Σε σχέση με αναφορές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για την υποτιθέμενη απαγόρευση του γύρου από την Ε.Ε., ο ΣΕΒΕΚ διευκρινίζει τα εξής: Η ελληνική βιομηχανία παραγωγής γύρου ήταν ανέκαθεν αντίθετη με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα προϊόντα της, θέση που κατάφερε με συντονισμένες προσπάθειες, μέσω του θεσμικού της οργάνου (ΣΕΒΕΚ) να “περάσει” και στην ΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, είχε διασφαλίσει την απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων στον ελληνικό γύρο, μέσω του εθνικού Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Ως εκ τούτου ο ελληνικός γύρος από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο δεν περιέχει ποτέ τέτοια πρόσθετα. Το γεγονός ότι με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου απαγορεύθηκε η επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα doner και kebab όχι μόνο δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τον ελληνικό γύρο, αλλά αντιθέτως ήταν μια μεγάλη δικαίωση. Όσον αφορά τα “δημοσιεύματα” που κυκλοφόρησαν πρόσφατα (και αναπαράχθησαν δυστυχώς και από εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης) αυτά προέκυψαν έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς) να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων σε κάποια προϊόντα τύπου Doner και Kebab. Επομένως, ο ελληνικός γύρος είναι ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν, για το οποίο μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατοχύρωσής του ωςΠροϊόν (ΕΠΙΠ).