Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Αθανάσιος Νικόλης. Ο κόσμος αναγνωρίζει τον ποιοτικό καφέ.
Αθανάσιος Νικόλης. Ο κόσμος αναγνωρίζει τον ποιοτικό καφέ.

Ο Αθανάσιος Νικόλης κατέκτησε στη φετινή HORECA την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Barista, μετά την περσινή του 2η θέση και τη συμμετοχή του το 2007 στον διαγωνισμό Latte Art. Με πείσμα, προσωπική δουλειά, αλλά και τη συμπαράσταση συνεργατών και φίλων, έκανε μία αξιοσημείωτη πορεία τα τελευταία χρόνια με στόχο την ανάδειξη του ποιοτικού καφέ.

Πες μας λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον καφέ...

Ξεκίνησα πολύ νέος σε ηλικία 16 ετών και συνέχισα να εργάζομαι σε διάφορα επαρχιακά καφέ, παράλληλα με τις σπουδές μου στις Τουριστικές Επιστήμες. Σιγά, σιγά, άρχιζα να συνηθίζω μέσα στα μαγαζιά και μου άρεσε πολύ η διαδραστικότητα με τους καταναλωτές. Όταν πρωτοέπιασα δουλειά στο Evergreen και είδα να καβουρδίζεται καφές ήταν σταθμός στη ζωή μου γιατί εκεί κατάλαβα ότι είχα ακόμα πολλά να μάθω! Εργοδότης και εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Μενέλαος Κουλούρης στον οποίο μπορώ να πω ότι χρωστάω όλο το πάθος μου για τον καφέ. Είχα συναδέλφους οι οποίοι μιλούσαν για το Speciality Coffee και με μύησαν στις τεχνικές του όπως ο Αντώνης Γεωργακόπουλος ως Roaster τότε και ο Παναγιώτης Ξυλάς ως Head barista, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που με εκπαίδευσε και με παρότρυνε συνέχεια να ψάχνω μόνος μου πιο μεθοδικά για το καλύτερο. Σιγά-σιγά άρχισα να εκπαιδεύω άλλους νεότερους στο χώρο, πράγμα που μου έδινε και συνεχίζει να μου δίνει απέραντη ευχαρίστηση.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από μια διοργάνωση όπως το World Barista Championship;

Παρακολουθώ τα ελληνικά αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα από το 2006. Σε διαγωνισμούς έχω συμμετάσχει 3 φορές. Η πρώτη το 2007 που θέλησα να νιώσω την εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα και την πίεση και να δω καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο προσπαθώντας να «κλέψω» λιγάκι από τις γνώσεις τους στο Διαγωνισμό Latte Art. Η δεύτερη το 2012 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Barista όπου κατέλαβα τη 2η θέση και η τρίτη φέτος στον ίδιο διαγωνισμό που κατέλαβα την 1η θέση στην Ελλάδα. Η πιο κοντινή μου επαφή με παγκόσμια πρωταθλήματα ήταν την περασμένη χρονιά στην Βιέννη. Εκεί γνώρισα πολλούς πρωταθλητές άλλων χωρών για τους οποίους είχα ακούσει πολλά αλλά δεν είχα μέχρι τότε την ευκαιρία να τους γνωρίσω προσωπικά. Μοιράστηκα μαζί τους εμπειρίες και αυτό μου έδωσε μεγάλη δύναμη και γνώση για να καταφέρω να γίνω πρωταθλητής Ελλάδας φέτος.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη φετινή HORECA;

Η αλήθεια είναι ότι λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών εντυπωσιάστηκα όταν αντιλήφθηκα τη μεγάλη συμμετοχή της αγοράς, τόσο των εταιρειών όσο και των επισκεπτών. Το γεγονός ότι η HORECA είναι πλέον η μοναδική έκθεση στο χώρο καθώς και το ότι πλαισιώνεται από μία πληθώρα εκδηλώσεων σε διαφορετικούς τομείς έχει ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως μία από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις στην Ελλάδα. Η διοργάνωση ήταν άψογη αν και θα αισθανόμουν καλύτερα αν υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στους διαγωνισμούς του καφέ. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω το SCAE Hellas σαν διοργανωτή των διαγωνισμών και θα ήθελα να καλέσω τους νεότερους baristas της χώρας να γίνουν μέλη αυτού του οργανισμού, μιας και μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την αγορά ώστε όλοι να έχουν δικαίωμα στον Ποιοτικό Καφέ.

