A  A  A +
Πίσω
Σαιντ ονορέ καραμέλα
Σαιντ ονορέ καραμέλα

Υλικά

Για σφολιάτα:
Αλεύρι σκληρό 250 γρ.
Μαργαρίνη ή βούτυρο για σφολιάτα (σκληρό) 225 γρ.
Νερό 125 ml
Αλάτι ελάχιστο
Για κρέμα καραμέλας:
Ζάχαρη 100 γρ.
Νερό 30 ml
Γλυκόζη 20 γρ.
Κρέμα γάλακτος 150 ml
Φύλλα ζελατίνας 2 τμχ.
Σαντιγί άγλυκη 100 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για σφολιάτα: Ακολουθούμε την βασική συνταγή.

Για κρέμα καραμέλας: Ετοιμάζουμε μια καραμέλα 145 βαθμών με τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και τη σβήνουμε με τη ζεστή κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας μουλιασμένα σε κρύο νερό και όταν κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε ανακατεύοντας προσεκτικά την άγλυκη σαντιγί.

Μοντάρισμα & ψήσιμο: Ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο σφολιάτας και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180°C. Μόλις κρυώσει, το κόβουμε σε ισομεγέθη παραλληλόγραμμα τεμάχια. Με τη βοήθεια σακούλας σχηματίζουμε κουμπάκια από την κρέμα καραμέλας πάνω στο φύλλο της σφολιάτας, τοποθετούμε ακόμη ένα φύλλο, επαναλαμβάνουμε με την κρέμα και τέλος γαρνίρουμε με καραμελωμένα σουδάκια, που τα έχουμε γεμίσει προηγουμένως με την ίδια κρέμα.

 Tip:  Το ψημένο φύλλο σφολιάτας μπορεί να λειτουργήσει σαν βάση για οποιοδήποτε άλλο γλυκό ή ακόμα και τούρτα. Με την ίδια βάση φτιάχνεται και το κλασικό μιλφέιγ, με τη διαφορά ότι εκεί χρησιμοποιείται λευκή κρέμα για τη γέμιση. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το τρίμμα της ψημένης σφολιάτας για διακοσμητικές

εφαρμογές.

Συνταγή: Ζαφείρης Κλωνάρης

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 109 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.