Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
ΑΡΑΧΩΒΑ, το διαμαντι στο στέμμα του Ελληνικού St. Moritz
ΑΡΑΧΩΒΑ, το διαμαντι στο στέμμα του Ελληνικού St. Moritz

Ευνοημένη από τη γεωγραφική της θέση, η πλούσια "νύφη του Παρνασσού" διατηρεί εδώ και δεκαετίες την προνομιακή της θέση ως κατεξοχήν χειμερινός τουριστικός προορισμός, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας στους πολυάριθμους επισκέπτες της.  

Αποστολή: Ίρις Χαριλάου Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολιός

 

Σκαρφαλωμένη στη ράχη του Παρνασσού σε υψόμετρο 960 μέτρων, η ορεινή κωμόπολη του νομού Βοιωτίας, θεωρείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες το πλέον κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του εγχώριου και του ξένου τουρισμού. Η ιστορία της Αράχωβας, ωστόσο, απλώνεται στο βάθος των αιώνων, καθώς ο παραδοσιακός οικισμός με τα πετρόκτιστα σπίτια και τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, στέκει στο πέρασμα που συνέδεε από την αρχαιότητα του Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με την Βοιωτία. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνδέουν την Αράχωβα µε την οµηρική πόλη Ανεµώρεια, ενώ την περιήγησή του από το Κωρύκειο Άντρο -το αρχαίο σπήλαιο στη νοτιοδυτική πλευρά του Παρνασσού- έως τους Δελφούς περιγράφει και ο περιηγητής Παυσανίας. «Αν με ρωτάτε πότε ξεκίνησε ο τουρισμός στην Αράχωβα, θα σας απαντήσω πριν από το 500 π.Χ, καθώς εδώ ήταν το ανατολικό πέρασμα προς το Μαντείο των Δελφών», τονίζει χαμογελώντας ο Σπύρος Κομνάς, με μεγάλη οικογενειακή παράδοση στο εμπόριο, την εστίαση αλλά και τον χώρο των τροφίμων, ως ιδρυτής της βιοτεχνίας αναψυκτικών Παρνασσός που μεσουράνησε στην περιοχή τη δεκαετία του '60. 


Ανεβαίνοντας στην κορυφή

Η μεταβολή του αγροτικού χαρακτήρα που είχε ο τόπος σε αμιγώς τουριστικό προορισμό, διαμορφώθηκε σταδιακά από τη δεκαετία του '70 με έναυσμα την ίδρυση του εργοστασίου αλουμινίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας το 1963, από την γαλλική εταιρεία Πεσινέ (Pechiney). «Προκειμένου να ψυχαγωγούνται τα στελέχη της γαλλικής εταιρείας το διάστημα της κατασκευής της μονάδας, δημιουργήθηκε στην τοποθεσία της Φτερόλακας ένα μικρό χιονοδρομικό lift, το οποίο αποτέλεσε τον πρόδρομο για την αξιοποίηση της περιοχής και την κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού το 1978», εξιστορείται ο 55χρονος επιχειρηματίας. Το 1985 ξεκίνησε η επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου σε όλο το βουνό, γεγονός που οδήγησε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, και συνεπακόλουθα την άνοδο των τιμών της γης. Ο εισερχόμενος τουρισμός παρουσίασε μεγάλη άνθηση, γεγονός που έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανοικοδόμηση κατοικιών, τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεων εστίασης και εμπορικών καταστημάτων. Στεγαζόμενο σε ένα κτίριο του 1907 πάνω στην κεντρική πλατεία Λάκκα, το κατάστημα Σ. Κομνάς μεταπήδησε από τον εμπορικό χαρακτήρα που διατηρούσε από το 1977, εγκαινιάζοντας τη νέα του μορφή ως κατάστημα καφεστίασης το 2008. Καθημερινά, υποδέχεται στην άνετη σάλα του τόσο τους ντόπιους όσο και τους ξένους επισκέπτες, προσφέροντας εύγευστα πρωινά φτιαγμένα με παραδοσιακά προϊόντα, μεγάλη ποικιλία σε σάντουιτς και κρύα σνακ, ελαφριά πιάτα, αλλά και ροφήματα με βότανα της περιοχής, καθώς επίσης τοπικό κρασί και τσίπουρο από τους αμπελώνες Παρνασσού. Όσον αφορά την επιλογή του καφέ, όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης, «από την έναρξη της ενασχόλησής μας με την καφεστίαση, επιλέξαμε να συνεργαστούμε με την εταιρεία Coffee Republic, προσφέροντας τo εκλεκτό espresso blend Estrella del Caribe 100% arabica, φτάνοντας τα 700 κιλά σε κατανάλωση το χρόνο».

