Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
MoMix
MoMix

Το MoMix είναι ένα cocktail bar που διαφέρει εξ ολοκλήρου από καθετί έχουμε δει μέχρι σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Τόσο ως προς το όνομα που ουσιαστικά δηλώνει την ταυτότητά του (Molecular=μοριακό, Mixology), τον κατάλογό του που σε σχήμα κύβου προ(σ)καλεί τον πελάτη να παίξει με τις πλευρές του, τις κατηγορίες των cocktails, το design του που ακολουθεί ένα βιομηχανικό στιλ με λιτές γραμμές και σημείο αναφοράς την κερκίδα στην αυλή, όσο και ως προς την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. 

Οι άνθρωποι πίσω από το project

Όλο αυτό το concept οφείλει την ύπαρξή του σε δύο νεαρούς ανθρώπους, τους κ.κ. Θοδωρή Κουτσόβουλο και Άρη Χατζηαντωνίου. “Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τον κλάδο μας και θέλουμε να του ανταποδώσουμε το γεγονός ότι στις τάξεις του φιλοξενεί τον αγώνα για τα οράματά μας. Πριν 2 χρόνια περίπου κάλεσα τον Άρη Χαντζηαντωνίου, ώστε να αναλάβει τον κατάλογο για ένα cocktail project που ετοιμαζόμουν να επιχειρήσω. Τον ήξερα λίγο αλλά είχα δει στο πρόσωπό του έναν ανήσυχο άνθρωπο με πολλές παραστάσεις και κουλτούρα. Ήθελα ένα cocktail bar με προσανατολισμό την αρτιότητα. Ο ίδιος επιφυλακτικά μου αποκάλυψε πως είχε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από πειράματα μοριακής που επιχειρούσε εκείνο το διάστημα. Η έκπληξη ήταν μεγάλη και για τους δύο. Εγώ βρήκα τον άνθρωπο να ασχοληθεί με την παραγωγή και την κατάρτιση στο απόλυτο cocktail project παγκοσμίως και ο Άρης έναν άνθρωπο, που πρώτα απ όλα γνώριζε τι ήταν η μοριακή, να διαχειριστεί και να προβάλει το προϊόν. Καταλήξαμε στο πώς θα συγκεντρωθούμε στο (τότε) τρέχον project, ώστε να δώσουμε λίγο χρόνο στα πειράματα αλλά και να “δέσουμε” ως συνεργάτες και μετά να προχωρήσουμε στη δημιουργία του πρώτου μοριακού bar στην Ελλάδα”, συμπληρώνει ο κ. Κουτσόβουλος.

Χώρος & design

Στην αναζήτηση χώρου, προέκυψε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόσκληση στο χώρο στην οδό Κελεού στον Κεραμεικό με την κ. Στέλλα Παπακώστα και τον κ. Σταμάτη Φτούλη. Οι ιδιοκτήτες την αποδέχτηκαν καθώς οι εγκαταστάσεις ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειπε. Το design είναι της κ. Αναστασίας Βανδώρου (Studio Plan B), σε βιομηχανικό ύφος, φιλικό προς το περιβάλλον και δυναμική ατμόσφαιρα. Θυμίζει χημείο, μιας και το MoMix είναι ουσιαστικά ένα εργαστήριο cocktail, με μπάρα από παλλέτες και τζαμαρία για να έχει ο πελάτης οπτική επαφή με κάθε δημιουργία.

Τι είναι το molecular mixology

Ως “μοριακή” ορίζεται η χρήση χημικών ενώσεων για την ανάμειξη και μορφοποίηση των υλικών για την ανάδειξη των γεύσεων και των αρωμάτων. Όπως μας εξηγεί με πολύ γλαφυρό τρόπο ο κ. Κουτσόβουλος “δεν πρόκειται για κάτι τελείως ξένο προς την καθημερινότητά μας. Αν σκεφτούμε πού βλέπουμε τα αποτελέσματά της, θα εκπλαγούμε από την εφαρμογή της σε απλά πράγματα. Για παράδειγμα αν αναμείξουμε τρεις σκόνες με νερό, θα δημιουργηθεί μια όχι και τόσο εύγευστη “λάσπη”, η οποία αν αντιδράσει σε υψηλή θερμοκρασία, θα φουσκώσει -ή όπως λέμε και στο MoMix θα κάνει “παφ..!”-και θα έχουμε το ψωμί που όλοι γευόμστε”. Οπότε, η εισαγωγή της μοριακής γαστρονομίας στο bartending είναι πρακτικά οι τεχνικές που δίνουν στο team πίσω από την μπάρα τη δυνατότητα να αλλάξουν τη μορφή των cocktails π.χ. σε παγωτό, σφαίρα ή... μακαρονάδα. Πώς; Μέσω ζελεδοποίησης, αφροποίησης, σφαιροποίησης και ατμοποίησης, πάντα με κύριο γνώμονα τη γεύση και τα αρώματα.

