Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ζαχαροπλαστείο Φύσις, βιολογικά γλυκά με ήθος
Ζαχαροπλαστείο Φύσις, βιολογικά γλυκά με ήθος

Με πρώτες ύλες άριστης ποιότητας και παραδοσιακές συνταγές, το βιολογικό ζαχαροπλαστείο Φύσις στην Αγία Παρασκευή κάνει αισθητή την παρουσία του στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στο χώρο. Αποτελεί το πρώτο βιολογικό ζαχαροπλαστείο της χώρας και παρά τη δεδομένη δυσμενή οικονομική συγκυρία οι συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις του επιτρέπουν θετικές σκέψεις. Ο λόγος για το ζαχαροπλαστείο των αδελφών Νταλιάνη στην Αγία Παρασκευή, όπου σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του καταστήματος, «τα γλυκά φτιάχνονται με απλότητα, ειλικρίνεια, ήθος και ιστορία, βασισμένα σε σπιτικές συνταγές».

Μια γλυκιά ιστορία…

Η επιχειρηματική δραστηριότητα των αδελφών Νεκτάριου και Γιάννη Νταλιάνη ξεκίνησε το 2001, με την εισαγωγή και διάθεση βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα. Έχοντας ολοκληρώσει σπουδές χημικού μηχανικού αλλά και τεχνολογίας τροφίμων ο Νεκτάριος και μαθηματική σχολή ο Γιάννης, το 2009 αποφάσισαν να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δράση, ανοίγοντας το βιολογικό ζαχαροπλαστείο Φύσις, καθώς οι ίδιοι υποστηρίζουν τον υγιεινό τρόπο διατροφής: «Φτιάχνουμε συνταγές ακολουθώντας τις επιταγές της φύσης. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι κατ’ανάγκη να είμαστε βιολογικοί, αλλά να είμαστε σε αρμονία με τη φύση, γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας κυρίως βιολογικά συστατικά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος.

Δημιουργία γλυκών αναμνήσεων

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, ο κ. Νταλιάνης μίλησε πολλές φορές για «γλυκά με ήθος». Κι όταν ζητήσαμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ο ίδιος εξήγησε: «Γλυκά με ήθος σημαίνει ήθος στις πρώτες ύλες, στην εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και στο σπιτικό τρόπο παρασκευής. Τα γλυκά μας είναι φτιαγμένα με σεβασμό, γνώση και μεράκι και χαρακτηρίζονται από απλότητα και ειλικρίνεια. Κλείνουν μέσα τους ηθικές αξίες και στηρίζονται στην ιστορία και στο γευστικό μας παρελθόν». Σε σχέση με τις εντυπώσεις όσων δοκιμάζουν τα προϊόντα του ζαχαροπλαστείου του, ο κ. Νταλιάνης επισημαίνει: «Φτιάχνουμε γλυκά με ανάμνηση, δηλαδή γλυκά που είτε θυμίζουν κάτι από το παρελθόν είτε μένουν ως μια νόστιμη ανάμνηση σε αυτόν που τα δοκιμάζει».

Βιολογικά & υγιεινά

Οι βασικές πρώτες ύλες των γλυκών του Φύσις είναι βιολογικές κατά 80%, όπως τα αυγά, το γάλα, η ζάχαρη, το βούτυρο, το αλεύρι, η φυσική βανίλια, το ακατέργαστο βιολογικό κακάο, τα φρούτα και η ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. «Στα περισσότερα γλυκά η βάση μας είναι το γάλα και όχι η κρέμα γάλακτος, ενώ το βούτυρο που προτιμάμε είναι πιο ελαφρύ. Επίσης, η μαύρη ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη είναι πιο γλυκιά από τη λευκή και με μικρότερη ποσότητα πετυχαίνουμε την ίδια γλυκύτητα. Αν, για παράδειγμα, μια συνταγή έχει 50 γραμμάρια λευκής ζάχαρης, εμείς βάζουμε 15-20 γραμμάρια μαύρης και πετυχαίνουμε ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νταλιάνης και προσθέτει: «Από τα γλυκά μας απουσιάζουν εντελώς τα πρόσθετα τροφίμων, οι χημικές ουσίες καθώς και τα συντηρητικά».

Γλυκές, αλλά όχι απαγορευμένες, αμαρτίες!