1. To Bonjour στην πλατεία Λάκκα, μύησε το κοινό της Αράχωβας στον ιταλικό espresso.

2. Ο ιδιοκτήτης του Bonjour, Νίκος Κοροδήμος.

 

H γνωριμία με τον espresso

Με την άνοδο της τουριστικής κίνησης και την αύξηση της προσέλευσης των επισκεπτών από την αθηναϊκή πρωτεύουσα, άρχισε να αλλάζει και το προφίλ των μαγαζιών της εστίασης, με τα παραδοσιακά καφενεία να αποδυναμώνονται και να συρρικνώνονται σε αριθμό, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους τα πιο μοντέρνα για την εποχή cafe – bar. «Τη δεκαετία του '80 η Αράχωβα ήταν γνωστή για τα μπαράκια της, τα οποία βρίσκονταν διάσπαρτα σε όλο το χωριό. Εκείνη την περίοδο και συγκεκριμένα το 1987, άνοιξε το Bonjour, το οποίο έφερε ουσιαστικά την κουλτούρα του espresso στην περιοχή», αναφέρει ο Νίκος Κοροδήμος, ο οποίος εργαζόταν στο κατάστημα από το 1993 κι ανέλαβε ολοκληρωτικά τη διαχείρισή του το 2001. «Mέχρι τότε οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν στα παραδοσιακά καφενεία, πίνοντας ελληνικό καφέ. Το Bonjour ήταν πρωτοπόρο για την εποχή του, μαθαίνοντας ουσιαστικά στους ντόπιους τον espresso και τον capuccino, ενώ εισήγαγε την κουλτούρα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, με το croissant να αποτελεί το hilight του μαγαζιού. Από το 1996 και για μια δεκατία έγινε μια στροφή στη διασκέδαση, καθώς μεταφέρθηκε από την Αθήνα η μόδα των νυχτερινών κλαμπ, με αποτέλεσμα να ανοίξουν αντίστοιχα μαγαζιά σε διάφορα σημεία της πόλης, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των ντόπιων και των τουριστών. Από το 2006 κι έπειτα ωστόσο καταλάγιασε κι αυτή η μόδα, όπου ακολουθώντας και πάλι τα αθηναϊκά πρότυπα, πλέον οι επιχειρήσεις καφεστίασης έχουν έναν all day χαρακτήρα, προσφέροντας καφέ και φαγητό. Το Bonjour διατήρησε μέσα στα χρόνια τη ευρωπαϊκή φιλοσοφία του, η οποία ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα, προσφέροντας αυθεντικό ιταλικό espresso Portioli με το ξεχωριστό χαρμάνι Il Top, χειροποίητα γλυκά και κρύα σάντουιτς με φρέσκο ζυμωτό ψωμί», καταλήγει ο 39χρονος ιδιοκτήτης.


1. O Στέφανος Πατραντής και ο Τάσος Λιοσάτος από το Ε Bar Restaurant.  

2. To Sehre, στην πλατεία Λάκκα, παρουσίασε το ανανεωμένο του πρόσωπο τον Ιούλιο, από την αρχιτεκτονική ομάδα της Ninedesign.  

3. Ο Σπύρος Κομνάς, ιδιοκτήτης του ομώνυμου cafe και με μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αράχωβα.

 