1. Aπό αριστερά: Οι κ.κ. Άρης Χατζηαντωνίου και Θοδωρής Κουτσόβουλος. 2. Oι παρασκευές όλων των μοριακών cocktails γίνονται live! 3. Τα εντυπωσιακά Α-Bubbles. 4. Λιτό, βιομηχανικό και εμπνευσμένο design.

Τα cocktails

Ο κατάλογος του MoMix είναι τρισδιάστατος και πιο συγκεκριμένα ένας κύβος, όπου κάθε πλευρά φιλοξενεί και μια κατηγορία cocktails. Έτσι, μπορεί κανείς να αναζητήσει τα Molecular Vision που είναι καθαρά συνταγές μοριακής π.χ. Zombie Molecular (το κλασικό cocktail σε μορφή ζελέ), Mafiozo Molecular (cocktail σε μορφή... μακαρονάδας). Στα Molecular Highlights, πάλι, περιλαμβάνονται τα “ζωντανά” cocktails Hugo’s Brunch, Blitz Art, Smurfs in a Bubble κ.ά. Αυτά, όμως, που είναι μοναδικά και κερδίζουν κάθε πελάτη και στη διαδικασία παρασκευής και με την εμφάνισή τους είναι τα A-Bubbles (Alcohol Bubbles). Αφορούν μια κατηγορία με τα signature σφηνάκια να σερβίρονται σε κουτάλι και να “σκάνε” στο στόμα ιντριγκάροντας γευστικούς αδένες και ουρανίσκο. Όσο για τις δυσκολίες ή ευκολίες κατά τη διαδικασία παρασκευής τους, ο κ. Κουτσόβουλος διευκρινίζει πως “μεγάλο εμπόδιο είναι ο χρόνος, αφού μεγάλη προσέλευση κοινού σημαίνει συναγερμός για το MoMix”. Αυτό που διαχωρίζει το MoMix με τα υπόλοιπα μοριακά bars ανά την υφήλιο, είναι το γεγονός οτι η παραγωγή των cocktails γίνεται μπροστά στα μάτια του πελάτη. Και μάλιστα μιλάμε για μαζική παραγωγή, αφού όλα αυτά δημιουργούνται από το 0, για όλους τους πελάτες!

 Hot Points 

Hitech: Η χρήση των νέων τεχνολογιών συνάδει με το καινοτόμο project. Πρώτα απ’ όλα το MoMix έχει συνεχή παρουσία στα social media και δη στο fb. Σε επίπεδο παραγωγής και λειτουργίας του καταστήματος, πάλι, εφαρμόζεται μια -πειραματική προς το παρόν- εξειδικευμένη για cocktail bars εφαρμογή που βασίζεται σε tablets, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να παρουσιαστεί η MoMix.app για ios.

Κερκίδα: Το πρώτο μοριακό bar της Ελλάδας απευθύνεται σε αισιόδοξους ανθρώπους, σε όσους θέλουν να εμπνεύσουν αλλά και να εμπνευστούν. Σε ανθρώπους που διασκεδάζουν σε ένα bar κι επιδιώκουν την ποιότητα, την διαφορετικότητα και την αυθεντικότητα. Και όλα αυτά τα βιώνουν καθισμένοι στην κερκίδα της πίσω αυλής (με αναφορές στην Αγορά και την συνάθροιση) που κέρδισε τις εντυπώσεις πέρσι.

Design: Το MoMix ξεχωρίζει και για τον εξίσου καινοτόμο σχεδιασμό του. Όπως μας εξηγεί και ο κ. Κουτσόβουλος, “το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο, αφού το ξύλο και το βιομηχανικό δάπεδο είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαδικασία παραγωγής πιο ρεαλιστική. Τα φωτιστικά από χαλασμένες λάμπες φθορίου και κάδους πλυντηρίου δεν δίνουν απλά την αίσθηση αλλά αποδεικνύουν πως ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει από το παραμικρό”!

 Οι συνταγές του MoMix: 

Fuzz Cafe

Blitz Art

Nut in Prison

 Ταυτότητα καταστήματος 

Όνομα: MoMix

Eγκαίνια: 23 Νοεμβρίου 2012

Ιδιοκτήτης: Θοδωρής Κουτσόβουλος, Άρης Χατζηαντωνίου

Χωρητικότητα: 130 άτομα στο εσωτερικό, 200 άτομα στην αυλή

Αριθμός εργαζομένων: 13 άτομα

Design: Αναστασία Βανδώρου (Studio Plan B)

Website: www.momix.gr

Facebook: MoMix Bar (Molecular Mixology)

 

Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 50 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Snack and Coffee.