Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
10 hot spots εστίασης ανά τον κόσμο
10 hot spots εστίασης ανά τον κόσμο

Σε όλη την Ευρώπη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία δύο περίπου χρόνια ορισμένα concepts που έχουν παίξει καίριο ρόλο στην Εστίαση της κάθε περιοχής. Μέ χαλαρή ατμόσφαιρα σύγχρονου χαρακτήρα προσφέρουν στον πελάτη πιάτα που δεν υστερούν σε τίποτα από ένα καλό εστιατόριο. Κοστίζουν ωστόσο πολύ λιγότερο! 

Mall... γεύσης!  Τα multi concept συγκροτήματα αποτελούν ισχυρή τάση που επηρεάζει φανερά την Εστίαση... Χαρακτηριστικά παραδείγματα το complex Mercado San Anton στη Μαδρίτη ή το Μarkthalle Im Viadukt στη Ζυρίχη. Το πρώτο μετά από μία επιτυχημένη ανακαίνιση, άνοιξε ξανά το Μάιο του 2011, φιλοξενώντας πληθώρα καταστημάτων λιανικής, deli, χώρους γαστρονομικών παρουσιάσεων και εστιατόρια όπως το gastrobar La Alacena de Victor Montes στο ισόγειο το Cocina de San Anton στον τρίτο. Πρόκειται για ένα whole-day fast-casual concept σχεδιασμένο για να απευθύνεται σε international κοινό. To δεύτερο βρίσκεται σε ιστορικό σημείο και αποτελεί ένα εξαιρετικά δημοφιλές «food court» που περιλαμβάνει εστιατόριο αλλά και ζαχαροπλαστείο, delicatessen, wine shop και αγορά κρεάτων και αλλαντικών.

Ώρα για tapas!  Άρτι αφιχθέν στη βαρκελωνέζικη Born μετά την Αστούρια, το concept Llamber (στην φωτογραφία αριστερά επάνω) άνοιξε το 2012 και προσφέρει μία χαλαρή και ξεκούραστη ατμόσφαιρα παρέα με μοναδικά τάπας. Πρόκειται για τον χώρο ενός παλιού μανάβικου που χωράει 50 καθήμενους και δουλεύει μόνο με φρέσκα υλικά. Ο σεφ Fran Heras και η Eva Arbones (υπεύθυνη για τη σάλα, το κρασί και το design) είναι υπεύθυνοι για την προσεγμένη αισθητικά κουζίνα και τις ποικιλίες με ψάρι ή κρέας ως food to share.

 Pizza «haute cuisine» με φρέσκα υλικά... Aν και φθηνό, σερβίρει άρτιο comfort food σε εκατοντάδες συνδυασμούς θέλοντας να αποδείξει ότι η pizza ως προϊόν μπορεί να ανήκει στην haute cuisine και να είναι ταυτόχρονα και προσιτή στο ευρύ κοινό. Δημιουργικότητα και φρέσκα προϊόντα κάνουν το I Tigli και τον ιδιοκτήτη του Simone Padoan από τις πρώτες επιλογές ενός κοινού που είναι... εξπερ στην pizza, του ιταλικού!

Με σαλόνι, κουζίνα ή κήπο! Ακολουθώντας κατά γράμμα τη νέα τάση του local sourcing και της μείωσης των «food miles», οι σεφ του Erba brusca πηγαίνουν το θέμα ένα βήμα παρακάτω καλλιεργώντας οι ίδιοι τα δικά τους μυρωδικά. Ο κήπος του Erba Brusca ουσιαστικά αποτελεί προέκταση της σάλας προσφέροντας και fresco dining σε συνάρτηση πάντα με τον καιρό. Το Smoods στις Βρυξέλλες από την άλλη όντας πιο... χειμωνιάτικο concept διαθέτει σάλα σε στυλ σαλονιού και συνδυάζει το comfort drink με μια κουζίνα γεμάτη multi ethnic στοιχεία.

Στις φωτογραφίες: 1.Τυπικό ΒοneDaddies σνακ: κοτόπουλο πανέ! 2.Ο μεγαλοπρεπής κήπος του Erba Brusca αποτελεί προέκταση της σάλας του καταστήματος. 3.Το poncho8 διαθέτει ποικιλία φρέσκων πρώτων υλών. 4.Μεγάλη βάση δίνεται στο design των επίπλων και του χώρου σε ένα στέκι όπως το Smoods. 5.Στιγμιότυπο παρασκευής πίτσας στο I tigli. 6.Πολύ βοηθητικό ένα στέκι σαν το Urban Station για τον σημερινό εργαζόμενο. 7.Εξαιρετικές συνταγές με προσεγμένες Α’ ύλες στο Burger & Lobster. 8.Ένα από τα εστιατόρια του mall Μercado San Anton!

Japanese snacks! Έκανε εγκαίνια το Νοέμβριο του 2012 κερδίζοντας το κοινό χάρη στις καινοτόμες γεύσεις, τα νουντλς, τα διαφορετικά toppings καθώς και πληθώρα σνακ. Το Bone Daddies στο Λονδίνο πειραματίζεται με αυθεντικές συνταγές από την Άπω Ανατολή Όσο για το design είναι εμπνευσμένο από τα γιαπωνέζικα izakaya - καταστήματα σε κεντρικά σημεία της πόλης για μπίρα, ποτό και σνακ με τα χαρακτηριστικά χάρτινα φαναράκια.

Burritos... τα αγαπημένα! Το πολυβραβευμένο Poncho8 στο Λονδίνο είναι συνυφασμένο με το αυθεντικό μεξικάνικο burrito, διαθέτει μια πολύ σύγχρονη διακόσμηση από το Russell Sage Design Studio ενώ η επιχείρηση σκοπεύει μέσα στο 2014 να επεκταθεί στη χώρα ανοίγοντας περίπου 20 καταστήματα ακόμα, ώστε να γίνει το επικρατέστερο όνομα στο είδος του για την αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου τουλάχιστον.

Βurger & Αστακός... κι όμως συνδυάζονται! Ξεκίνησε το 2011 και μέσα σε δύο χρόνια έγινε ένα δυνατό trend προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθημερινά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το στυλ είναι αρκετά επηρεασμένο από τις ιρλανδέζικες pub και ο πελάτης έχει τρεις βασικές επιλογές για το τραπέζι του: burger, αστακό και lobster roll, δηλαδή σάντουιτς με κομματάκια αστακού συν άλλα υλικά. Όλα σερβίρονται με σαλάτα και πατάτες τηγανιτές.

Καφέ για... ελεύθερους επαγγελματίες! Το ιδανικό στέκι για όλους εκείνους που κοιτάζουν τα mail τους από το «έξυπνο τηλέφωνο» ή το laptop τους. Tο URBAN STATION (βλ. φωτογραφία δεξιά), στην Αργεντινή, φροντίζει για έναν προσεγμένο καφέ με το ιδανικό σνακ, αλλά και για κάθε τι που μπορεί να χρειάζεται ο εργαζόμενος- από Wifi και χαμηλή μουσική μέχρι πρίζες και οθόνες.

 

Επιμέλεια: Εύα Αντωνοπούλου

Από το τεύχος 49 (Ιούλιος/Αύγουστος 2013) του περιοδικού Snack and Coffee.