Η εδραίωση της πλατείας Λάκκα

Η απομάκρυνση του δημοτικού πάρκινγκ από την πλατεία Λάκκα το 2007, έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξή της ως καφεκεντρικό σημείο, αριθμώντας σήμερα επτά καταστήματα. Από το 2006, εκεί βρίσκεται το Sehre, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κατοίκων, ωστόσο είναι πολύ δημοφιλές στους επισκέπτες και ιδίως των ενασχολούμενων με τα χειμερινά σπορ, καθώς οι ιδιοκτήτες Θύμιος και Αυγέρης Σεχρεμέλης, έχουν τα εύσημα ως πρώην πρωταθλητές του σκι. «Η Αράχωβα είναι ένα τόπος που απευθύνεται στην Ελλάδα κι επί το πλείστον στην Αθήνα. Έχοντας χτίσει μέσα στα χρόνια γερές βάσεις με την υποστήριξη των ντόπιων, θέλαμε να προσφέρουμε ένα ζεστό και φιλικό κάλεσμα για τους επισκέπτες. Με την πρόσφατη αναδιαμόρφωση του χώρου από το αρχιτεκτονικό γραφείο NineDesign, δώσαμε σάρκα και οστά στο όραμά μας, δημιουργώντας ένα φιλόξενο “σαλέ” με ποιοτικά προϊόντα και προσιτές τιμές. Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε να προσφέρουμε τον espresso της Segafredo Zanetti, κλείνοντας φέτος 10 χρόνια συνεργασίας, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση έχει και το brunch μας που συνδυάζει την παράδοση με τις νέες τάσεις, προσφέροντας χειροποίητες πίτες, αλλά και αμερικάνικα pancakes», τονίζουν οι δύο ιδιοκτήτες. 

Η κατανάλωση του καφέ ακολούθησε τα αθηναϊκά πρότυπα, με την άνοδο του espresso να ξεκινάει τη δεκαετία του '80, φτάνοντας σήμερα στο απόγειό της

 


1. Οι ιδιοκτήτες του Sehre, Θύμιος και Αυγέρης Σεχρεμελής. 

2. H Αθηνά Μπόμπολη, ιδιοκτήτρια του O Tea Pineis.

3. Όμορφες γωνιές στο εσωτερικό του Σ. Κομνάς cafe στην πλατεία Λάκκα.


Ο καθοριστικός ρόλος του καιρού 

«Οι καιρικές συνθήκες κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση των μαγαζιών, καθώς είναι σημαντικό να είναι ανοιχτό το χιονοδρομικό κέντρο», επισημαίνει ο Γιώργος Σύρος, ο οποίος με τον συνέταιρό του Αναστάσιο Ράπτη, διαχειρίζονται το Jay Oh επί της πλατείας Λάκκα από το άνοιγμα του το 2006 ως Αρίων, προσφέροντας ένα πλήρες μενού και δύο ξεχωριστά espresso blend της Buondi. «Η τουριστική σεζόν στην Αράχωβα ορίζεται παραδοσιακά ανάμεσα στις δύο μεγάλες ονομαστικές εορτές Αγ. Δημητρίου και Αγ. Γεωργίου. Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο, δεχόμαστε καθημερινά σχολικές εκδρομές που λειτουργούν ενισχυτικά στο τζίρο μας, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες το προφίλ των επισκεπτών αλλάζει, καθώς η Αράχωβα αποτελεί πέρασμα για τον μεγάλο όγκο των ξένων τουριστών που κατευθύνονται προς τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών», επεξηγεί ο 40χρονος ιδιοκτήτης. Συμβάλλοντας στην αύξηση της τουριστικής προσέλευσης με το διάσημο όνομά του, το E Bar Restaurant επί της οδού Δελφών, συνεχίζει τη μακρόχρονη πορεία του στην αγορά της Αράχωβας, ως πάλαι ποτέ Εμπορικό. Εκσυγχρονίζοντας το προφίλ του, το 2010 έκανε μια μεγάλη ανακαίνιση υπό την καθοδήγηση των ιδιοκτητών του Νίκου και Θανάση Μαντά. Ξεκινώντας από τις 10 το πρωί, προσφέρει τον ιταλικό espresso Portioli, ενώ ο chef Χαράλαμπος Τσότρας έχει την επιμέλεια της κουζίνας του εστιατορίου, δημιουργώντας εύγευστα πιάτα υψηλών αξιώσεων. «Το Ε είναι ιστορικό σημείο για το χωριό, καθώς διατηρεί τη φήμη του από παλιά, όπου αποτελούσε προορισμό για τους αθηναίους επισκέπτες, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί στέκι των ανθρώπων του πολιτικού και καλλιτεχνικού στερεώματος, παρέχοντας αναβαθμισμένα προϊόντα και υπηρεσίες σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον», σημειώνουν οι υπεύθυνοι του καταστήματος, Τάσος Λιοσάτος και Στέφανος Πατραντής. 

Η τουριστική σύνδεση με τους Δελφούς αποτελεί ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες


1. Οι ιδιοκτήτης του Bello Panini Bar, Σωτήρης Φασούλης. 

2. Το εσωτερικό του bar-restaurant Le Sapin.

