Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Του Μπελαμί το Ουζερί ξαναγεννήθηκε στον Πειραιά
Του Μπελαμί το Ουζερί ξαναγεννήθηκε στον Πειραιά

Το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο της πλατείας Κανάρη υπολογίζεται ότι χτίστηκε γύρω στα 1890 από άγνωστο μέχρι στιγμής αρχιτέκτονα. Μέχρι το 1930 χρησίμευε ώς κατοικία αλλά αγοράστηκε από τον Ιωάννη Μαρτζόπουλο, μεγαλομέτοχο των αγγλικών σιδηροδρόμων και πολύ πλούσιο επιχειρηματία που ονειρεύτηκε να ζήσει εκεί. Το 1940 και για όλη τη διάρκεια της Κατοχής έγινε διοικητήριο των Γερμανών και γύρω στα 1960 ο επιχειρηματίας -που ήταν άκληρος- το δώρισε στην Ριζάρειο εκκλησιαστική σχολή. Αργότερα, ο κάτω όροφος μετατράπηκε σε αστική χαρτοπαιχτική λέσχη, ενώ παράλληλα στον επάνω λειτουργούσε το ξενοδοχείο «Κρήτη», προσφέροντας στέγη της μίας μέρας σε ναυτικούς και στρατιωτικούς μέχρι τη δεκαετία του ’80 οπότε και έκλεισε. Ήδη όμως από το 1969 ένας κοσμογυρισμένος ναυτικός με καταγωγή από τα Ιωάννινα ήρθε κι άνοιξε στο ισόγειο το Belle Amie, έναν τύπο «ελληνικού bistro» όπου συνδιαλλάσσονταν ρεμπέτες με οικογενειάρχες και γυναίκες ελαφρών ηθών με ανθρώπους του πνεύματος. Το όνομα του πολυαγαπημένου στεκιού των Πειραιωτών προέκυψε από τη γαλλική κουλτούρα της εποχής και σημαίνει Ωραία Φίλη καθώς ο ίδιος ο ναυτικός είχε αδυναμία στις ωραίες γυναίκες. Αργότερα έγινε καφέ, μετά club και τελικά παρέμεινε αναξιοποίητο μέχρι πριν από δύο μήνες περίπου που επαναλειτούργησε- και με τους δύο ορόφους πια- στοχεύοντας να γίνει «Δημιουργός Αναμνήσεων» και να ξαναδώσει στο χώρο τη ζωή που είχε τη δεκαετία του ‘70.

Μια δεμένη ομάδα

Το νέο, πλήρως ανανεωμένο Belle Amie όπως και μια σειρά από άλλες επιτυχημένες επιχειρήσεις Εστίασης (Κitchen bar, Piu Verde κ.ά) ανήκει στο γνωστό επιτυχημένο Όμιλο Μπολέτση-Παναγόπουλου. Συνιδιοκτήτης αλλά και με την... καλλιτεχνική ευθύνη του όλου εγχειρήματος ο interior designer Κοσμάς Καραβάς (lab71) διαμόρφωσε μαζί με τον σκηνογράφο- αρχιτέκτονα Ζήση Παπαμίχο (zitateam) έναν ολοκληρωμένο χώρο με ξεκάθαρα χαρακτηριστικά σε κάθε γωνιά. Τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις έχει επιμεληθεί ο executive chef Χρήστος Τζιέρας χρησιμοποιώντας μόνο εγχώρια προϊόντα και έχοντας μία προσεκτικά επιλεγμένη μπριγάδα να τον στηρίζει.

