Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Morena, μοναδικό αργεντίνικο κρέας... δίπλα στη θάλασσα!
Morena, μοναδικό αργεντίνικο κρέας... δίπλα στη θάλασσα!

Γευστικά ταξίδια στη φημισμένη για το κρέας της Αργεντινή υπόσχεται στο κοινό του το παραθαλάσσιο εστιατόριο MORENA, που στήθηκε πρόσφατα στην παραλία της Νέας Μάκρης. Tango ατμόσφαιρα, επαγγελματική εξυπηρέτηση και σπάνιες γεύσεις είναι μόνο λίγα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα!

Φτάνοντας στην Νέα Μάκρη, αναγνωρίζει κανείς το MORENA πρώτα από την υψηλή του αισθητική που “δένει” όμορφα με τον παραλιακό δρόμο και ύστερα από τα προσεκτικά διαλεγμένα αργεντίνικα ακούσματα που συνοδεύουν, στην ένταση που πρέπει, τους συνδαιτυμόνες. «Morena στα ισπανικά σημαίνει “μελαχρινή”» μας λέει ο Γιώργος Βεβελογιάννης, ιδιοκτήτης και εμπνευστής του καταστήματος, αλλά και του αργεντίνικου εστιατόριου Pasional στο Ψυχικό. Γευσιγνώστης ο ίδιος, μεγαλωμένος στην Αργεντινή, μας υποδέχεται έτοιμος να μοιραστεί τις γνώσεις του για το καλοψημένο κρέας, το καλό κρασί και φυσικά... τη ζωή στη Λατινική Αμερική! Μας δείχνει βιβλία με τους φημισμένους τρόπους ψησίματος της Αργεντινής (τα οποία άλλωστε είναι διαθέσιμα σε εμφανές σημείο, για τους πελάτες που θέλουν να τα ξεφυλλίσουν), ενώ αξίζει να παρατηρήσει κανείς και τις άπειρες φωτογραφίες - τραβηγμένες από τον ίδιο- που απαθανατίζουν στιγμές καθημερινότητας στο Μπουένος Άιρες!

Η φιλοξενία στο επίκεντρο!

Ο Γιώργος Βεβελογιάννης είναι κυριολεκτικά η ...ψυχή του εστιατορίου. Όσο ζούσε στην Αργεντινή η καριέρα του είχε να κάνει απευθείας με πωλήσεις σε διάφορους κλάδους κι έτσι κατέχει σωστά την επικοινωνία με τον πελάτη. Όπως ο ίδιος τονίζει, το εστιατόριο είναι το πάθος του ενώ σαν άνθρωπος είναι πολύ κοινωνικός. «Είμαι εκ φύσεως φιλόξενος άνθρωπος», υποστηρίζει εξηγώντας ότι αυτό είναι κάτι που δίνει μία παραπάνω δυνατότητα για ποιοτική εξυπηρέτηση. «Είναι εύκολο για έναν έξυπνο επιχειρηματία να βρει τα χρήματα για να στήσει μια επιχείρηση... το δύσκολο είναι να την κρατήσει όρθια. Ο επισκέπτης θέλει την καλύτερη εξυπηρέτηση από τον μαγαζάτορα. Πρέπει να είναι κανείς πάντοτε προετοιμασμένος να παρέχει αυτό το service ανά πάσα ώρα και στιγμή!». Πρόκειται για έναν άνθρωπο λάτρη της καλής κουζίνας, που έχει μελετήσει πολύ τις ανάγκες του πελάτη και ξέρει να διακρίνει τις ιδιαιτερότητες στην εξυπηρέτηση μεταξύ ενός ζευγαριού, μιας οικογένειας ή δύο φίλων. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και η εξυπηρέτηση οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του πελάτη.

Επί... προσωπικού!

Το εστιατόριο λειτουργεί τις καθημερινές από τις 6 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα από το πρωί ως το βράδυ. Οι ρυθμοί είναι εντατικοί και το προσωπικό είναι επιτακτική ανάγκη να είναι άριστα εκπαιδευμένο. Δεξί χέρι του Γιώργου Βεβελογιάννη είναι ο πολλά υποσχόμενος μάγειρας Κωνσταντίνος Σιδηράς που προετοιμάζει τα άρτια πιάτα του μενού τα οποία δεν υπολείπονται σε τίποτα από την ντόπια αργεντίνικη γεύση. «Θεωρώ πολύ σημαντική και την εμφάνιση του προσωπικού», μας λέει ο ιδιοκτήτης που έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη σε κάθε επίπεδο. Οι εργαζόμενοι φορούν μπλούζες με το όνομα της επιχείρησης - οι βοηθοί κόκκινη και οι σερβιτόροι μαύρη. Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του Morena, ο πελάτης του καταστήματος αντιλαμβάνεται πως χρειάζεται χρόνος για να ψηθεί το κρέας όπως πρέπει. Παρ’ όλα αυτά, το προσωπικό ξεπερνά συχνά τα όρια της αντοχής του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πάντες το συντομότερο δυνατό, καθώς το μότο της επιχείρησης είναι πως όλα πρέπει να γίνονται στην εντέλεια αλλιώς καλύτερα να μη γίνονται καθόλου... «Ο κάθε εργαζόμενος οφείλει να μάθει να βλέπει το μαγαζί με τα μάτια του πελάτη, ο πελάτης είναι στην ουσία και στην πράξη «το αφεντικό»! Αν δε το αντιληφθούν έγκαιρα όλοι οι υπάλληλοι αυτό τότε είναι καλύτερα να κάνουν κάποια άλλη δουλειά”, μας λέει ο ίδιος.

