Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Latte, μάθετε να τον φτιάχνετε σωστά!
Latte, μάθετε να τον φτιάχνετε σωστά!

Ο latte, ως λέξη, αποτελεί μια σύντομη περιγραφή του ιταλικού “caffe latte” ή “caffelatte”, και είναι ένα ρόφημα που παραπέμπει στον cappuccino. Δικαιολογημένα, αφού και οι δύο αυτοί καφέδες βασίζονται στον espresso και το γάλα. Όσο, όμως, και αν φαίνεται πως μοιάζουν, διαφέρουν αρκετά ως προς τις ποσότητες των δύο βασικών αυτών συστατικών και τα φλιτζάνια ή τις κούπες όπου σερβίρονται τα ροφήματα.

Ο συνδυασμός καφέ-γάλα, φυσικά, δεν είναι κάτι ξένο για την κουλτούρα του καφέ διεθνώς, αφού υπάρχουν ροφήματα εφάμιλλα του latte σε αρκετές χώρες. Στη Βόρεια Ευρώπη και τις σκαδιναβικές χώρες ο όρος “cafe au lait” χρησιμοποιείται παραδοσιακά για το “πάντρεμα” espresso και γάλακτος που συνήθως σερβίρεται σε μπολ, την ίδια στιγμή ωστόσο στις ΗΠΑ είναι συνώνυμος με το συνδυασμό καφέ φίλτρου με πολύ ζεστό γάλα. Στη Γαλλία, πάλι μιλάμε για τον grand crème, ενώ στη Γερμανία για τον Milchkaffe ή Melange.

Προσέξτε, όμως, γιατί όταν κάποιος πελάτης σάς ζητάει έναν latte, αυτό δεν σημαίνει ότι απλά παίρνετε έναν cappuccino ή έναν φίλτρου και ρίχνετε μέσα γάλα!

Τι προσέχουμε στον latte

Καλό είναι να γνωρίζετε βασικές διαφορές. Ο caffe latte σερβίρεται σε μεγαλύτερο από του cappuccino φλιτζάνι/ κούπα που αγγίζει τα 200 ml προκειμένου να πετύχουμε την ιδανική ισορροπία γάλακτος-espresso. Για να συμβεί αυτό, πρώτα σερβίρουμε το ελαφρώς διογκωμένο στη μηχανή γάλα στην κούπα μας λίγο πάνω από τα 3/4, μετά ετοιμάζουμε τη δόση του espresso και προσθέτουμε τον καφέ σιγά-σιγά μέσα στο γάλα.

Caffe latte vs Latte macchiato

Καλό είναι να ξέρετε πως υπάρχει και ο latte macchiato, ένα ρόφημα που ουσιαστικά σημαίνει “λεκιασμένο γάλα” με το όνομα να φέρει την προέλευσή του από τη μέθοδο παρασκευής του, όπου το γάλα “λεκιάζεται” με την προσθήκη του espresso. Διαφέρει από τον latte ως προς τα εξής: α) περιέχει περισσότερο αφρό από ζεστό γάλα, β) χρησιμοποιείται συνήθως η μισή (ή και λιγότερο) ποσότητα ενός espresso, γ) έχει την εικόνα ενός ροφήματος σε στρώσεις: στο κάτω μέρος υπάρχει το υγρό γάλα, μετά ο καφές και επάνω το αφρόγαλα. Με δυο λόγια δηλαδή σε ένα cafe latte η έμφαση δίνεται περισσότερο στον καφέ, ενώ σε έναν latte macchiato, πιο πολύ στο γάλα.

Γευστικές παραλλαγές

➤ Και φυσικά όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα ροφήματα, έτσι και στην περίπτωση του latte υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές και εκδοχές.

➤ Στην Ασία και τη Νότια Αμερική ο καφές αντικαθίσταται κατά παράδοση με άλλη βάση, όπως για παράδειγμα με διάφορα είδη και ποικιλίες τσαγιού, όπως masala chai, mate ή matcha, δημιουργώντας έτσι το ολοένα και περισσότερο δημοφιλές Chai Tea Latte.

➤ Η όποια αντικατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στον καφέ ή το τσάι, αλλά και το γάλα που δίνει τη θέση του στο γάλα σόγιας.

➤ Στη Νότια Αφρική ευρέως διαδεδομένος είναι ένας... κόκκινος latte που φτιάχνεται με τσάι Rooibos.

➤ Ο latte σερβίρεται και σε κρύα εκδοχή ως iced latte, ακολουθώντας την ίδια λογική και προσθέτοντας παγάκια.

➤ Μπορούν να προστεθούν στον latte και άλλες γεύσεις σε μορφή σιροπιού, όπως βανίλια, σοκολάτα και καραμέλα. Τα ροφήματα που προκύπτουν (Vanilla Latte, Flavored Latte, Iced Caramel Latte, Pumpkin Spice Latte κ.λπ.) έχουν γίνει ήδη διάσημα αφού αποτελούν core menu items γνωστής αμερικανικής αλυσίδας.  

Οι συνταγές που σας προτείνουμε: 

Caffe Latte

Chai Tea Latte

Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 51 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013 του περιοδικού Snack & Coffee.