Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
MAZI, το καλύτερο εστιατόριο στο Λονδίνο είναι ελληνικό!
MAZI, το καλύτερο εστιατόριο στο Λονδίνο είναι ελληνικό!

Το ΜΑΖΙ στο Λονδίνο στοχεύει να... ξεδιαλύνει όλες τις παρεξηγημένες έννοιες σχετικά με την ελληνική γαστρονομία. Συνδυάζοντας παραδοσιακά προϊόντα & old time classic συνταγές με μία σύγχρονη ματιά, αναβιώνει την παλιά λογική της συνεργασίας στo μαγείρεμα και της παρέας στο τραπέζι!

Ο επισκέπτης εδώ δεν θα βρει γαλλικό κρασί! Και για να λέμε την αλήθεια δεν το χρειάζεται, καθώς υπερκαλύπτεται από πληθώρα πρωτόγνωρων για το αγγλικό κοινό γεύσεων και αρωμάτων που προσφέρει ο κατάλογος, παράλληλα με ένα λιτό αλλά πολύ φιλικό design. Από το περασμένο καλοκαίρι που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, ο κήπος στο πίσω μέρος του καταστήματος αποτελεί κατά κοινή ομολογία ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της επιχείρησης, κάνοντας τον συνδαιτυμόνα να νιώθει... ότι βρίσκεται καλεσμένος σε ένα ζεστό εξοχικό! «Το όραμά μας είναι να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πόσο καινοτόμο, γευστικό και ραφινάτο μπορεί να γίνει το ελληνικό φαγητό. Αντλούμε την έμπνευσή μας από το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι και επαναφέρουμε κλασικές συνταγές με πιο σύγχρονες πινελιές», υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες Χριστίνα Μουράτογλου και Adrien Carre.

Ένα τραπέζι γεμάτο μεζέδες!

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, η Χριστίνα είχε ανέκαθεν εμμονή με το καλό φαγητό. Γεμάτη μνήμες από τις μαζώξεις γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και με τον πατέρα της να καλλιεργεί κρίταμο στο παραθαλάσσιο σπίτι τους, δε θα μπορούσε παρά να είναι γεμάτη όρεξη για ένα τέτοιο project όπως είναι το Mazi. Από την άλλη πλευρά ο Γάλλος συνιδιοκτήτης της Adrien Carre που έχει μεγαλώσει στο Λονδίνο, διαθέτει δεκατρία χρόνια εμπειρίας στην εστιατορική βιομηχανία και συγχρόνως μεγάλη αγάπη για την ελληνική κουζίνα, την οποία γνώρισε μέσα από τα ταξίδια του στη Μεσόγειο. Η καταγωγή και οι αναμνήσεις του ενός, η πείρα και όρεξη του άλλου, καθώς και το κοινό τους όραμα οδήγησαν στη δημιουργία ενός από τα καλύτερα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα στο Λονδίνο.

Στηρίζοντας την ελληνική ύπαιθρο

Εκτός από τον αξιολάτρευτο κήπο που παραπέμπει στα κλασικά μεσογειακά οικογενειακά γεύματα, το MAZI λειτουργεί και ως deli με μία αξιόλογη γκάμα αυθεντικών ελληνικών προϊόντων. Έτσι, ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί για το σπίτι του Φάβα Σαντορίνης, Μέλι από θυμάρι και πεύκο από τη Θάσο, Κρόκο Κοζάνης, Γίγαντες Πρεσπών, Λάδι Λευκής Τρούφας από την Πίνδο, χειροποίητο κριθαράκι, καθώς και κρασί και άλλα premium spirits.

Όλοι οι κωδικοί προέρχονται από τους πλέον αξιόπιστους Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται το κατάστημα, κάνοντας έτσι γνωστά στο βρετανικό κοινό τα προϊόντα τους. Και μάλιστα σε μία εποχή που τα γαστρονομικά δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν στραφεί στις αγνές πρώτες ύλες και στη μεσογειακή διατροφή. Οι δύο νέοι επιχειρηματίες δε θα μπορούσαν να διαλέξουν καλύτερη συγκυρία!