Ένα διαφορετικό concept!

Ο ιδιοκτήτης εξομολογείται ότι έψαχνε το κατάλληλο μέρος για να “στήσει” μια επιχείρηση με καλό κρέας κοντά στη θάλασσα αντί για τα κλασικά ουζερί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αργεντίνικη κουζίνα που είναι μία μίξη στοιχείων της ιταλικής, ισπανικής κι ελληνικής ταίριαξε με έναν χώρο δίπλα στη θάλασσα με άπλετο ήλιο! Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 30 μαγαζιά που, σύμφωνα με το Γιώργο Βεβελογιάννη θα έπρεπε να συνεργαστούν επί της ουσίας, ώστε να δημιουργήσουν μια ενιαία δύναμη στην αγορά, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές, εξασφαλίζοντας υψηλή κερδοφορία και φυσικά οργανώνοντας events που θα αυξήσουν κι άλλο την προσέλευση κόσμου στην περιοχή. «Δυστυχώς, είναι πολύ λίγοι οι επιχειρηματίες που έχουν στο λεξιλόγιό τους τη λέξη “ομαδικότητα”... οι Έλληνες θέλουν ο καθένας το νησάκι του κλείνονται στο καβούκι τους και δεν καταλαβαίνουν ότι μια τέτοια βελτίωση θα τους φέρει παραπάνω λεφτά γιατί ο κόσμος θα ξέρει πού πάει και τι καταναλώνει», υποστηρίζει.

Με... νου και φαντασία!

Δροσερές αργεντίνικες σαλάτες, γευστικές empanadas, ορεκτικά κάθε λογής και φυσικά μία πανδαισία μοσχαρίσιου κρέατος εξαιρετικής ποιότητας, κοτόπουλου και χοιρινού, μαγειρεμένα με τον ντόπιο αυθεντικό τρόπο, πλαισιώνουν τον κατάλογο του MORENA. «Η αξέχαστη αυτή γεύση του αργεντίνικου κρέατος που προσφέρουμε στην επιχείρηση προκύπτει από προϊόν πρώτης ποιότητας, όχι πολύ ψημένο και το πιο σημαντικό; όχι μαριναρισμένο!», μας λέει ο Γιώργος Βεβελογιάννης, σίγουρος για όσα παρέχει στον πελάτη. Αυτός είναι κι ένας λόγος για τον οποίο ο ίδιος είναι κάθετα αρνητικός απέναντι στο delivery και κάθε είδους πακέτο, διότι «το κρέας σερβίρεται με το που μαγειρεύεται αλλιώς αν φύγει από το μαγαζί, χάνει σε ποιότητα, εμφάνιση και γεύση». Ο ίδιος δεν διστάζει ακόμα και να μας δείξει τα πεντακάθαρα ψυγεία στα οποία φυλάσσονται τα κρέατα προτού χρσιμοποιηθούν!

Ατμόσφαιρα... tango argentino!

Στο μπαρ του MORENA πλημμυρισμένο από εικόνες της Αργεντινής, μπορεί ο κόσμος να απολαύσει καλοκαιρινά κοκτέιλ ή κάποια από τις 37 ετικέτες αργεντίνικου κρασιού που φιλοξενεί η κάβα του εστιατορίου. Η διασκέδαση ολοκληρώνεται με live αργεντίνικους ρυθμούς από επαγγελματίες του είδους που καλούν το κοινό να συμμετάσχει χορεύοντας, σε ένα νοερό ταξίδι στο... Μπουένος Άιρες! “Όπως τη δεκαετία του ‘50 υπήρχε μουσική που συνόδευε το δείπνο έτσι και στο MORENA η παράσταση συνοδεύει το φαγητό και όχι το φαγητό την παράσταση. Πρόκειται για μία ολόκληρη εμπειρία που περιλαμβάνει εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις και χορό”, σύμφωνα με τον Γιώργο Βεβελογιάννη. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα ξεχωριστό εστιατόριο που «ταξιδεύει» τον επισκέπτη του στην αληθινή Αργεντινή κυρίως γαστρονομικά, με τις αυθεντικές γεύσεις και μυρωδιές της αργεντίνικης κουζίνας.

 

Κείμενο: Εύα Αντωνοπούλου

Από το τεύχος 37 (ΣΕΠ-ΟΚΤ 2011) του περιοδικού ΨΗΤΟπωλείο