A  A  A +
Πίσω
Πολίτικη βασιλόπιτα
Πολίτικη βασιλόπιτα

Υλικά

Αλεύρι δυνατό τύπου Αμερικής 1.000 γρ.
Ζάχαρη 290 γρ.
Βούτυρο 82% 90 γρ.
Βούτυρο γάλακτος 90 γρ.
Αβγά 3 τεμ
Γάλα 150 γρ.
Νερό 150 γρ.
Μαχλέπι 15 γρ
Ξύσμα 1 πορτοκάλι
Μαστίχα 5 γρ.
Βανίλια 1 - 2 γρ.
Μαγιά 75 γρ.
Κακουλές 5 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Στο μίξερ με το γάντζο ρίχνουμε τη μαγιά με το νερό και 200 γρ. από το αλεύρι, ζυμώνουμε και σκεπάζουμε για 30'. Ζεσταίνουμε μέχρι τους 35°C το γάλα με τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα αβγά. Ρίχνουμε στο αρχικό μείγμα όλα τα υλικά, εκτός του βούτυρου, και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε στη ζύμη το βούτυρο σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι. Αφήνουμε 30' να ξεκουραστεί, κόβουμε στο επιθυμητό βάρος, πλάθουμε σε στρογγυλό ζυμαράκι και ξεκουράζουμε για 15'. Ανοίγουμε με τον πλάστη, στοφάρουμε (30°C, 35-45'), διακοσμούμε και ψήνουμε στους 150°C για 60' για μια πίτα του 1 κιλού.

Παραλλαγές με βάση τη σμυρναίικη

Η σμυρναίικη, γνωστή και ως τριφτή βασιλόπιτα, είναι δεκτική σε δημιουργικές παρεμβάσεις γιατί η σαν κέικ ζύμη της μπορεί εύκολα να αποτελέσει τη βάση για αλλιώτικες, αλλά πάντα εορταστικές προτάσεις. Η σοκολατένια εκδοχή δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο και αν έχετε δημιουργική διάθεση μπορείτε να παρέμβετε ελαφρώς και στη ζύμη, προσθέτοντας νιφάδες σοκολάτας. Όλοι γνωρίζουν πως η σοκολάτα ταιριάζει εκπληκτικά με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι εκτός από τη διακόσμηση, θα δώσουν μια άλλη νότα στη γεύση. Μια άλλη ιδέα για την εμφάνιση της τριφτής βασιλόπιτας είναι η διακόσμησή της με ζαχαρόπαστα. Μπορείτε να την επικαλύψετε όλη, ώστε να διατηρήσει τον απόλυτα λευκό χαρακτήρα της ή να κάνετε σχέδια και ντεκόρ πάντα σε χριστουγεννιάτικα μοτίβα. Καλό θα ήταν οι παραλλαγές της να μην αφορούν μόνο τη γεύση ή την εμφάνιση, αλλά και το σχήμα! Κάντε την τετράγωνη ή γιατί όχι, και τρίγωνη χρησιμοποιώντας ανάλογες φόρμες, και διαφοροποιηθείτε!

Συνταγές: Νίκος Κουτσούκος, Zαχαροπλαστείο Valeron

Φωτό: Φώτης Καραπιπέρης, "Studio Verve"

Από το τεύχος 111 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.