Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Bartist: ο τολμών νικά!
Bartist: ο τολμών νικά!

Το Bartist αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του μοτίβου που απαντάται σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις και αποτελεί μία από τις πλέον ισχυρές τάσεις της εγχώριας αγοράς: την ανάπτυξη των all day cafe bar σε τοπικό επίπεδο, από νέους και φιλόδοξους επαγγελματίες. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται πως είχαν στο μυαλό τους οι Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, Παναγιώτης Δεμοίρος και Αποστόλης Μπορσοβάνας -φίλοι από παιδιά- οι οποίοι επιχείρησαν να μεταφέρουν σε ένα διαφορετικό πρακτικό επίπεδο όλη την πρότερη εμπειρία τους στους τομείς του bartending και της διαχείρισης χώρων μικρής εστίασης, χωρίς να απομονωθούν όμως τελείως από τους τομείς δραστηριότητάς τους. «Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας και να δημιουργήσουμε έναν δικό μας χώρο στην περιοχή όπου έχουμε μεγαλώσει, στις Αχαρνές. Βασικό στοιχείο διαφοροποίησης, όμως, θα ήταν να λειτουργεί με αυτά τα ποιοτικά κριτήρια που θα θέλαμε εμείς οι ίδιοι να εμφανιστούν για πρώτη φορά στην περιοχή. Κι αυτό θα αφορούσε τόσο το σχεδιασμό του χώρου όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες», εξηγεί ο Παναγιώτης Δεμοίρος. Η φιλοσοφία αυτή εκφράστηκε αρχικά στη σύλληψη ενός concept που θα επικοινωνούσε την εξειδίκευση των δημιουργών του, μέσω ενός ενιαίου identity που θα αντλούσε έμπνευση από τις λέξεις be (είμαι), bar και artist. Η επιθυμία τους πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2013, όταν άνοιξε τις πόρτες του το Bartist με την αρχιτεκτονική σφραγίδα της εταιρείας 9 Nine Design και του Θάνου Τσουνάκα, σ’ έναν πεζόδρομο των Αχαρνών που εξελίσσεται σε στέκι. Από την πρώτη στιγμή, η ιδιοκτησιακή ομάδα του Bartist προσπάθησε να ενισχύσει τον all-day χαρακτήρα του καταστήματος μέσα από τη συνεχή επένδυση τόσο σε καινοτομίες και νέες ιδέες όσο κυρίως στην εξειδίκευση του προσωπικού και σε σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες.

Εξειδίκευση και συνεργασία

«Ο κατάλογός μας θέτει στο επίκεντρο τον επώνυμο ποιοτικό καφέ, τα ροφήματα που φέρουν την υπογραφή μας αλλά και κάθε τάση που είδαμε στο εξωτερικό, ενώ μέσα από ειδικές κάρτες εκφράζεται η εξειδίκευσή μας στην παρασκευή cocktail», τονίζει ο Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος. Οι ιδιοκτήτες εμπιστεύτηκαν την εταιρεία ΑΒΕΚ και την πρόταση της ποικιλίας Galerie του espresso Nadali, που αναδεικνύει την επιλογή από ποικιλίες 100% Arabica, με άρωμα μπαχαρικών, εσπεριδοειδών και λουλουδιών. «Ο espresso σερβίρεται φρεσκοκομμένος, συνοδεία ανθρακούχου νερού, για πιο έντονη απόλαυση και γεμάτη γεύση, ενώ τα signature ροφήματα αποτελούν ένα πεδίο πειραματισμών πάνω σε πρότυπες συνταγές με τη σφραγίδα της Nadali», διευκρινίζει ο head barista Κωνσταντίνος Καμπάκης, ο οποίος μαζί με όλη την ομάδα του Bartist παρακολούθησε τον απαραίτητο κύκλο εκπαίδευσης της ΑΒΕΚ από τον Χρήστο Μανουσίδη. «Έτσι, γνωρίζουμε όλοι πώς να διαχειριζόμαστε τον καφέ και πώς να τον προωθούμε στον πελάτη», συμπληρώνει. Ανάλογο είναι το πνεύμα που διακατέχει την cocktail list, η οποία ανανεώνεται κάθε εξάμηνο από τους έμπειρους σε εταιρείες bar catering και σε bar ιδιοκτήτες με τη συνεργασία bartender όπως ο Παναγιώτης Καναβέτας, αλλά και την πλήρως ενημερωμένη κάρτα ποτών, με πρόσφατες αφίξεις τα ανερχόμενα Japanese whisky.

