Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Γιάννης Κόλτσιος. Να πάμε πιο ψηλά το ελληνικό bartending!
Γιάννης Κόλτσιος. Να πάμε πιο ψηλά το ελληνικό bartending!

Ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος της ΕΜΕ, για τη Β. Ελλάδα, κ. Γιάννης Κόλτσιος, εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Ένωσης και “σηκώνει τα μανίκια” για να δουλέψει σκληρά και συλλογικά, όπως εξηγεί και ο ίδιος, με όλα τα μέλη μαζί, για την άνοδο του επαγγέλματος. Ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδας φαίνεται πως έχει στα χέρια του όλα τα “καλά χαρτιά”: εμπειρία, καλή εκπαίδευση, προφίλ χαμηλών τόνων, εργατικότητα, ηρεμία και τις καλύτερες των προθέσεων. Ο λόγος για τον κ. Γιάννη Κόλτσιο, βέβαια, που στο ευχαριστήριο μήνυμά του προς όλους εκείνους του μπάρμεν που τον τίμησαν με τη ψήφο τους, μίλησε για τη θητεία τού νέου προεδρείου ως μια “ομαδική προσπάθεια, σε μια εποχή που όχι απλά κανείς δεν περισσεύει, αλλά είναι όλοι απαραίτητοι. Πρωταρχικός στόχος; Η άνοδος του επαγγέλματος για το κοινό καλό.”

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στο χώρο του bartending;

“Εργάζομαι στο χώρο του bartending εδώ και 30 χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Από τότε και μέχρι σήμερα φυσικά συνεχίζω, αφού η τύχη με ευνόησε έτσι ώστε όλη αυτή την περίοδο να γνωρίσω διάφορους τρόπους εργασίας από Ελλάδα μέχρι και Γερμανία. Είχα δε τη μοναδική ευκαιρία να μαθητεύσω δίπλα σε μετρ του είδους, όπως ο Jurgen Falcke και ο Bernard Stohl”.

Τι είδους εκπαίδευση έχετε κάνει;

“Πέρα από τις βασικές σπουδές μου σε γενικές γνώσεις και την πληθώρα των σεμιναρίων που έχω παρακολουθήσει, είμαι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Βαυαρία της Γερμανίας ή αλλιώς την Bavaria Hotelfachschule στο Altoettingen (Oberbayern) με επαγγελματική πιστοποίηση και ειδικότητα ως Bartender”.

Αυτή τη στιγμή είστε ιδιοκτήτης ή εργάζεστε σε κάποιο μαγαζί;

“Kαταγόμενος από τουριστική περιοχή προσφέρω σήμερα τις υπηρεσίες μου σε πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (μαζική εστίαση και διασκέδαση) είτε ως διευθύνων σύμβουλος είτε ως head bartender”.

Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεστε σε κάποια θέση στο Δ.Σ της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος;

“Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕ, καθώς την προηγούμενη φορά είχα εκλεγεί μέλος του ΔΣ. Θα πρέπει να τονίσω εδώ τη μεγάλη προσπάθεια του απελθόντος ΔΣ για να γίνει το περίγραμμα του επαγγέλματος και να κατατεθεί στο Υπ. Εργασίας για την πιστοποίησή του σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο τέως πρόεδρος κ. Κώστας Στεφανακίδης, του οποίου το έργο συνεχίζουμε, έχει θέσει τις βάσεις για την πορεία του συλλόγου και του κλάδου γενικότερα. Είναι μεγάλη ευθύνη εκ μέρους μου να αναλάβω την προεδρία της ΕΜΕ αλλά με την εμπειρία και την αρωγή όλων των μελών είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε πολλά”.

Πώς αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΜΕ;

“Βασικός μου στόχος δεν ήταν η προεδρία αλλά η εκλογή μου στο Δ.Σ. Βλέπετε αντιπροσωπεύω κατά κάποιον τρόπο και το bartending της επαρχίας μιας και δραστηριοποιούμαι στην Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Στρυμωνικού κόλπου. Στόχος μου είναι η συνεχής πληροφόρηση για τα δρώμενα του επαγγέλματός μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδό μας στο παγκόσμιο bartending. Ήδη έχουμε να επιδείξουμε μεγάλες διεθνείς επιτυχίες σε επίπεδο παγκόσμιων διαγωνισμών και διακαής πόθος μας είναι να διατηρηθούν αυτές οι επιτυχίες. Και αυτό φυσικά θα γίνει μέσα από συλλογική δουλειά και προσπάθεια”.

