A  A  A +
Πίσω
Aρνί με κρέμα Ξύγαλου
Aρνί με κρέμα Ξύγαλου

Υλικά

Για το αρνί:
1,5 κ. σπάλες αρνιού
2 σκ. σκόρδο
1 κλ. αποξηραμένο μάραθο
1 κλ. αποξηραμένο θυμάρι
50ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για το ζωμό αρνιού:
2,5 κ. αρνίσια κότσια
5 κ. κόκκαλα αρνιού
10 κ. διάφορα κομμάτια αρνιού
20 λ. νερό
2 σελινόριζες
2 καρότα
2,5 πράσα
1 ολόκληρο σκόρδο
1/2 μπουκάλι Μαδέρα
1/4 ματσάκι θυμάρι
1/4 ματσάκι δεντρολίβανο
6 φύλ. δάφνη
30 κόκκοι πιπέρι
40 γρ. αλάτι
Για την κρέμα τυριού:
100 ml κατσικίσιο γάλα
1 γρ. αγάρ αγάρ
50 γρ. ξύγαλο
Για τον λεμόνι Πουρέ:
250 γρ. ζάχαρη
700 ml νερό
12 λεμόνια ξύσμα
5 λεμόνια, σάρκα, φλούδα και σπόρους

Βήματα

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις σπάλες με το σκόρδο, το μάραθο, το θυμάρι και το ελαιόλαδο στους 65ºC για 24 ώρες. Στη συνέχεια, το κρυώνουμε σε πάγο και το πρεσάρουμε, έτσι ώστε η σπάλα να έχει επίπεδη επιφάνεια.

Για το ζωμό αρνιού: τσιγαρίζουμε ελαφρά τη σελινόριζα, τα καρότα, τα πράσα και το σκόρδο. Προσθέτουμε τη Μαδέρα και αφήνουμε να εξατμιστεί πλήρως, έτσι ώστε να απομείνουν μόνο τα λαχανικά. Τσιγαρίζουμε τα κότσια, τα οστά και τα διάφορα κομμάτια αρνιού στο φούρνο στους 200ºC. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε τους αφρούς από το λίπος που βγαίνουν στην επιφάνεια. Κατόπιν προσθέτουμε τα λαχανικά, τα βότανα, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Αφήνουμε το ζωμό να εμποτιστεί για 6-8 ώρες βεβαιώνοντας ότι παραμένει ακριβώς κάτω από το σημείο βρασμού. Αφού παρέλθει ο χρόνος προετοιμασίας, αφαιρούμε τα χονδροειδή συστατικά με μια τρυπητή κουτάλα. Περνάμε το ζωμό από ένα κόσκινο με τουλπάνι και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Τέλος, αφαιρούμε το λίπος που έχει σχηματιστεί στην κορυφή.

Για την κρέμα τυριού: βράζουμε το γάλα με το αγάρ αγάρ και το αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος, προσθέτουμε το ξύγαλο και ανακατεύετε.

Για τον πουρέ λεμονιού: βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα, τη σάρκα, τη φλούδα και τους σπόρους από τα λεμόνια. Τα βράζουμε για 35 λεπτά περίπου. Όταν έχουν μαλακώσει και είναι έτοιμα, αφαιρούμε τους σπόρους και τα περνάμε από μπλέντερ. Τέλος, αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει.

Για το σερβίρισμα: τοποθετoύμε μια μικρή ποσότητα πουρέ λεμονιού στη μία πλευρά ενός πιάτου και την κρέμα τυριού στην άλλη. Τοποθετούμε το αρνί στη μέση, με το ζωμό του και τα σέσκουλα (φύλλα και κοτσάνια) και τέλος πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού.

 

Συνταγές-Εκτέλεση: Γιώργος Στυλιανουδάκης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 63 (ΙΑΝ-ΦΕΒ 2016) του περιοδικού ΨΗΤΟ.