Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Affogato: Παγωτό και espresso, δύο σε ένα
Affogato: Παγωτό και espresso, δύο σε ένα

Η λέξη affogato στα ιταλικά σημαίνει πνιγμένος και αναφέρεται στην μπάλα παγωτού που πνίγεται σε έναν καλοφτιαγμένο espresso. Οι διάφορες παραλλαγές του affogato είναι ιδανικές για την καλοκαιρινή περίοδο, που οι καταναλωτές θέλουν δροσερά ροφήματα. Ενδείκνυνται ιδιαιτέρως και για τις απογευματινές ώρες, αφού τα affogati αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό επιδόρπιου και καφέ! Παρ’ όλο που η κλασική ιταλική συνταγή απαιτεί παγωτό βανίλια και καφέ (affogato al cafe), υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Αντί για καφέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστή σοκολάτα (affogato al cioccolato) ή να συνδυάσετε αυτά τα δύο υλικά, σερβίροντας ένα απολαυστικό affogato al mocha. 

Η τάση του Affogato: Με πρόλευση φυσικά ιταλική και συγκεκριμένα μιλανέζικη, το affogato είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιταλία. Σιγά σιγά έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ιταλοί μετανάστες μεταφέρουν τις γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας τους ή το Λονδίνο, όπου η εξειδίκευση στον καφέ αυξάνεται, το ίδιο και τα καφέ με έμπειρους baristi. Και στην Ελλάδα, αρκετά εξειδικευμένα καφέ και gelaterie σερβίρουν affogato. Καφές ή επιδόρπιο, πικρό η γλυκό, παγωμένο ή ζεστό: το affogato είναι γεμάτο αντιφάσεις και αυτό είναι που το κάνει ακαταμάχητο στους καταναλωτές ανά τον κόσμο. Παρ’ όλο που είναι ιδανική πρόταση για το καλοκαίρι, σερβίρεται άνετα όλες τις μέρες του χρόνου, αφού ο πελάτης μπορεί να αφήσει το παγωτό να λιώσει και έτσι να είναι λιγότερο παγωμένο.

Χιλιάδες παραλλαγές 

Η ιδέα του affogato έχει εξελιχτεί αρκετά και υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές οι οποίες βασίζονται στη φαντασία του barista και στα διαθέσιμα υλικά. Το μόνο που πρέπει να τηρείται για να χαρακτηριστεί μια σύνθεση affogato, είναι αυτό που υπαγορεύεται και από την ίδια τη λέξη – το “πνιγμένο” δηλαδή. Κατά τα αλλά, ο καφές espresso μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα είδη καφέ ή από σοκολάτα, όπως συνηθίζεται πολύ. Η μπάλα παγωτό βανίλια μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες γεύσεις παγωτού. Πάρα πολλά είναι τα υλικά με τα οποία μπορεί να εμπλουτιστεί το affogato: πάνω στο παγωτό και τον espresso μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα λικέρ όπως Frangelico, Baileys ή Kahlua. Έξτρα γεύση θα μπορούσαν να δώσουν και διάφορα σιρόπια, όπως σοκολάτα, φουντούκι, κτλ. Τον ίδιο ρόλο μπορούν να παίξουν και οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα ή καρύδια, αλλά και τριμμένο μπισκότο, κομματάκια σοκολάτας, κτλ. Ενδιαφέρον έχουν και οι παραλλαγές affogato με φρούτα, όπως το affogato all’Arancia, με μπάλα παγωτού σορμπέ λεμόνι, φρέσκο χυμό πορτοκάλι και Campari ή το affogato με φράουλα, όπου χρησιμοποιούμε παγωτό φράουλα και χυμό φράουλας.

Το affogato συνήθως σερβίρεται με κουτάλι, αλλά καλό είναι να συνοδεύεται και από καλαμάκι, για όσους θέλουν να φάνε το παγωτό και μετά να απολαύσουν τον καφέ με καλαμάκι.

 Tips για affogati 

 1  Χρησιμοποιείστε δυνατό espresso χωρίς έξτρα αρώματα και γεύσεις για να έρχονται σε αντίθεση οι έντονες γεύσεις του καφέ και του παγωτού.

 2  Παραδοσιακά, το affogato σερβίρεται έτοιμο στον πελάτη, αλλά πολλές καφετέριες προτιμούν να σερβίρουν ξεχωριστά το παγωτό και τον καφέ και να αφήνουν τον πελάτη να κάνει την μείξη. Αυτό θα σας εμποδίσει να γαρνίρετε και να διακοσμήσετε το affogato, αλλά θα δώσει στον καταναλωτή την δυνατότητα της επιλογής και της εμπλοκής στη διαδικασία προς το τελικό αποτέλεσμα.

 3  Το affogato πρέπει να σερβίρεται και να καταναλώνεται άμεσα, αφού ο καυτός espresso λιώνει το παγωτό αρκετά γρήγορα. Το άμεσο σερβίρισμα είναι θέμα γεύσης για τον πελάτη, αλλά και θέμα εμφάνισης της πρότασης σερβιρίσματός σας.

 4  Γαρνίρετε τα affogati με τα πιο ευφάνταστα συνοδευτικά: για τον κλασικό προτιμήστε κόκκους καφέ, sticks βανίλιας ή κομματάκια σοκολάτας.

Φτιάξτε το κλασικό affogato

ΥΛΙΚΑ

• 1 δόση espresso

• 2 μπάλες παγωτού βανίλια

• Κόκκους καφέ για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε τις μπάλες παγωτού σε ψηλό ποτήρι ή σε φλυτζάνι και ρίχνουμε από πάνω τον espresso ζεστό. Γαρνίρουμε με κόκκους καφέ ή κομματάκια σοκολάτας και αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο λικέρ Frangelico ή Baileys (Βλ. φωτογραφία δεξιά).

Κείμενο: Λίνα Καπετάνιου

Από το τεύχος 49 (Ιούλιος/Αύγουστος 2013) του περιοδικού Snack and Coffee.