Στις φωτογραφίες: 1.  Οι ιδιοκτήτες Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, Παναγιώτης Δεμοίρος και Αποστόλης Μπορσοβάνας με το προσωπικό του Bartist. 2. Κωνταντίνος Μπρατσιάκος και Παναγιώτης Δεμοίρος.  3-4. Απόψεις του all day cafe bar. 5. Kωνσταντίνος Καμπάκης 

Καινοτόμες ιδέες

Η αποδοχή του concept από το κοινό ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή, γεγονός που γέμισε αισιοδοξία τους τρεις ιδιοκτήτες για να συνεχίσουν την πορεία τους και να μην σταματήσουν τις επενδύσεις. «Η απαίτηση των πελατών μας να αποζητούν οτιδήποτε καινούργιο έβλεπαν και δοκίμαζαν μέσα στο Bartist, ήταν το στοιχείο που μας έδινε ικανοποίηση πως πράττουμε σωστά», διευκρινίζει ο Αποστόλης Μπορσοβάνας. «Από τις iceballs που συνοδεύουν τα ποτά και τα cocktail, μέχρι το εξ Αυστραλίας cold drip tower για την εκχύλιση κρύου καφέ και το σερβίρισμά του μέσα σε μπουκάλι, μπορεί ο κάθε πελάτης μας να διακρίνει μια συνειδητοποιημένη τόλμη», συμπληρώνουν οι έτεροι ιδιοκτήτες. Τόλμη η οποία αποδείχθηκε νικηφόρα, αφού αποτέλεσε το έναυσμα για ένα ακόμη βήμα: να μεταφέρουν την εμπειρία τους στην  αγορά της Νέας Φιλαδέλφειας μέσα από το ολοκαίνουργιο project τους Old Dog.

 ΤΑ HOT POINTS ΤΟΥ BARTIST 

Ο χώρος: Με καθαρές γραμμές, χωρίς στιλιστικές υπερβολές, αλλά δίνοντας το στίγμα της οικειότητας μέσα από ζεστά χρώματα και μέσα από επιλογή διαχρονικών υλικών, το Bartist ξεχωρίζει γιατί ακολουθεί σε κάθε του βήμα τη λογική της ταυτότητάς του.

Η ομάδα: Η επιλογή των 12 ατόμων που στελεχώνουν το Bartist βασίστηκε στην διάθεσή τους να ενταχθούν σε ένα νέο concept, να εντρυφήσουν σε καθετί καινούργιο παρουσιάζεται στο χώρο του και να το επικοινωνήσουν στους πελάτες με ορθό τρόπο.

Τα events: Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του, οι ιδιοκτήτες του Bartist επιδίωξαν τη διοργάνωση θεματικών events που συνοδεύονταν από ανάλογα cocktails, προκειμένου να δείξουν την στήριξη και αφοσίωσή τους στις απαιτήσεις της τοπικής αγοράς.

Cocktail & Signature Coffees: 

• AROMATIC DARK

• MAROCHINO HAZELNUT

• TIRAMISU MOCHA

• SUMMER FREDDO

Info: Λ. Φιλαδελφείας 4, Αχαρνές, τηλ. 210/2402218

Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 60 (Μάιος/Ιούνιος 2015) του περιοδικού Snack & Coffee.