Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Νιόβη Καλλέργη: Η Ελλάδα είναι κυρίαρχος παίκτης στον καφέ
Νιόβη Καλλέργη: Η Ελλάδα είναι κυρίαρχος παίκτης στον καφέ

Η επαφή της κας Καλλέργη με τον καφέ espresso και τον illy, ξεκίνησε το 1986, ενώ αναζητούσε με το σύζυγό της ένα νέο πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας. Το εγχείρημα τού να φέρουν στην Ελλάδα το brand ήταν δύσκολο, καθώς οι Ιταλοί δεν πίστευαν τότε στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, με υπομονή και επιμονή κατάφεραν όχι μόνο να συμβάλουν καίρια στην ανάπτυξη μιας νέας καταναλωτικής κουλτούρας γύρω από τον καφέ, αλλά και να αναδείξουν τον illy σε ηγέτιδα δύναμη όσον αφορά τον espresso στη χώρα μας.

Πώς θα περιγράφατε με νούμερα τον illy στην Ελλάδα;

Η ΚΑΦΕΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας του illy espresso στην Ελλάδα, αποτελεί και την 1η χώρα σε όγκους εξαγωγών της ILLY CAFFE SPA! Να σημειώσουμε, ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη εξάγονται 3.600 τόνοι καφέ και η Ελλάδα μόνο απορροφά τους... 1.500! Είναι καταφανές νομίζω το πόσο δυναμική και ζωντανή είναι η αγορά καφέ στη χώρα μας. Φέτος μάλιστα γιορτάζουμε την 25ετή ύπαρξή μας, 25 χρόνια ενεργούς παρουσίας με έμπνευση, καινοτομία, αγάπη, αφοσίωση και μεράκι για την ανάπτυξη της κουλτούρας του αυθεντικού ποιοτικού espresso.

 

Πείτε μας λίγα λόγια και για την εταιρεία ΚΑΦΕΑ που αντιπροσωπεύει το brand...

Η ΚΑΦΕΑ Α.Ε. είναι μία αμιγώς ελληνική οικογενειακή εταιρεία, με σημαντικές επενδύσεις στην πορεία των ετών, σε τεχνολογικές υποδομές, κτηριακές εγκαταστάσεις, διεύρυνση δικτύων πώλησης, αλλά και ανάπτυξη σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών. Συγχρόνως επενδύει εξίσου και στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης στο αμιγές περιβάλλον καφεστίασης, με στόχο να αναπτύσσει έγκαιρα όλες εκείνες τις δράσεις οι οποίες προσδίδουν βιωσιμότητα και διεύρυνση στα οικονομικά μεγέθη των πελατών–συνεργατών της.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η αγορά στην Ελλάδα;

Η συνολική αγορά σε όγκους καφέ δεν δείχνει να έχει τάσεις διακύμανσης, ενώ μέσα σε αυτά τα μεγέθη ο espresso αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο σε όλους τους τομείς πρόσβασης. Στον κλάδο ho.re.ca., ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ δυναμικός με επαγγελματίες που ενθαρρύνουν τον υγιή ανταγωνισμό και την έντιμη μεταχείριση του ώριμου καταναλωτικού κοινού.

Πέρα από τις επαγγελματικές λύσεις, ο illy έχει αναπτύξει σοβαρά και το προϊόντικό κομμάτι της λιανικής...

Πράγματι, έχουμε δυναμική είσοδο του espresso στο σπίτι και το γραφείο και εντυπωσιακή ανάπτυξη μεγεθών της οικιακής κατανάλωσης με τα συστήματα espresso σε κάψουλες. Έτσι, η κεντρική ιδέα του μηνύματος μας σήμερα είναι ότι η ανάγκη κατανάλωσης του espresso στον προσωπικό μας χώρο είναι καθημερινή, ως βασικό συστατικό ενέργειας, δράσης, απόλαυσης, ευτυχίας!

Ο επιχειρηματίας της καφεστίασης έχει αντιληφθεί τη σημασία της καλής Α’ ύλης και της εκπαίδευσης;

Ο επιχειρηματίας αναγνωρίζει ότι η άριστη πρώτη ύλη σηματοδοτεί αντίστοιχα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε όλο το φάσμα δράσης του. Βεβαίως όμως έχει αντιληφθεί και την σημασία εκπαίδευσης του προσωπικού του και επιδιώκει να το εξελίσσει συνεχώς, καθώς αυτό αποτελεί βασική παράμετρο για το υψηλό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών που θέλει να προσφέρει. Η εταιρεία μας από την αρχή της ύπαρξής της εκπαιδεύει τους επιχειρηματίες και το προσωπικό τους με σεμινάρια στις εγκαταστάσεις μας, τα οποία από το 2008 διεξάγονται υπό την αιγίδα του Universita del Caffe di Trieste, ενώ οι Quality Baristi της εταιρίας μας επισκέπτονται συνεχώς τους πελάτες μας στην αγορά για να επιθεωρήσουν την ποιότητα παρασκευαστικού των ροφημάτων.