Γεύσεις με την υπογραφή του chef Χρήστου Τζιέρα

Ο Χρήστος Τζιέρας έχοντας μεγάλη εμπειρία στις κουζίνες (γαλλική, ταϋλανδέζικη, ιταλική, δημιουργική μεσογειακή κ.λπ.) κι ένα πολύπλευρο βιογραφικό (Πιλ-πουλ, ΙnterContinental Αθήνας και Λονδίνου, Cosmos κ.ά.) μας εξέπληξε αυτή τη φορά οργανώνοντας έναν κατάλογο με μεζέδες ονομασίας προέλευσης από όλη τη χώρα κι επιλέγοντας ανάμεσα στους συνεργάτες του... μαμάδες! «Πάντα φλέρταρα με την ιδέα και ήθελα να καταπιαστώ σαν φόρο τιμής και με την κουζίνα της δικής μου καταγωγής. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον κ. Παναγόπουλο, του οποίου τα εστιατόρια επιβλέπω, το θεώρησα πρόκληση για την επαγγελματική μου πορεία γιατί έπρεπε να δουλέψω με εξαιρετικά ισχυρές για τον καθένα γευστικές μνήμες», μας λέει. Έτσι δημιουργήθηκε ένα «εδεσματοπωλείο» που σερβίρει τις καλύτερες γεύσεις από κάθε γωνιά της χώρας μας, με τη ζεστασιά της μάνας και με έμφαση στην αυθεντικότητα αλλά και την καλή πρώτη ύλη. «Λόγω της κρίσης έχει ξεκινήσει αυτή η τάση προώθησης και εξαγωγής των ελληνικών προϊόντων που δεν γίνεται πάντα με σωστό τρόπο. Έτσι πήρα την απόφαση να το κάνω πάρα πολύ σοβαρά- με την αγάπη και τη ζεστασιά που απαιτεί η ελληνική γαστρονομία από τη φύση της. Κι αυτό είναι δύσκολο γιατί όταν είσαι καταξιωμένος σε αυτό που κάνεις θέλει θάρρος να εκτεθείς σε έναν τομέα στον οποίο όλοι έχουν γνώμη», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Συνεργάτες με μεράκι

Ο σεφ του Belle Amie μας εξηγεί ότι έψαξε τοπικούς προμηθευτές για ό,τι αξιόλογο μπορεί να παρουσιάζει η Ελλάδα σε προϊοντική γκάμα και βρήκε ανθρώπους που ταιριάζουν σε αυτό που ήθελε να συνθέσει. Έτσι το κατάστημα έχει εξασφαλίσει για τους πελάτες από φάβα Φενεού, αλλαντικά Θράκης, τυριά Ρούμελης και κρητικό ριφάκι μέχρι λευκή ταραμοσαλάτα, κεφτεδάκια της γιαγιάς και πίτα σκοπελίτικη. Ολ’ αυτά φυσικά παρέα με ελληνικά αποστάγματα πρώτης κατηγορίας. Συνάμα ο Χρήστος Τζιέρας έκανε μία εκτεταμένη έρευνα για τις οικείες σε όλους μας γεύσεις μιλώντας με παλιούς μαγείρους- δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι εργάζεται σήμερα στο Belle Amie άνθρωπος με εμπειρία από το παλιό κατάστημα το ’77. Επίσης, μετά από πολύ ψάξιμο ο ίδιος εγκαινίασε τη συνεργασία του και με κάποιες... οικιακές μαγείρισες χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σε εστιατόριο, οι οποίες έπρεπε να προσαρμοστούν σε μία επιχείρηση που σερβίρει περίπου 300 άτομα, διατηρώντας παράλληλα τα original χαρακτηριστικά και τη φροντίδα στη μαγειρική τους.

