Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Νίκος Μπαρμπάκης/Ντένις Καλογερίας, το δίδυμο της επιτυχίας
Νίκος Μπαρμπάκης/Ντένις Καλογερίας, το δίδυμο της επιτυχίας

Λίγες εβδομάδες μετά την συγκλονιστική τους εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της IBA στην Πολωνία, συναντήσαμε τους εκπροσώπους της χώρας μας Νίκο Μπαρμπάκη και Ντένις Καλογερία και μας έφτιαξαν -τι άλλο;- cocktails!

Εν μέσω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, τους συναντήσαμε ένα παγωμένο πρωινό στο κέντρο της Αθήνας. Το συμπέρασμα από την κουβέντα μας; Ο Νίκος Μπαρμπάκης και ο Ντένις Καλογερίας έκαναν από νωρίς τα όνειρά τους πραγματικότητα...

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το bartending;

Ν. Μπ.: Από μικρή ηλικία και μεγαλώνοντας στην Κέρκυρα, καταλάβαινα πως υπήρχε μέλλον στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, οπότε και αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον ξενοδοχειακό τομέα. Μου άρεσε αυτό το περιβάλλον γι’ αυτό και από μικρός καταπιάστηκα με το κομμάτι του bar, κυρίως σε επιχειρήσεις στο νησί.

Ντ.Κ.: Όλα ξεκίνησαν από το Λαγανά στη Ζάκυνθο, όπου μεγάλωσα. Εκεί άρχισα να ασχολούμαι με το bartending και κατά κύριο λόγο μέσα στην ξενοδοχειακή επιχείρηση που διατηρούσαν οι γονείς μου για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα δούλευα σε cocktail bars πάνω στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά τα οποία είχαν στην ιδιοκτησία τους συγγενείς μου και έτσι μπήκα στο πνεύμα του flair. Η επαφή μου με πολλούς ξένους που ήδη το γνώριζαν ήταν καταλυτική: ερωτεύτηκα σχεδόν από την πρώτη στιγμή που το είδα, το show των ελεύθερων κινήσεων πίσω από την μπάρα. Αποφάσισα λοιπόν πριν από εφτά χρόνια να ασχοληθώ με αυτό και άρχισα να μαθαίνω μόνος μου και να μιμούμαι κινήσεις άλλων.

Ακολουθήσατε κάποιες σχετικές σπουδές;

Ν. Μπ.: Έχω σπουδάσει ξενοδοχειακά με ειδικότητα «Υπεύθυνος ξενοδοχειακών υπηρεσιών και τροφοδοσίας» στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στην Αθήνα, ενώ παρακολουθώ συνέχεια εκπαιδευτικά σεμινάρια για να μπορώ να εξελίσσομαι κι εγώ παράλληλα με τον κλάδο.

Ντ.Κ.: Δεν ακολούθησα κάποιες σπουδές, παρά μόνο ορισμένα μαθήματα flair στο Λονδίνο. Είμαι αυτοδίδακτος και βασίζομαι στην διαρκή πρακτική και εξάσκηση για τη βελτίωση των κινήσεών μου.

Και πώς εξελίχθηκε η επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Ν. Μπ.: Την αρχή στο bartending την έκανα σε ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κέρκυρα, το Miramare Beach Hotel. Ερχόμενος στην Αθήνα εργάστηκα σε ένα bar-restaurant στην Ηλιούπολη. Ακολούθησε το Electra Palace όπου συνεργάστηκα με τον κ. Μενέλαο Γεωργίου που με ενέταξε στην Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος (ΕΜΕ) και πρόπερσι πήγα στον όμιλο PCZ. Όσον αφορά στους διαγωνισμούς, αποφάσισα να λαμβάνω μέρος ανελλιπώς με στόχο την εξέλιξη. Έτσι συμμετείχα για πρώτη φορά το 2008 όπου έλαβα και την πρώτη μου διάκριση (τρίτη θέση) και τρία χρόνια μετά έλαβα την πρώτη θέση.

