A  A  A +
Πίσω
Στόλεν παραδοσιακό
Στόλεν παραδοσιακό

Υλικά

Για 6 τεμ. των 500 γρ.:
Αλεύρι (δυνατό ή τσουρεκού) 1 κιλό
80 γρ. μαγιά
100 γρ. Ζάχαρη
Αλάτι 1 πρέζα
Αβγά 2 τμχ. (L)
Γάλα (χλιαρό) 38 ml
Μαργαρίνη (καλής ποιότητας) 500 γρ.
Για τη γέμιση:
Κανέλα ½ κ.γ.
Μοσχοκάρυδο ½ κ.γ.
Αμύγδαλα (σπασμένα κομματάκια) 200 γρ.
Σταφίδες ξανθιές (μικρές) 300 γρ.
Κύβοι πορτοκαλιού 100 γρ.
Κύβοι λεμονιού 100 γρ.
Ρούμι μαύρο ή κονιάκ λίγο

Βήματα

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο ρούμι και λιώνουμε τη μαγιά στο γάλα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αβγά το βούτυρο και τη μαγιά με το γάλα και με το φτερό ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα υλικά για τη γέμιση και συνεχίζουμε στην αργή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. Μοιράζουμε το ζυμάρι που δημιουργήθηκε σε τμχ. των 500 γρ., πλάθουμε σε σχήμα καρβελιού και τα σκεπάζουμε με βαμβακερό πανί για 20’-30’. Στη συνέχεια τα αναποδογυρίζουμε και με το χέρι τα πατάμε να γίνουν σαν μια μικρή πίτα και πλάθουμε μακρόστενα σαν ψωμί με μύτες στις άκρες. Με έναν πλάστη πιέζουμε τη μια μεριά κατά μήκος του ζυμαριού ώστε να δημιουργηθεί ένα αρκετά μεγάλο βαθούλωμα. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες με λαδόκολα, τα σκεπάζουμε με διπλά βαμβακερά πανιά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν 2-3 ώρες. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 50’. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και όταν αποροφηθεί καλά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 info:  Το στόλεν είναι το κλασικό γερμανικό ψωμί των Χριστουγέννων, που αρωματίζεται με ζεστές νότες μπαχαρικών, όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο και εμπλουτίζεται με ζαχαρωμένα φρούτα.

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα, Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 105 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.