προέρχονται από 100 διαφορετικές χώρες! Κορυφαίος barista της χρονιάς αναδείχτηκε ο Ιάπωνας Hidenori Izaki, ενώ την καλύτερη εξάδα συμπλήρωσαν οι baristi Kapo Chiu (Χονγκ Κονγκ), Χρήστος Λουκάκης, Craig Simon (Αυστραλία), Maxwell Colonna-Dashwood (Μεγ. Βρετανία) και William Hernandez (Ελ Σαλβαδόρ). Οι ελληνικές επιτυχίες δεν σταμάτησαν εδώ, αφού ο Σταύρος Λαμπρινίδης σήκωσε το χρυσό μπρίκι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Cezve/Ibrik, ενώ ο Στέφανος Δωματιώτης στέφθηκε πρωταθλητής στο World Brewers Cup, με τους Rubens Gardelli (Ιταλία) και Asli Yaman (Τουρκία) να βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Τέλος, στο Coffee Roasting, πρώτος αναδείχτηκε ο Yu-Chuan Jacky από την Ταϊβάν, δεύτερος ο Moonkyu Jang από τη Νότια Κορέα και τρίτη η Joanna Alm από τη Σουηδία.


 Στις φωτογραφίες:   1. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία “Coffee in Good Spirits”, Matthew Perger από την Αυστραλία.  2. Ο χώρος των διαγωνισμών 3. Ο Χρήστος Λουκάκης, πέτυχε την καλύτερη θέση για Έλληνα επαγγελματία στο WBC. 4. Ο Στέφανος Δωματιώτης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Brewer’s. 5. Ο Σταύρος Λαμπρινίδης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Ibrik/Cezve.

6. Στιγμιότυπο από events στα περίπτερα της έκθεσης 

HIDENORI IZAKI: Ο καλύτερος barista του 2014

Ο Hidenori Izaki, barista της Maruyama Coffee στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, κέρδισε το WBC της φετινής χρονιάς στο Ρίμινι της Ιταλίας, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με αναφορές στην ιαπωνική κουλτούρα. Διαγωνίστηκε με δύο ποικιλίες, red cattura και typica, και οι δύο από την Κόστα Ρίκα, processed από τον Enrique Navarro Jr. του Monte Copey. Για τους espresso επέλεξε ένα honey processed typica και για τους cappuccino ένα natural red caturra. Για τα signature ροφήματα, ένωσε τους δύο καφέδες, τους ενοποίησε με σιρόπι μήλου και νέκταρ ροδάκινου και τους σέρβιρε σε στρογγυλά cocktail glasses πάνω από iceball.

 Στις φωτογραφίες:  1. Ο Pang-Yu Liu από την Ταϊβάν, λίγο πριν την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Cup Tasters 2. Ο Yu-Chuan Jacky από την Ταϊβάν πανηγυρίζει τη νίκη του στο Coffee Roasting 3. O νικητής του Latte Art, Christian Ullrich από τη Γερμανία 4. To Espresso & Brew Bar στο χώρο του WOC 2014

Αναδυόμενη η ασιατική αγορά

Η νίκη του Hidenori Izaki και η ανάδειξή του ως ο καλύτερος barista στον κόσμο για το 2014, αποδεικνύεται σημαντική για πολλούς λόγους. Το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά που ένας Ιάπωνας διαγωνιζόμενος κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο, αλλά και η πρώτη φορά που κερδίζει ένας barista από την Ασία γενικότερα, φέρνει στο προσκήνιο μια αναδυόμενη αγορά καφέ, την ασιατική. Κάτι που ενισχύεται και από την ανάδειξη baristi σε δεύτερες ή και πρώτες θέσεις από Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Νότια Κορέα στους διαγωνισμούς γενικότερα. Απόλυτα λογικό, εάν σκεφτεί κανείς πως κάτι ανάλογο συνέβη κατά τα τελευταία χρόνια στη γαστρονομία με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους οδηγούς Michelin, ενώ έχει αναζωπυρωθεί σε διεθνές επίπεδο το ενδιαφέρον για τις τεχνικές και την κουλτούρα του ιαπωνικού bartending: διεθνείς οδηγοί ανακηρύσσουν κάποια ιαπωνικά cocktail bars ως τα καλύτερα του κόσμου.

Οι Έλληνες νικητές

Ο SCAE Hellas ευχαριστεί  τους χορηγούς της ελληνικής αποστολής

Ο SCAE Hellas ευχαριστεί θερμά τις επιχειρήσεις που στήριξαν την εθνική προσπάθεια στα παγκόσμια πρωταθλήματα καφέ. Ειδικότερα την έκθεση HORECA και τους υπόλοιπους χορηγούς των αποστολών: Cortese Caffe, Nuova Simonelli, TAF, ΔΕΛΤΑ Easy. Ευχαριστείες εκφράζονται και προς τους υποστηρικτές που παρείχαν πρώτες ύλες ή στήριξη σε τεχνικό επίπεδο: MOKKA, Cafe Del Angelo, Rossetti Caffe, El Cafe SA και Coffee Republic.  

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 55 (Ιουλίου/Αυγούστου 2014) του περιοδικού Snack and Coffee.