Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Carlos Lasvignes. Στρατηγικός κόμβος η Ελλάδα για την Ipanema
Carlos Lasvignes. Στρατηγικός κόμβος η Ελλάδα για την Ipanema

Η νέα παραγωγική μονάδα της Ipanema Espresso στην Ελλάδα είναι γεγονός! Συναντήσαμε τον Γενικό Διευθυντή Eυρώπης της εταιρείας, κ. Carlos Lasvignes, στα πλαίσια παρουσίασης της φιλόδοξης αυτής επένδυσης στη χώρα μας και εντυπωσιαστήκαμε από το πνεύμα οργανωτικότητας και το κλίμα down-to-earth αισιοδοξίας που τον διακρίνει.

Πράγματι η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Lasvignes αποδείχτηκε εξαιρετικά διαφωτιστική. Τόσο για τον ίδιο, για το brand Ipanema Espresso και για την ελληνική κρίση, για την νέα τεχνολογικά προηγμένη μονάδα επεξεργασίας πράσινου καφέ που λειτουργεί ήδη στην Αττική, όσο και για την ανάδειξη της χώρας μας σε στρατηγικό κόμβο διάθεσης του καφέ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, που φιλοδοξεί να συμβάλλει τα μέγιστα για την Ελλάδα που πάντα φανταζόμαστε και επιτέλους ήρθε η ώρα να (ξανα) δούμε..

Τι είδους προϊόντα έχει η εταιρεία και ποια διαθέτει στην ελληνική αγορά;

“Το βασικό προϊόν της Ipanema Espresso είναι ο διεθνώς πιστοποιημένος 100% Arabica Ipanema Espresso, που αποτελεί την πρόταση της Φάρμας Ipanema για έναν πραγματικά εξαιρετικό καφέ με κρεμώδες, ισορροπημένο σώμα, χαμηλή οξύτητα, πλούσιο άρωμα και γλυκιά επίγευση πορτοκαλιού και μελιού. Συμπληρώνοντας οκτώ χρόνια παρουσίας στην Ελληνική αγορά και ξεπερνώντας τα 1.200 ενεργά σημεία πώλησης στο δίκτυο Ho.Re.Ca, ο 100% Arabica Ipanema Espresso διατίθεται στις επαγγελματικές συσκευασίες Drum 3kg & 2Kg Decaf, Pods & Pods Decaf και Tin 250gr σε Κόκκο, Αλεσμένο & Decaf”.

Πείτε μας δυο λόγια για τη Φάρμα Ipanema…

“Από το 1969, η Φάρμα Ipanema αποτελεί σημείο αναφοράς στη βιομηχανία του καφέ στη Βραζιλία. Σε υψόμετρο 850 έως 1.350 μέτρων, μία έκταση 5.500 εκταρίων καλλιεργούμενης γης φιλοξενεί τα 12 εκατομμύρια καφεόδεντρα, που κάθε χρόνο παράγουν περισσότερους από 7.000 τόνους καφέ 100% Arabica, ενός καφέ διάσημου για την αδιαμφισβήτητη ανωτερότητα των γευστικών και αρωματικών του χαρακτηριστικών, τη χαμηλή του περιεκτικότητα σε καφεΐνη, τις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες καλλιέργειας και συνακόλουθα, τη σημαντικά υψηλότερη χρηματιστηριακή του τιμή σε σχέση με άλλους τύπους καφέ. Δεν είναι τυχαίο που ο Οργανισμός Rainforest Alliance τον αναγνωρίζει ως τον καλύτερο βραζιλιάνικο και έναν από τους τέσσερις καλύτερους speciality coffees παγκοσμίως”.

Ο κ. Lasvignes με τον κ. Δημήτρη Ξυδώνα (πρώτος από αριστερά) της εταιρείας KAWACOM Hellas και εμπορικούς αντιπροσώπους από Ευρώπη και Βραζιλία.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη σημαντική επένδυσή σας στην Ελλάδα.