Ντ.Κ.: Είχα την ευκαιρία, εκπροσωπώντας τα bars στα οποία δούλευα στη Ζάκυνθο, να λάβω μέρος σε έναν από τους τακτικούς μηνιαίους διαγωνισμούς flair στο Roadhouse (σ.σ. από τα καλύτερα flair bars του κόσμου) στο Λονδίνο. Με είδαν εκεί από μια pub και με προσέγγισαν για να μετατρέψω το μισό μαγαζί σε cocktail bar. Πράγματι έφτιαξα την κάρτα, έμαθα τα παιδιά να κάνουν flair, το δεύτερο μήνα έγινα supervisor, δημιούργησα οκτώ cocktails και πήγε πολύ καλά το μαγαζί. Μετά επέστρεψα στην Ελλάδα αποφασισμένος να κάνω πράξη όλα όσα είχα μάθει. Έτσι το καλοκαίρι του 2011 συμμετείχα σε διαγωνισμούς open flair που κάνουν τα bars στο νησί (βγήκα δύο φορές πρώτος), μετά πήγα ξανά στο Roadhouse όπου βγήκα δέκατος, πήρα μέρος σε διαγωνισμό στο Rock & Rita’s στο καζίνο Circus Circus του Λας Βέγκας όπου κατέλαβα την όγδοη θέση και συνέχισα με συμμετοχές σε διαγωνισμούς σχολών στην Αθήνα. Μέσα σε όλα αυτά, προετοιμάστηκα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όπου κέρδισα την πρώτη θέση!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συμμετοχή σας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα; Θα το ξανατολμούσατε;

Ν. Μπ.: Ήταν μια φοβερή εμπειρία. Για πρώτη φορά είδα από κοντά τέτοιο υψηλό επίπεδο επαγγελματιών αλλά και τόση ομοψυχία για τον «εθνικό» στόχο της πρωτιάς. Η ελληνική αποστολή ήταν εξαιρετική, η ΕΜΕ μας βοήθησε πάρα πολύ και μας έδωσε δύναμη να αποκαλύψουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Με πολύ σκληρή και πολύμηνη προετοιμασία, πιστεύω πως ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες όλων και κατάφερα να βγω δεύτερος σε όλο τον κόσμο στην κατηγορία after dinner. Ίσως να ξανασκεφτόμουν τη συμμετοχή μου σε μερικά χρόνια. Για φέτος πάντως υπάρχει ξεκούραση...

Ντ. Κ.: Ήδη από το στάδιο της προετοιμασίας μπορώ να πω πως η εμπειρία ήταν απίστευτη. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό να διαγωνίζεσαι σε τέτοιο μεγάλο θεσμό όπου δεν υπάρχουν συμφέροντα παρά μόνο η ανάδειξη του καλύτερου. Και το γεγονός πως δουλέψαμε όλοι μαζί για την Ελλάδα, πως βρέθηκα σε πολύ καλή μέρα και πως κατάφερα ανάμεσα σε 60 χώρες να βγω 16ος, πιστεύω πως είναι καταπληκτικό!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ν. Μπ.: Πρώτα απ’όλα να ανταποκριθώ στις αυξημένες απαιτήσεις της θέσης μου στην επιχείρηση όπου ήδη εργάζομαι. Εκτός αυτού, όμως, έχω πάρα πολύ διάθεση για δουλειά και ιδέες και είμαι ανοιχτός σε προτάσεις!

Ντ. Κ.: Να διευρύνω ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της σχολής που έχω δημουργήσει στη Ζάκυνθο για όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν στα μυστικά του bartending και του flair σε επίπεδο basic ή και on stage. Η σχολή αυτή, από την οποία έχουν ήδη περάσει με επιτυχία 22 άτομα, είναι αυτό που αγαπώ. Επίσης, να μπορέσω ως master flair trainer να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του εκπαιδευτή στη Le Chefs ml., αλλά και να δημιουργήσω ένα θεσμό/μια εταιρεία που στο μέλλον θα παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνδυασμό με διακοπές και φυσικά να αποκτήσω ένα cocktail bar!

 

Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 40 (ΙΑΝ-ΦΕΒ 2012) του περιοδικού Snack & Coffee