Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Εξπρές σφραγίσεις: Ασαφής η νέα διαδικασία ελέγχου από τις τοπικές αστυνομικές αρχές
Εξπρές σφραγίσεις: Ασαφής η νέα διαδικασία ελέγχου από τις τοπικές αστυνομικές αρχές

Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία σφράγισης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας συγκεκριμένων παραβάσεων, επιφέρει ο νόμος 4249/2014. Πλέον, η απόφαση σφράγισης δεν εκδίδεται από τον οικείο δήμο, αλλά από το τοπικό αστυνομικό τμήμα. “Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα εκδίδονται σε πολύ πιο σύντομο χρόνο απ’ ό,τι στο παρελθόν, πριν από την εκδίκαση στα αρμόδια δικαστήρια -πταισματοδικεία ή μονομελή πλημμελειοδικεία- των παραβάσεων που ήδη έχουν βεβαιωθεί. Έτσι, οι θιγόμενοι επιχειρηματίες στερούνται τη δυνατότητα να προσκομίσουν ενδεχόμενη αθωωτική απόφαση, η οποία θα απέτρεπε το σφράγισμα του καταστήματος”, εξηγεί ο δικηγόρος Δημήτρης Κορωνάκης.

Για την έκδοση της σχετικής απόφασης από τις τοπικές αστυνομικές αρχές απαιτείται η βεβαίωση τριών παραβάσεων στις οποίες προσμετρώνται η έλλειψη άδειας μουσικών οργάνων, η υπέρβαση ή τροποποίηση των όρων της άδειας μουσικών οργάνων, η ηχορύπανση (υπέρβαση των 80db), η έλλειψη άδειας εργασίας από τους απασχολούμενους στο κατάστημα, καθώς και η υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον Δ. Κορωνάκη που ειδικεύεται στον χειρισμό υποθέσεων αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, “ακόμη και για μία τυπική παράβαση, ένα μαγαζί θα απειλείται με σφράγιση για διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών. Δεν είναι επίσης σαφές εάν κατά την έκδοση της απόφασης σφράγισης του διοικητή, πρέπει να λαμβάνονται υπόψην όλες οι παραβάσεις οι οποίες έχουν περιέλθει σε γνώση του ή για κάθε τρεις παραβάσεις θα εκδίδεται μια ξεχωριστή απόφαση σφράγισης (10ημέρου). Το νέο νομικό πλαίσιο προβλέπει επίσης ποινικές ευθύνες για οποιονδήποτε συλληφθεί να εργάζεται σε κατάστημα που έχει σφραγιστεί. Μάλιστα, η ποινή του δεν μετατρέπεται ούτε αναστέλλεται και η έφεση σε κάθε περίπτωση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο παράλογη είναι η συγκεκριμένη διάταξη εάν αναλογιστούμε πως αν κάποιος αποπειραθεί να διαρρήξει το ίδιο κατάστημα, έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση, να λάβει αναστολή και υπό προϋποθέσεις να πληρώσει την ποινή του!”

Την αμυντική γραμμή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος περιγράφει ο δικηγόρος Δημήτρης Κορωνάκης, managing partner στα γραφεία Κορωνάκης & Συνεργάτες.

Ρεπορτάζ: Νίκος Δελλατόλας

Από το τεύχος 56 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Snack & Coffee.