Ένα διώροφο θεατρικό σκηνικό

Συζητώντας με τον interior designer και συνιδιοκτήτη Κοσμά Καραβά καταλαβαίνουμε ότι το νέο κατάστημα ξαναβαφτίστηκε Belle Amie όπως παλιά, ώστε να διατηρηθεί η ιστορικότητα του κτιρίου σε μια περιοχή-πέρασμα για τους πολυταξιδεμένους. «Το κάτω μέρος θυμίζει λίγο καφενείο, Casablanca και Humphrey Bogart ενώ το πάνω είναι σαν γαλλικό καφέ πολυτελείας ή ακόμα και σαν αυλή αστικού σπιτιού», μας λέει ο ίδιος και συμπληρώνει, «Γίνεται μία διαρκής συνδιαλλαγή: εδώ το λαϊκό παντρεύεται με το αστικό, γι’ αυτό και κανείς μπορεί να φάει αλλά και να πιει σε κάθε σημείο και όροφο του καταστήματος». Μαζί με τον αρχιτέκτονα ο ίδιος έψαχνε για τρεις μήνες όλα αυτά τα έπιπλα και τα υπέροχα μικροπράγματα που όχι μόνο συνθέτουν την αισθητική της σάλας, αλλά μεταφέρουν τον επισκέπτη 50 και πλέον χρόνια πίσω, αμέσως μόλις εκείνος εισέλθει στο χώρο. Βιεννέζικες καρέκλες, αμερικάνικοι ανεμιστήρες οροφής, σπάνια κρύσταλλα nachtmann κι ένα σωρό από vintage λεπτομέρειες σε όλες τις γωνίες (κεντήματα, φωτιστικά, κηροπήγια, ζυγαριές...) είναι αποτέλεσμα άπειρων ωρών έρευνας σε αγορές της Γαλλίας, της Φλωρεντίας, της Αθήνας αλλά και σε... υπόγεια παλιών αποθηκών. Αξίζει να σημειώσουμε πως κάθε ώρα της ημέρας ο χώρος αλλάζει όψη αφού έχει δοθεί πολύ μεγάλη βάση τόσο στον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό φωτισμό.

Δίνοντας ξανά πνοή στη γειτονιά

Έχοντας στις αποσκευές του τεράστια ιστορία, ξακουστά γλέντια, εξαιρετικές μουσικές και χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες που έλαβαν χώρα στην περιβόητη «πασαρέλα» του Πειραιά που δεν κοιμόταν ποτέ, από το 1990 και μετά η περιοχή άρχισε να περνά στο περιθώριο και να αποπνέει απαισιοδοξία. Η μεγάλη αυτή επένδυση που έγινε από τους τωρινούς ιδιοκτήτες του Belle Amie έχει ως στόχο της να ξαναζωντανέψει αυτήν την ιστορική γειτονιά για διασκέδαση και καλό φαγητό. Το μότο της επιχείρησης άλλωστε είναι «Δημιουργός Αναμνήσεων» και το... θεατρικό σκηνικό του εν λόγω χώρου βάζει κατευθείαν τον σύγχρονο καταναλωτή στο mood μιας ρομαντικής εποχής του περασμένου αιώνα. Και όπως μας λέει και ο Κοσμάς Καραβάς «όπου υπάρχει μεγάλο λιμάνι υπάρχει και πολιτισμός», κάνοντάς μας ξεκάθαρο ότι το Belle Amie φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης για όλο το αθηναϊκό κοινό, καθώς έχει όλα τα... υλικά για τη συνταγή της επιτυχίας: επαγγελματική εξυπηρέτηση, απροσδόκητες γεύσεις, στοχευμένη τοποθεσία, μια σάλα διαμορφωμένη με μεγάλη έμπνευση και πολιτιστικά events που ξεκίνησε να διοργανώνει ήδη από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του.

Εμείς ευχόμαστε τα καλύτερα για το νέο «παιδί» του Ομίλου!

 Ταυτότητα καταστήματος 

Είδος: Μεζεδοπωλείο

Διεύθ/ση: Αγγ. Μεταξά 11 & Βούλγαρη, Πλ. Κανάρη, Πειραιάς

Προσωπικό: 35 άτομα περίπου

Χωρητικότητα: 200 και πλέον καθήμενοι μέσα& έξω

Ιδιοκτήτες: Παναγόπουλος Δημήτρης, Κοσμάς Καραβάς

 

Κείμενο: Εύα Αντωνοπούλου, Φωτό: Δημήτρης Κολιός

Από το τεύχος 50 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού ΨΗΤΟ.