Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Restaurant & Bar Design Awards 2013: Οι τελευταίες τάσεις στο σχεδιασμό χώρων Εστίασης
Restaurant & Bar Design Awards 2013: Οι τελευταίες τάσεις στο σχεδιασμό χώρων Εστίασης

Ένας διαγωνισμός-θεσμός με έδρα το Λονδίνο βάζει στο... τραπέζι νέα δεδομένα για το σύγχρονο στιλ των χώρων Εστίασης! Προβολές στους τοίχους που μιμούνται το φυσικό «περιβάλλον» αλλά και minimal χώροι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα δούμε φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Tramshed, Λονδίνο: 1ο βραβείο εστιατορικού design στο Λονδίνο

Το πασίγνωστο Tramshed (στην φωτογραφία αριστερά) των Waugh Thisleton Architects όπου δεσπόζει στην κορυφή ενός βιομηχανικού σκηνικού μία αγελάδα παρέα με έναν κόκορα, βγήκε πρώτο στην κατηγορία Best London Restaurant. Πρόκειται για ένα κατάστημα με φουτουριστικό σχεδιασμό και πολύ έντονο το industrial στοιχείο. Το μοναδικού σχεδιασμού κτίριο αποτέλεσε ιδέα του αρχιτέκτονα Vincent Harris και χτίστηκε το 1905 ενώ για χρόνια στέγαζε τις εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρέυματος της περιοχής. Εκτός όμως από την εντυπωσιακή σάλα όπου φαίνεται πως οι νέοι αρχιτέκτονες έχουν σεβαστεί την ιστορικότητα του κτιρίου αξίζει να αναφέρουμε την Mark’s Library Kitchen, την κουζίνα δηλαδή οι τοίχοι της οποίας φιλοξενούν αμέτρητα βιβλία μαγειρικής. Τέλος στον κάτω όροφο λειτουργεί και γκαλερί.

Höst, Κοπεγχάγη: Kαλύτερο design εστιατορίου διεθνώς!

Oι Δανοί Norm Architects κέρδισαν τον τίτλο του Best Restaurant για τη δουλειά τους στο Höst. Industrial φωτιστικά, μάλλινες κουβέρτες και επεξεργασμένο ξύλο είναι μερικά από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει!

Κitchen table, Λονδίνο: Βραβείο νέου concept αναγνωρίσιμου brand

Στην κατηγορία Standalone Restaurant βραβεύθηκε το Kitchen Table εντός του Bubbledogs στο Λονδίνο (γνωστό για τα gourmet hot dogs του). Στο πίσω μέρος του Bubbledogs άνοιξε από την ίδια ομάδα το Kitchen Table, σχεδιασμένο από τους Β3 Designers αλλά με διαφορετικό concept που εστιάζει στο private dining.

Apero Bar, Λονδίνο: Ωραιότερο εστιατόριο σε αναπαλαιωμένο κτίριο

Εντός του Ampersand Hotel, το Apero Bar & Restaurant που επιμελήθηκαν οι Dexter Moren Associates, κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου Εστιατορίου εντός ιστορικού κτιρίου. Έτσι, μέσα σε ένα ξενοδοχείο βικτωριανής εποχής δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος με μεσογειακό προσανατολισμό.

Στις φωτογραφίες: 1. Host στην Κοπεγχάγη, 2. Kitchen Table στο Λονδίνο, 3. Apero Bar, 4. Kerbisher & Malt, 5. Piccolino

Piccolino, Λονδίνο: Ο πιο ντιζαϊνάτος πολυχώρος εστίασης!

Το πολυεστιατόριο Piccolino (Robert Angell Design Studio) ξεχώρισε στην κατηγορία Multiple Restaurant καθώς απότελεί μία stylish όαση στην Regent Street του Λονδίνου, προσφέροντας τα καλύτερα εποχιακά προϊόντα της Ιταλίας καθώς και τοπικές συνταγές.

Κerbisher & malt, Ealing: 1o βραβείο design Fast Casual dining χώρου

Με μια ματιά στο παράθυρο που υπάρχει στον ξύλινο τοίχο οι πελάτες μπορούν να «ελέγξουν» με πόση όρεξη παρασκευάζονται τα fish n’ chips που οι ίδιοι απολαμβάνουν στο Kerbisher & Malt στο Ealing. Σε έναν χώρο που το μπλε κυριαρχεί οι σχεδιαστές Αlexander Waterworth Interiors ξεχώρισαν στην κατηγορία fast casual.

Εντυπωσίασαν οι ελληνικές συμμετοχές

Αν και φέτος είχαμε περισσότερες συμμετοχές ελληνικών χώρων εστίασης στο διαγωνισμό, δεν καταφέραμε να αποσπάσουμε κάποιο βραβείο. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, όλα τα καταστήματα κέρδισαν τις εντυπώσεις με το υψηλό επίπεδο σχεδιασμού τους. Τα εστιατόρια που συμμετείχαν φέτος ήταν τα 50-50 της Tectus Design στο Ηράκλειο Κρήτης, η Farma Kreaton του Μηνά Κοσμίδη στην Κομοτηνή, το Oozora στην Κηφισιά και Souk στη Γλυφάδα του K Studio, το Phos της Imarchitects στη Μύκονο, το V’ammos της LM Architects στο Στάδιο Καραϊσκάκη (Φάληρο), καθώς και τα μπαρ Culti της LifeSpace και Μ Ultra Lounge του Δημήτρη Οικονόμου.

Κείμενο: Εύα Αντωνοπούλου

Από το τεύχος 49 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού ΨΗΤΟ.