Ανήκεις σε μία γενιά επαγγελματιών που κατάφεραν με επιμονή να φέρουν για 2η χρονιά τον τίτλο του Best Coffee Nation στη χώρα μας. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Χαίρομαι που υπήρξαν άνθρωποι που κατάφεραν να οραματιστούν μια νέα οπτική και να εμπνεύσουν ένα σύνολο επαγγελματιών να αντιληφθούν διαφορετικά τον καφέ. Απλά σκεφτείτε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στους παγκόσμιους διαγωνισμούς από τη 2η χρονιά της διοργάνωσής τους και από τότε δεν έχουμε απουσιάσει ποτέ. Το ελληνικό chapter κατάφερε να αποτελέσει ένα από τα πρώτα εθνικά με πολλά μέλη, νέους διαγωνισμούς, παγκόσμια events και κατάκτηση παγκόσμιων τίτλων όταν ακόμα ο SCAE δεν είχε ιδρυθεί σαν παγκόσμια οργάνωση που να οριοθετείται από νομικά και θεσμικά πλαίσια. Πιστεύω ότι η χώρα μας έχει κάνει τεράστια βήματα μέχρι τώρα χάρη στην προσπάθεια τόσων ανθρώπων. Είμαι πολύ τυχερός που βρέθηκα σε αυτή τη δημιουργική στιγμή της αγοράς του καφέ και μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρω κι εγώ εκφράζοντας την αγάπη μου για το προϊόν αυτό και θα συνεχίσω να το κάνω με κάθε δυνατό τρόπο.

Μίλησέ μας λίγο για τη συνεργασία σου με το Tailor Made...

Αλλάζοντας πολλούς σταθμούς στην πορεία, βρέθηκαν για δεύτερη φορά στη ζωή μου δύο άνθρωποι που με αγκάλιασαν εντάσσοντάς με πια στη μεγάλη οικογένεια του καφέ που είχαν δημιουργήσει, έχοντας ένα συγκεκριμένο όραμα και καθιστώντας και εμένα κομμάτι του. Ο λόγος για τη Μοίρα Γεραντωνάκη και τον Τάσο Δεληχρήστο. Και αφού αναφέρομαι σε συνεργάτες – φίλους – θέλω να μιλήσω για δύο παιδιά που θα εκπροσωπήσουν όπως κι εγώ τη χώρα μας σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και έχω τη χαρά να εργάζομαι μαζί τους. Ένας άξιος άνθρωπος και barista είναι ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος που κέρδισε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Coffee in good spirits και θα ταξιδέψει στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούνιο με όλα τα φόντα να διεκδικήσει το Παγκόσμιο Πρωταθλημα. Συνεχίζοντας, o Αλέξανδρος Φούκης θα ταξιδέψει μαζί μου στην Αυστραλία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Brewers Cup. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που θαυμάζω όλο και πιο πολύ καθημερινά για το πάθος, την υπομονή, αλλά και τη σκληρή του δουλειά.

Πώς νιώθεις για τη νίκη σου;

Χαρά, περηφάνια και ευγνωμοσύνη για όλους όσοι με βοήθησαν. Θα έχω την την τιμή να εκπροσωπήσω την χώρα μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista (World Barista Championship WBC) το Μάιο, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η καταξίωσή μου στον χώρο, χάρη σ’ αυτόν τον τίτλο και οι προοπτικές εξέλιξής μου στον κόσμο του καφέ, μού δίνουν κουράγιο και θέληση να φανώ αντάξιος των προσδοκιών των συνεργατών και των γύρω μου.

Ποιο είναι το πιο συναρπαστικό κομμάτι στη δουλειά σου;

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη δουλειά είναι εξ’ ολοκλήρου συναρπαστική σε κάθε της λεπτομέρεια. Κάθε μέρα μου δίνει κάτι νέο. Να μην ξεχνάμε ότι ο καφές είναι γεωργικό προϊόν. Οι αγρότες μοχθούν για να τον καλλιεργήσουν και να τον συλλέξουν. Θα περάσει από ακόμα περισσότερα χέρια στα στάδια της επεξεργασίας του ώσπου να αποθηκευτεί και τελικά να ταξιδέψει προς τον άνθρωπο που θα τον καβουρδίσει. Tέλος φτάνει και σε μένα που πρέπει να βγάλω στο φλιτζάνι ένα αποτέλεσμα άξιο της προσπάθειας όλων αυτών των ανθρώπων που συνέβαλαν ώστε να μπορεί ο καθένας μας να απολαύσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Quick Id

•Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άρτα

•Σπούδασε Τουριστικές Επιστήμες

•Εργάζεται από το 2011 στο Tailor Made «micro Roastery & cocktail Bar»  

 Οι συνταγές του: 

Irish Coffee

Cold Brew

Flat White Freddo

Συνέντευξη: Εύα Αντωνοπούλου

Από το τεύχος 47 (Μάρτιος/Απρίλιος 2013) του περιοδικού Snack & Coffee.