 

Δημιουργικά και υγιεινά πιάτα

Το μενού επιμελήθηκαν δύο πολύ γνωστοί σε εμάς head chefs, ο Αθηναγόρας Κωστάκος και ο Γιώργος Βενιέρης, βασισμένοι σε αυθεντικά ελληνικά και φρέσκα προϊόντα υψηλής ποιότητας από ανεξάρτητους παραγωγούς της ελληνικής επαρχίας. Έτσι ο κόσμος στο ΜΑΖΙ έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει πιάτα όπως παντζαροσαλάτα με σκόρδο και ελληνικό γιαούρτι, φέτα ψητή μαριναρισμένη σε μέλι και μαύρο σουσάμι ή ακόμα και πιο ιδιαίτερα όπως ο αστακός με κριθαράκι και κονιάκ. Αξίζει να αναφερθεί πως το κατάστημα διαθέτει και πιο χαλαρό μενού για λίγο πιο light γεύματα τις Κυριακές το πρωί με πουρέ πατάτας, αβγά και λουκάνικα, ένα Greek Burger-έκπληξη καθώς και ελληνικό γιαούρτι με μέλι, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα. Ακόμα σερβίρονται cocktails- πάντα με μεσογειακό χαρακτήρα- καθώς και παραδοσιακά γλυκά.

Ένα οικείο περιβάλλον

Το επιτυχημένο interior design του MAZI έχει επιμεληθεί η Sophie Trench. Στόχος ήταν από την αρχή να «δένει» ο χώρος με το φρέσκο και χειροποίητο στοιχείο των πιάτων που σερβίρονται και να νιώθει ο πελάτης πως βρίσκεται στο σπίτι του. Η ύπαρξη φωτογραφιών, κιβωτίων και συσκευασιών στο χώρο υποδεικνύει την ποικιλία της ελληνικής παραγωγής και αποτελεί έμμεση διαφήμιση για τα προϊόντα που πωλούνται εδώ. Ένα μεγάλο κοινόχρηστο τραπέζι-πάγκος έχει τοποθετηθεί στην είσοδο δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες να κάνουν μία στάση για ένα γρήγορο σνακ ή ρόφημα, όπως ελληνικό καφέ, χυμό από φρέσκα φρούτα, κέικ με κανέλα και σιμιγδάλι ή μπουγάτσα με κρέμα.

Η εγχώρια κρίση & οι δραστηριότητες των Ελλήνων στο εξωτερικό

Για τον εστιάτορα που επιθυμεί να συμβάλει στην εξαγωγή της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τροχοπέδη, εξηγούν οι ιδιοκτήτες του ΜΑΖΙ και συμπληρώνουν: "Το να αγοράσει κανείς Α' ύλες δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς από το κρασί και τη φέτα μέχρι τις ελιές, υπάρχει δυσκολία στην αποστολή και παράδοση και αυξομειώσεις στις τιμές (των μικρών κυρίως παραγωγών), γεγονός που αναγκάζει τον επιχειρηματία να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση ώστε να κλείσει τις καλύτερες συμφωνίες". Εμείς από την πλευρά μας όμως να τους ευχηθούμε πάντα επιτυχίες!

Ταυτότητα

Επωνυμία: ΜΑΖΙ

Διεύθυνση: 12-14 Hillgate Street, London W8 7SR

Χωρητικότητα: 42 καθήμενοι μέσα/ 24 έξω

Website: www.mazi.co.uk

Twitter: http://twitter.com/MaziNottingHill

Facebook: http://www.facebook.com/MaziNottingHill

Ιδιοκτήτες: Χριστίνα Μουράτογλου, Adrien Carre (Στην φωτογραφία δεξιά)

Head Chefs: Αθηναγόρας Κωστάκος, Γιώργος Βενιέρης

 

Κείμενο: Εύα Αντωνοπούλου

Από το τεύχος 46 (Μάρτιος/Απρίλιος 2013) του περιοδικού ΨΗΤΟ.