3. Ο ιδιοκτήτης του Jay Oh, Γιώργος Σύρος.


Η σύνδεση με τους Δελφούς

«Η απόσταση που χωρίζει την Αράχωβα από τους Δελφούς είναι μόλις 12χλμ, ωστόσο θα μπορούσαν να γίνουν πιο επικεντρωμένες κινήσεις για να ευνοηθεί από τον εισερχόμενο τουρισμό και η πόλη μας, η οποία ως παραδοσιακός οικισμός διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά της», επισημαίνει ο Χαράλαμπος Σύρος, ιδιοκτήτης του νεοσύστατου Room cafe bar επί της Δελφών, με πολύχρονη εμπειρία στην καφεστίαση. «Ακολουθώντας τις οικονομικές αναταραχές της χώρας, η Αράχωβα έζησε το κύμα της κρίσης τη διετία 2013-2014, βιώνοντας πτώση στον τουρισμό της, ωστόσο τα μηνύματα της αγοράς είναι αισιόδοξα, καθώς άρχισαν πάλι να πληθαίνουν τα εμπορικά καταστήματα και τα μαγαζιά εστίασης. Εμείς, συνεχίζοντας την καλή συνεργασία που διατηρούμε εδώ και χρόνια με την εταιρεια Tusso, προσφέρουμε εξαιρετικά χαρμάνια ελληνικού κι espresso, μεγάλη γκάμα σε ζεστά και κρύα ροφήματα, καθώς και σάντουιτς και χειροποίητα γλυκά, ενώ το βράδυ τον πρώτο λόγο έχουν τα cocktails. Προσφέροντας ένα καλό επισιτιστικό προϊόν τόσο στους καθημερινούς ντόπιους πελάτες, αλλά και στους περαστικούς ξένους επισκέπτες, η επιτυχία δεν μπορεί παρά να είναι δεδομένη», τονίζει ο 39χρονος επιχειρηματίας. 


Ανθίζοντας μέσα στην κρίση

Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την Αράχωβα, καθώς η εξάρτησή της από τον εγχώριο τουρισμό είναι καταλυτική. Ωστόσο, καινούριες προτάσεις ξεπήδησαν από νέους επιχειρηματίες που θέλησαν δώσουν το δικό τους στίγμα στην αγορά. Το 2012, ο Χρήστος και η Αθηνά Μπόμπολη, άνοιξαν το κατάστημα λιανικής και χονδρικής πώλησης τροφίμων, O Tea Pineis. Δύο χρόνια αργότερα, το κατάστημα μεταφέρθηκε σε πιο κεντρικό σημείο επί της Δελφών, εγκαινιάζοντας  το roof garden και συνδυάζοντας την πώληση με την εστίαση. «Η ιδέα μας ήταν να λειτουργούν αλληλένδετα οι δύο δραστηριότητες, δίνοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να απολαύσουν τα προϊόντα στο καθιστικό ή να τα αγοράσουν για οικιακή κατανάλωση. Σε συνεργασία με την Samba Coffee Roasters, προσφέρουμε ξεχωριστά χαρμάνια ελληνικού, espresso και φίλτρου, τα οποία κόβονται στο καφεκοπτείο του μαγαζιού. Παράλληλα, διαθέτουμε μεγάλη γκάμα σε τσάι και ροφήματα, ενώ στο υπόγειο βρίσκεται το κελάρι, φιλοξενώντας περισσότερες απο 100 ετικέτες κρασιών. Τα μηνύματα πλέον είναι θετικά, με τις πωλήσεις να κινούνται ανοδικά», επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες. Ανάπτυξη παρουσιάζει και η πλατεία Παπαϊωάννου, στην οποία παλαιότερα εδράζονταν τα παραδοσιακά καφενεία και άρχισε ξανά να ανακάμπτει με την εμφάνιση νέων καταστημάτων, όπως το Le Sapin το 2013. «Παρουσιάσαμε μια φρέσκια πρόταση στην Αράχωβα, με ιδιαίτερα πιάτα από την γαλλική βουνίσια κουζίνα τα οποία επιμελείται ο chef Θωμάς Μάτσας», αναφέρει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Μπουρνάζος, ο οποίος συνεργάστηκε για το εν λόγω εγχείρημα με τον Χάρη Σπύρου. Το Le Sapin συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών από το πρωί σερβίροντας τον γλυκόπιοτο espresso Cento της Dimello, ενώ την κάρτα του μενού συμπληρώνει η οινική λίστα με +100 ετικέτες από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα.


