Για σιρόπι: Με το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια, ετοιμάζουμε ένα σιρόπι. Πριν κρυώσει, προσθέτουμε λίγο από το ρούμι.
Για κρέμα κάστανο: Αφήνουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Σε κατσαρόλα, βάζουμε 50 γρ. από τον πουρέ κάστανου και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Στίβουμε τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα να λιώσουν χωρίς να πάρουν βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ρούμι, τον υπόλοιπο πουρέ κάστανου και τέλος, ανακατεύοντας απαλά, την κρέμα γάλακτος ελαφρά χτυπημένη.
Μοντάρισμα: Ετοιμάζουμε τις φόρμες μας. Τις ντύνουμε με διαφανή μεβράνη, βουτάμε κάθε μπισκότο με την ίσια επιφάνειά του στο σιρόπι και ντύνουμε τα πλαϊνά από τις φόρμες μας. Στον πάτο, στρώνουμε σπασμένα μπισκότα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και απλώνουμε μια στρώση στις φόρμες μας. Ρίχνουμε μερικά τριμμένα μαρόν γλασέ και απλώνουμε άλλη μια στρώση κρέμας. Επαναλαμβάνουμε και τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Βάζουμε για δυο ώρες τις σαρλότ στο ψυγείο, ξεφορμάρουμε, γαρνίρουμε την επιφάνεια με μαρόν γλασέ και κοσκινίζουμε λίγο κακάο.
Μαρόν Γλασέ: Τα μαρόν γλασέ (κάστανα που έχουν βράσει σε σιρόπι ζάχαρης) μπορούν να καταναλωθούν όπως είναι, να χρησιμοποιηθούν σαν διακόσμηση ή σαν πρώτη ύλη για τη δημιουργία μους και κρέμας κάστανου για γεμίσεις σε κορμούς κλπ.
Από το τεύχος 105 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.