Τι σκοπεύετε να κάνετε από τη νέα σας θέση, με την καινούργια σας ιδιότητα;

“Αυτό που θα ήθελα είναι να συνεχιστεί το υπάρχον έργο που έχει επιτευχθεί και να γίνει μια προσπάθεια για να γίνει πιο ευέλικτο το πρόγραμμα της ΕΜΕ. Ιδέες επ’ αυτού υπάρχουν πολλές, ειδικά στον εκπαιδευτικό τομέα και στον τομέα της ενημέρωσης των μελών μας. Πιστεύω ότι στις δύσκολες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, πρέπει να προσηλωθούμε στις συνέργιες με φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως η διεθνής έκθεση HORECA, αλλά και στην ανάπτυξη των μελών μας που ολοένα και περισσότερο επιζητούν την εκπαίδευση σε νέες τεχνικές, προϊόντα και δικτύωση. Σε ένα επόμενο στάδιο, φυσικά, επιθυμούμε επίσης να προσεγγίσουμε και το ευρύτερο κοινό -επαγγελματικό και μη- προκειμένου να γίνει γνωστή η δουλειά μας, αλλά και η σημασία της παροχής ποιοτικής υπηρεσίας στο χώρο του bar”.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την ΕΜΕ και την προσέγγιση των νέων επαγγελματιών;

“Η ΕΜΕ ως μη κερδοσκοπικός σύλλογος και ως ο μόνος αναγνωρισμένος από το κράτος, μέσα από συνεχή εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαγωνισμούς που γίνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για την ανάδειξη των κορυφαίων bartenders στη χώρα μας, δίνει συνεχή αγώνα για την αναβάθμιση του επαγγέλματος. Τα μέσα για να το επιτύχουμε είναι τα σεμινάρια και οι συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού, όπως η International Bartenders Association, αλλά και με αναγνωρισμένους συλλόγους από όλον τον κόσμο για συνεχή ενημέρωση για τα νέα δρώμενα στο επάγγελμά μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή μας σε εκθέσεις όπως αυτή της HORECA μάς φέρνουν πιο κοντά στον κλάδο γι’ αυτό και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία αυτή. Τέλος, επιδιώκουμε τη συνεχή επικοινωνία με τους επαγγελματίες και τα μέλη της ΕΜΕ, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά, μα πάνω απ’ όλα με τη φυσική μας παρουσία, η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την παραδοσιακή προσωπική σχέση που έχουμε με bartenders στους χώρους εργασίας τους, γεγονός που το επιδιώκουμε ως τώρα”.

Σκοπεύετε να αναδείξετε και κάποια άλλα θέματα, όπως νέα cocktails και υλικά;

“Η ΕΜΕ ήταν από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με τη δημιουργία νέων cocktails, μέσα από διαγωνισμούς και ειδικά σεμινάρια mixology. Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει πάψει εδώ και 22 χρόνια. Ο κόσμος του bar είναι πλέον τόσο πλούσιος με υλικά, εργαλεία και τεχνικές που είναι καθήκον μας να ενημερώνουμε τα μέλη και τους επαγγελματίες του χώρου για τις τελευταίες εξελίξεις”.

Στα πλαίσια αυτά, τι σκοπεύετε να παρουσιάσετε στην 8η HORECA 2013;

“Φέτος και για πρώτη φορά θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα της ΕΜΕ 6 διαγωνισμοί! Εκτός από τους δύο που θα γίνουν για το Beer Festival (Draught και Speed Opening), διεξάγουμε τον 3ο Πανελλήνιο Non Alcoholic, τον 9ο Flair και τον 18ο διαγωνισμό Classic Cocktail. Επίσης διοργανώνεται και ο 1ος διαγωνισμός HORECA Ελληνικού Cocktail στον οποίο οι διαγωνιζόμενοι θα διαγωνιστούν με αμιγώς ελληνικά προιόντα! Είναι μια καλή πρόκληση για τους Έλληνες bartenders να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους για την ανάδειξη και του ελληνικού cocktail, γιατί πιστεύω ότι αυτός ο τόπος έχει να προσφέρει πολλά και σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, θα έχουμε ως καλεσμένους γνωστούς bartenders από όλον τον κόσμο για να παρουσιάσουν όλες τις εξελίξεις στον χώρο μας. Αναφέρω χαρακτηριστικά τον Laurent Greco, τον Fernando Castellon στο κλασικό cocktail και την ιστορία ποτού, το μεγάλο ανερχόμενο αστέρι του παγκόσμιου flairtending Denny Bakiev, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια που σίγουρα ενδιαφέρουν τον κάθε επαγγελματία”.

Οι συνταγές του Γιάννη Κόλτσιου

•Dark’ n’ Joy

•Spricy Manhattan

Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 46 (ΙΑΝ/ΦΕΒ 2013) του περιοδικού Snack and Coffee.