1.  Το O Tea Pineis επί της κεντρικής οδού των Δελφών, συνδυάζει τη λιανική πώληση με τις υπηρεσίες εστίασης.  

2. Το Room cafe bar Reef μετράει λίγους μήνες λειτουργίας, έχει καταφέρει ωστόσο να γίνει στέκι των ντόπιων και των επισκεπτών.  

3. Ο ιδιοκτήτης του Room, Χαράλαμπος Σύρος, διαθέτει πολυετή εμπειρία στην καφεστίαση.  

 


Μοντέρνες αφίξεις

«Η Αράχωβα είναι ένας τόπος που διατηρεί όλο το χρόνο τουριστική προσέλευση κι ενδείκνυται για να κινηθεί κάποιος επιχειρηματικά», τονίζει ο 29χρονος Σωτήρης Φασούλης, ο οποίος άνοιξε τον Νοέμβριο το Bello Panini Bar στην πλατεία Παπαϊωάννου. «Δουλεύοντας τα τελευταία 6 χρόνια στην Αράχωβα, διαπίστωσα τη δυναμική που έχει στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης. Ωστόσο, αντιλήφθηκα ότι έλειπε ένα μοντέρνο μαγαζί με ποιοτικό street food. Το Bello Panini Bar ήρθε για να καλύψει αυτό το κενό, προσφέροντας χειροποίητα ιταλικά σάντουιτς που ψήνονται καθημερινά στο παρασκευαστήριο του μαγαζιού, καθώς και τον premium espresso της Antica Tostatura Tristina». Δράττοντας την ευκαιρία κι επιλέγοντας ένα σημείο - κόμβο για την περιοχή, στην έξοδο για το χιονοδρομικό κέντρο, η Γεωργία Νότη άνοιξε στις αρχές του φθινοπώρου το Perfetto, ένα σύγχρονο snack café, που προσφέρει χυμούς, σάντουιτς και σφολιατοειδή με ναυαρχίδα τον espresso Ricco του Caffe Luigi. «Τα μηνύματα από τις πωλήσεις, τους λίγους μήνες λειτουργίας μας, είναι πολύ θετικά, με την κατανάλωση να αγγίζει τα 3,5 κιλά ημερησίως. Η Αράχωβα είναι διαχρονικά ένας τόπος που συγκεντρώνει το τουριστικό ενδιαφέρον, δίνοντας την ευκαιρία σε νέες επιχειρηματικές ιδέες».

Διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την τουριστική προσέλευση καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, η Αράχωβα δίνει χώρο σε νέες επιχειρηματικές ιδέες


1. Το Perfetto αποτελεί ένα σύγχρονο snack cafe, προσφέροντας τα προϊόντα του και με την υπηρεσία delivery.  

2. H εντυπωσιακή πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζεται το Bello Panini Bar στην πλατεία Παπαϊωάννου.

Η Αράχωβα σε αριθμούς

Η πιο κοσμική ορεινή κωμόπολη της Ελλάδας φιλοδοξεί -και σίγουρα θα τα καταφέρει στο προσεχές μέλλον- να αποτελεί όχι μόνο χειμερινό προορισμό αλλά σημείο αναφοράς σε ετήσια βάση.Η Αράχωβα είναι ένας προορισμός σπάνιας φυσικής ομορφιάς και ένα χωριό έντονα κοσμοπολίτικο που διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο άρτια οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, προσελκύοντας μεγάλη τουριστική προσέλευση κατά τους χειμερινούς μήνες. Αποτελώντας πέρασμα για τους Δελφούς, μπορεί να επωφεληθεί στο μέγιστο από τις χιλιάδες κόσμου που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο το καλοκαίρι. Έχοντας αναπτύξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες τον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης, προσδοκά στο προσεχές μέλλον την ανάδειξή της ως ένα τόπο που αξίζει της προσοχής των επισκεπτών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

170 χλμ. από την Αθήνα
12 χλμ. από τους Δελφούς
20 χλμ. από τον Παρνασσό

ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 17.000.000€ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 2015

3.800
ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
10.909
ΕΥΡΩ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 ΤΟ ΜΕΣΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
96.000
ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΑΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΟ 2016
70%
ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Διαβάστε το άρθρο στο online περιοδικό >>