Ποια νέα προϊόντα λανσάρει στην αγορά ο Illy;

Η ΚΑΦΕΑ έχει εισαγάγει στην Ελληνική αγορά τα τελευταία 4 χρόνια το σύστημα ILLY IPERESPRESSO , την πρόταση για ένα άριστα παρασκευασμένο φλιτζάνι espresso & cappuccino στο σπίτι και το γραφείο. Η ιταλική μηχανή FRANCIS FRANCIS σε διάφορα μοντέλα αποκλειστικά για κάψουλες Illy με το μοναδικό απαράμιλλο χαρμάνι Illy, 100% Arabica και το πρόσφατο λανσάρισμα σε 3 MONOARABICA χαρμάνια από ζώνες μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης: ETHIOPIA-BRAZIL-GUATEMALA, έχουν προσελκύσει τους λάτρεις του illy στην κατεύθυνση του ποιοτικού IPERESPRESSO.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο των Ελλήνων baristi;

Είναι αποδεδειγμένα πολύ υψηλό. Χωρίς το πάθος και το μεράκι τους δεν θα ήταν η αγορά καφέ της Ελλάδας κυρίαρχος παίκτης στο διεθνές πάνελ. Όποτε επιστρέφουμε από ταξίδι στο εξωτερικό επαληθεύουμε ότι στην Ελλάδα πίνουμε τον καλύτερο cappuccino latte art.

Μιλήστε μας λίγο για το after sales service που παρέχετε;

Έίναι σίγουρα μια βασική αξία της λειτουργίας μας από την αρχή της σύστασής μας, καθώς είμαστε διαθέσιμοι για τον πελάτη μας 24/7. Αυτό που φέτος επιτύχαμε είναι να εξοπλίσουμε το δυναμικό των πωλήσεών μας και του τεχνικού τμήματος με tablets. Εκεί αποθηκεύεται όλη η εικόνα των πελατών μας, καθώς και όλα τα προβλήματα, τα οποία σε επίσκεψή τους οι άνθρωποί μας διαγιγνώσκουν, έτσι ώστε με την καταγραφή τους να έχουμε ένα πολύ καλό στατιστικό δείγμα, αλλά και να γνωρίζουμε την προϊστορία κάθε πελάτη.

Τι ρόλο παίζει το design και η τέχνη για τον Όμιλο Illy;

Ο illy είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την τέχνη από το 1992. Είναι ο πρώτος που συνδέθηκε με επώνυμους καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, που μάλιστα τα έργα τους κοσμούν σπουδαία μουσεία. Αντίστοιχα και εμείς ως οι πιο μεγάλοι διανομείς της Illy caffe στον κόσμο, την ακολουθούμε κατά πόδας. Κι αυτό φαίνεται και στις παραγωγές που κάνουμε αποκλειστικά για την ελληνική αγορά όποτε παρίσταται η ανάγκη, όπως η συσκευασία των μπισκότων speculoos και τα ποτήρια freddο.

Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι για τον Illy αυτή τη στιγμή;

Να κατακτήσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην οικιακή κατανάλωση και τον τομέα γραφείων ως εκπρόσωπος του ILLY IPERESPRESSO SYSTEM. Επίσης με την κορυφαία στο χώρο των Αυτόματων Πωλητών καφέ espresso ILLY PERLA στοχεύουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους καταναλωτές να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας ρόφημα espresso και τα παράγωγά του.

 Επενδύοντας στο Πανεπιστήμιο του Καφέ 

Από το 2008, το ελληνικό παράρτημα του Università del Caffè είναι μια πραγματικότητα! Το “Università del Caffè della Grecia”, όπως ονομάζεται είναι ένας χώρος, που αποτελεί “ναό” της Τέχνης και της Επιστήμης του espresso. Στόχος των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, είναι να μυήσουν τους επαγγελματίες στο δημοφιλές ρόφημα και στη μυσταγωγία του espresso! Το πανεπιστήμιο στηρίζεται στην κληρονομιά της παράδοσης, τη γνώση και την καινοτομία που διακρίνει τον illy εδώ και 75 χρόνια.

 

Συνέντευξη: Εύα Τούνα

Από το τεύχος 48 (Μάιος/Ιούνιος 2013) του περιοδικού Snack & Coffee.