“O Όμιλος Ipanema επιλέγει την Ελλάδα ως στρατηγικό κόμβο διάθεσης του 100% Arabica Ipanema Espresso για τις αγορές Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Εγκατεστημένη στη Βιομηχανική Περιοχή Κορωπίου, η νέα παραγωγική μονάδα του Ομίλου θα υποδέχεται στην Ελλάδα τον πράσινο καφέ από τη Βραζιλία και κατόπιν επεξεργασίας, σύμφωνα πάντα με τα υψηλά πρότυπα Ipanema, θα τον διαθέτει τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στο εξωτερικό, με εξαγωγές αρχικά σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία και Τουρκία. Πολύ περιληπτικά, θα μπορούσα να σας πω ότι επιλέξαμε την Ελλάδα για τους ακόλουθους λόγους: Λόγω της εξαιρετικής πορείας του Ipanema Espresso στην Ελληνική αγορά μέσω του δικτύου της Kawacom Hellas, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και τέλος, εξαιτίας των εκτιμήσεών μας για συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής του Ipanema Espresso στην ελληνική αγορά καφέ”.

Θα μας δώσετε μερικά στοιχεία για τα μεγέθη της επένδυσης;

“Σε πρώτο στάδιο, το ύψος του επενδεδυμένων σε εξοπλισμό κεφαλαίων ξεπέρασε τις € 550.000, ενώ στην παραγωγική μονάδα αναμένεται να απασχοληθούν 8-10 εργαζόμενοι. Η δυναμικότητα της μονάδας στην παρούσα φάση ανέρχεται σε 300 kg τελικού προϊόντος ανά ώρα και σε βάθος πενταετίας, οι εξαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν τα € 10,000,000. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις είναι πλήρως αυτοματοποιημένες”.

Δεν σας φόβισε η ελληνική κρίση και τα επακόλουθά της;

“Κάθε κρίση αποτελεί και πρόκληση. Η εμπιστοσύνη μας στην Kawacom Hellas, στον αποκλειστικό αντιπρόσωπο και διανομέα μας στην Ελλάδα, μας καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξους για τις προοπτικές της εν λόγω αγοράς. Πιστεύουμε ότι το αναμενόμενο τέλος της υφεσιακής περιόδου στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την ύπαρξη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, δημιουργούν ενδιαφέρον περιβάλλον για επιχειρηματική δραστηριοποίηση”.

Πού αποσκοπεί τελικά η επένδυση αυτή;

“Με τις τιμές του πράσινου καφέ να αγγίζουν ιστορικό υψηλό, τη ζήτηση καφέ στις αναδυόμενες οικονομίες να αυξάνει διαρκώς και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους να επιδεινώνεται, η ανάδειξη της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου για τη Φάρμα Ipanema έρχεται στην κρισιμότερη, ίσως, στιγμή. Η κομβική θέση της Ελλάδας ως πύλης της Ευρώπης προς την Ανατολή και η αναμενόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την επιτυχημένη μεταφορά του Ipanema Espresso success story και σε νέες αγορές. Εκτός από τη θετική ψήφο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η εγκατάσταση παραγωγικής επένδυσης στη χώρα αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά στην κατεύθυνση συγκράτησης των τιμών με παράλληλη διασφάλιση της απαράμιλλης ποιότητας Ipanema, που εγγυάται η προσήλωση στην αποκλειστική χρήση πιστοποιημένης ποικιλίας καφέ 100% Arabica Ipanema Espresso.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για την εταιρεία σε τοπικό ή/και διεθνές επίπεδο;

“Συνεχίζοντας την αναπτυξιακή δυναμική του Ipanema Espresso, προσδοκούμε ότι η νέα παραγωγική μονάδα θα ενισχύσει την ευελιξία και τη δυνατότητα ακόμη πιο άμεσης ανταπόκρισης στις ανάγκες των συνεργατών μας σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε το brand συνώνυμο του ποιοτικού, πιστοποιημένου και γευστικά εξαιρετικού espresso”.  

Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 45 (ΝΟΕ/ΔΕΚ 2012) του περιοδικού Snack & Coffee.