Μια από τις πιο πρόσφατες και καινοτόμες δράσεις του Φύσις είναι η δημιουργία μιας γκάμας γλυκών, παγωτών και αρτοσκευασμάτων με χαμηλά λιπαρά και ελάχιστες θερμίδες, στα οποία απουσιάζει εντελώς η ζάχαρη και το αλεύρι. «Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο δεν πρέπει ή δεν θέλει να καταναλώνει ζάχαρη, είτε γιατί αυτή αυξάνει απότομα τις τιμές του σακχάρου, είτε γιατί η μεγάλη κατανάλωση αυτής, αυξάνει την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό. Έτσι, στο ζαχαροπλαστείο μας θέλαμε να μην εξαιρείται κανείς από την έστω και στιγμιαία απόλαυση που χαρίζουν τα γλυκίσματα, γι’ αυτό και δημιουργήσαμε γλυκά με μειωμένα λιπαρά, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη για τρεις ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, αυτούς με δυνανεξία στη γλουτένη, όσους πάσχουν από διαβήτη ή απλώς για λιτοδίαιτους που προσέχουν τη διατροφή τους», σημειώνει ο κ. Νταλιάνης αναφορικά με τις καινοτομίες των προϊόντων του.

Χυμό αγάβης αντί για ζάχαρη!

Με ποιο τρόπο, όμως, μπορεί κανείς να δώσει νοστιμιά και γλύκα στα γλυκά, αν όχι με τη ζάχαρη; Αντικαθιστώντας το βασικό αυτό συστατικό των γλυκών με μια φυσική εναλλακτική ουσία, το σιρόπι της μπλε αγάβης. Πρόκειται για ένα φυσικό γλυκαντικό, εκχύλισμα από μεξικάνικο κάκτο, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που όχι μόνο δεν ανεβάζει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, αλλά σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, θρέφει και θεραπεύει τον οργανισμό. Είναι μάλιστα γνωστό για τη χρήση του σε κάποια αλκοολούχα ποτά και συγκεκριμένα στην τεκίλα. «Αυτή η πρωτοποριακή σειρά γλυκών μας έγινε εφικτή μετά από πολλές δοκιμές και χάρη σε προηγμένη ζαχαροπλαστική τεχνική», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Νταλιάνης, τονίζοντας επιπρόσθετα: «Το αποτέλεσμα είναι ανάλαφρα γλυκά, με όλο το άρωμα των γνήσιων υλικών τους, απ’ όπου λείπουν όμως όλα τα “μειονεκτήματα” των κοινών γλυκών και, φυσικά, οι θερμίδες»!

Κέρδος σε περίοδο κρίσης;

Με δεδομένο ότι για πολλούς καταναλωτές το γλυκό αποτελεί είδος πολυτελείας, είναι να απορεί κανείς αν υπάρχει περιθώριο κέρδους για τους αδελφούς Νταλιάνη, με τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν κι εμείς δεν είχαμε παρά να διατυπώσουμε το ερώτημα. Η απάντηση, ωστόσο, του Νεκτάριου Νταλιάνη ήταν απρόσμενη: «Αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τις τιμές, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε κέρδος και μάλιστα φέτος ο τζίρος μας ήταν αυξημένος σε σχέση με πέρυσι λόγω μεγαλύτερης επισκεψιμότητας. Μπορεί το κέρδος μας να είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό των συμβατικών ζαχαροπλαστείων σε παλαιότερες εποχές, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε φτιάξει κάτι όμορφο, όπου το κέρδος έρχεται ως επιβράβευση της προσπάθειάς μας»!

4+1 στοιχεία του Φύσις

1. Χρήση άριστων πρώτων υλών, κυρίως βιολογικών

2. Δημιουργία μεστών, αλλά ελαφριών γεύσεων

3. Άψογη παρουσίαση των γλυκών με έμφαση στις λιτές γραμμές

4. Minimal κατάστημα, με κυρίαρχα τα στοιχεία της φύσης

5. Φιλική και άψογη εξυπηρέτηση, η οποία στηρίζεται στην άποψη ότι «ο ευχαριστημένος πελάτης θα ξανάρθει»!

Hot Points

Ολόφρεσκα προϊόντα

Όλα τα γλυκά του Φύσις παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήριο του καταστήματος από τον pastry chef Βασίλη Σακελλαρίου και έμπειρη ομάδα συνεργατών, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι… εξαντλούνται σχεδόν αμέσως!

 

 

 

Best seller προϊόντα

Ανάμεσα στα προϊόντα που ξεχωρίζουν στις γευστικές προτιμήσεις των πελατών είναι το πολίτικο εκμέκ, η τάρτα μους γιαούρτι με φράουλα, το παγωτό με βιολογική σοκολάτα και το παγωτό με φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης.

 

 

 

Φύσις και στο catering

Η προετοιμασία χειροποίητων γλυκών με ντελικάτη παρουσίαση για διάφορες εκδηλώσεις, καθώς και το catering, με τα προϊόντα gourmet να έχουν τον πρώτο λόγο, αποτελούν επιπλέον τομείς όπου δραστηριοποιείται επιτυχώς το Φύσις.

 

 

 

Κείμενο: Μαρία Σαρτζετάκη

Aπό το τεύχος 145 (ΜΑΪ/ΙΟΥΝ 2012) του περιοδικού Z+G